گونتر گراس، نویسنده، مجسمه ساز و نقاش آلمانی، و برنده جایزه نوبل ادبیات، فردا 16 اکتبر 2007 میلادی، 80 ساله میشود. جشنهای تولد این نویسنده که بیش از 15 کتاب از آثار او در ایران منتشر شدهاند در اروپا آغاز شده است.
وی از برجستهترین نویسندگان آلمانی زبان محسوب میشود و تاکنون جوایز زیادی از جمله جایزه نوبل ادبیات (1999)، جایزه توماس مان (1996)، جایزه گئورک بوشنر (1965) و جایزه شاهزاده آستوری (1999) را به دست آورده است. همچنین دو سال پیش در سال 2005 میلادی از سوی دانشگاه برلین به این نویسنده دکترای افتخاری اهدا شد.
همزمان با سالروز تولد این نویسنده، جشنهای متفاوتی در اروپا جریان دارد. برنامههای تلویزیونی بزرگداشت این نویسنده نیز از امشب با پخش دو فیلم سینمایی و یک فیلم مستند از زندگی و آثار در تلویزیون " آرد" (ARD) آغاز میشود. بسیاری از نویسندگان جهان با ارسال پیامهای جداگانهای تولد این نویسنده را تبریک گفتهاند.
بیش از 15 کتاب از آثار این نویسنده در ایران ترجمه و منتشر شدهاند و از میان مترجمان آثار او میتوان به افرادی چون سروش حبیبی، علیاصغر حداد، جاهد جهانشاهی و حسن نقرهچی اشاره کرد.
اما این نویسنده در طول زندگی 80 ساله خود، فراز نشیبهای مختلفی را تجربه کرده است. او زمانی در لشکر دهم توپخانه اس.اس آلمان نازی عضویت داشته و مدتی را در اسارت نیروهای ارتش امریکا گذرانده است.
او در سال ۱۹۲۷ در دانسیگ (اکنون گدانسک در لهستان)، از پدری پروتستان و مادری کاتولیک، زاده شد. وی تحت تاثیر تربیت کاتولیکی مادرش، به خدمت در کلیسا و همکاری با نوجوانان خادم در مراسم نمازگذاری شرکت كرد. در سن پانزدهسالگی برای گریز از محیط تنگ و فقیرانه خانوادگی، خدمت در ارتش هیتلری را با رغبت پذیرفت و در سن هفدهسالگی به لشکر دهم توپخانه اس.اس فروندبرگ، فرا خوانده شد. گونتر گراس در تاریخ ۸ مه ۱۹۴۵ میلادی در مارینباد دستگیر و بهاسارت نیروهای آمریکایی در آمد و تا ۲۴ آوریل ۱۹۴۶ در بازداشتگاه به سر برد.
گراس در بازجوییهای مقدماتی افسران آمریکائی، بهعضویت خود در گروه بازوی مسلح اساس اعتراف میكند ولی تا سال ۲۰۰۶، افکار عمومی را از آن آگاه نمیکند. گونتر گراس در سال ۱۹۴۸ در دوسلدورف یکدوره کارآموزی را در کارگاه سنگتراشی بهپایان میرساند و سپس در آکادمی هنر دوسلدورف تا پایان سال ۱۹۵۲ به تحصیل در رشته پیکرتراشی و قلمسیاه پرداخته و در سالهای ۱۹۵۳تا ۱۹۵۶ در دانشکده هنرهای تجسمی در برلین ادامه تحصیل میدهد. پس از اتمام تحصیلات بهپاریس رفته و تا سال ۱۹۵۹ در آنجا اقامت میگزیند.
وی در سال ۱۹۶۰ مجددا به برلن باز میگردد و تا سال ۱۹۷۲ در این شهر سکونت میکند.او در سالهای ۱۹۷۲تا ۱۹۸۷ در یکی از شهرهای کوچک در استان شلزویگ هولشتاین زندگی کرد. او در سال ۱۹۵۴ بایک دانشجوی سوئیسی ازدواج کرد که این پیوند زناشویی تا سال ۱۹۷۸ دوام داشته و ثمره آن پنج فرزند است.
این نویسنده از حزب سوسیال دموکرات آلمان پشتیبانی می كرد و در سال ۱۹۸۲ رسمأ بهعضویت آن در آمد. این عضویت ده سال و سرانجام بهاستعفای گونتر گراس از حزب، منتهی شد. البته او هنوز خود را طرفدار این حزب میداند.
مشهورترین نوشته او «طبل حلبی» است که نمونه برجسته سبک رئالیسم جادوئی در اروپا بهشمار میآید. این نمایشنامه در سال ۱۹۵۹ منتشر و باعث شهرت گراس شد. دیگر رمان مشهور او «سالهای سگی» نام دارد که در ۱۹۶۳ منتشر شد و بهتلفیق واقعیت با تخیل مشهور است.
نظر شما