چهارشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۳:۰۶
رمان نوين ايران با انديشه‌هاي انقلاب و دفاع‌مقدس شکل گرفت

دكتر مجتبي رحماندوست، مشاور عالي بنياد شهيد و امور ايثارگران در مراسم رونمايي از كتاب‌هاي تازه نشر شاهد گفت: كتاب "دا" نماد رمان نوين ايران است. به اين معنا كه انديشه‌هاي انقلاب اسلامي و دفاع‌مقدس را با تكيه بر استناد و با ويژگي جذابيت و در كنار رعايت عناصر داستان‌نويسي دربر دارد.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) آيين رونمايي از 10 عنوان كتاب چاپ شده در نشر شاهد، پیش از ظهر امروز (20 بهمن 89) و به مناسبت دهه فجر، با حضور جمعي از مسوولان بنياد شهيد و امور ايثارگران، در كتابخانه تخصصي ايثار و شهادت برگزار شد.

محمدعلي فقيه، مديركل انتشارات و اطلاع‌رساني بنياد شهيد و امور ايثارگران، در این مراسم با گراميداشت دهه فجر، ماهيت انقلاب اسلامي را فرهنگي دانست و گفت: نشر شاهد در طول عمر 20 ساله خود كتاب‌هاي مختلفي در ژانرهاي پژوهشي، كودك‌ونوجوان، خاطره، مستند و شعر و در حوزه ايثار و شهادت منتشر كرده است. نشر شاهد تاكنون،‌ حدود 1027 عنوان اثر دراين‌باره به چاپ رسانده كه از اين ميان، 207 عنوان نيز تجديدچاپ شده‌اند.

وي ادامه داد: انتشار 63 اثر مستند چندرسانه‌اي، ‌89 عنوان كتاب الكترونيكي و 12 اثر صوتي در حوزه ايثار و شهادت، تجليل از 44 عنوان كتاب نشر شاهد در جشنواره‌هاي ادبي برپا شده در 5 سال اخير و تقدير از نشر شاهد به عنوان ناشر برتر، از ديگر افتخارات بنياد شهيد و امور ايثارگران هستند.

مديركل انتشارات و اطلاع‌رساني بنياد شهيد درباره فعاليت‌هاي نشر شاهد در زمينه ترجمه كتاب‌هاي حوزه ايثار و شهادت اظهار داشت: ما براي اولين بار، حق ترجمه 40 عنوان كتاب اين عرصه را به ناشران بين‌المللي واگذار كرده‌ايم كه با استقبال ناشران و مخاطبان مواجه شده است. در حال حاضر 10 عنوان كتاب ديگر نيز به سفارش ناشران خارجي، در حال ترجمه هستند.

فقيه با اشاره به رويكرد جديد نشر شاهد در زمينه تدوين كتاب‌هاي مستند خاطرنشان كرد: از آن‌جايي كه انتشار كتاب‌هاي مستند و پژوهشي درباره ايثار و شهادت مغفول واقع شده، نشر شاهد نيز به عنوان متولي ترويج فرهنگ ايثار و شهادت، اين فعاليت را در پيش گرفته است.

وي از اهداي جايزه كتاب سال ايثار و شهادت به عنوان يكي از راهكارهاي ارتقاي سطح توليد آثار فاخر در اين عرصه ياد و تصريح كرد: بنیاد شهید با همکاری وزارت ارشاد در اولين دوره اين جايزه، از فعالان عرصه ايثار و شهادت تقدير كرد و در دوره‌هاي بعد، كتاب‌ها را مورد داوري قرار داديم كه شب گذشته (19 بهمن 89) و در مراسم اختتاميه بيست‌وهشتمين دوره انتخاب كتاب سال جمهوري اسلامي، 2 اثر در بخش ويژه كتاب سال ايثار و شهادت، به عنوان رتبه‌هاي برتر و تقديري معرفي شدند.

سپس دكتر مجتبي رحماندوست، نویسنده، استاد دانشگاه و مشاور عالي بنياد شهيد و امور ايثارگران، با اشاره‌اي اجمالي به تاريخچه رمان كلاسيك در غرب و سابقه صد ساله اين سبك در ايران اظهار داشت: اكنون شاهد اين هستيم كه قالب رمان‌هاي غربي به عنوان الگو و چارچوب داستان‌نويسي در ايران، مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

وي انتقال انديشه را به عنوان عمده‌ترين هدف رمان‌نويسي معرفي و اضافه كرد:‌ رمان به دليل جاذبه، نشاط و گيرايي، براي انتقال انديشه انتخاب مي‌شود. عناصر مختلفي مانند زاويه ديد، ديالوگ، صحنه‌ و شخصيت‌پردازي در زمان‌نويسي كلاسيك غربي مدنظر قرار دارند. اين عناصر به عنوان خط كش معيار بر روي داستان‌هاي ايراني قرار مي‌گيرند و نويسندگان را در محدوديت قرار می دهند.

نويسنده کتاب "سه پديده در آينه رمان" تاكيد كرد: همه دنيا به ویژگی های حق‌طلبانه و انساني انقلاب اسلامي و دفاع‌مقدس، تشنه انديشه اين 2 حادثه بزرگ‌اند. حال براي انتقال اين انديشه ارزشمند، نيازمند ژانر جذابي مانند رمان هستيم تا مخاطب را تا پايان كتاب با خود همراه كنيم.

رحماندوست با انتقاد از محدود كردن نويسندگان انقلاب و دفاع‌مقدس به دليل در نظر گرفتن اصول رمان‌‌هاي كلاسيك غربي تصريح كرد: من پس از مطالعه و بررسي 100 نقد كتاب دفاع‌مقدس، مقاله‌اي با عنوان "نقد 100 نقد" نوشتم و در پايان آن به اين نتيجه رسيدم كه مقايسه دقیق اين‌گونه آثار با معيارهاي رمان غربي، كاري نادرست است. البته با نگارش كتاب‌هاي خارج از مباني نظري رمان‌‌نويسي هم مخالفم.

اين نويسنده و جانباز سال‌هاي دفاع‌مقدس گفت: ما تمامي عناصر رمان‌نويسي غربي را به جز نبود استناد قبول داريم. شخصيت‌ها، زمان و مكان در رمان‌هاي غربي، مبهم و مخلوق ذهن نويسنده‌اند. در حالي كه ما به استناد شخصيت‌ها و حوادث جنگ معتقديم.

خالق كتاب "مسافر" افزود: بسياري از كتاب‌هاي حوزه های انقلاب و دفاع‌مقدس، از نظر عناصر رمان مانند توصيف و شخصيت‌‌پردازي در وضعيت مناسبي قرار دارند. اما استناد شخصيت‌ها نيز براي ما مهم‌ است.

مجتبي رحماندوست در ادامه بر لزوم استفاده از جاذبه و تعليق در كتاب‌هاي رمان و حتي مستند انقلاب و دفاع‌مقدس تاكيد كرد و اظهار داشت: كتاب "دا" نماد رمان نوين ايران است. رمان نوين ايران به اين معناست كه انديشه‌هاي انقلاب اسلامي، دفاع‌مقدس و ديگر حوزه‌ها را با تكيه بر استناد و با ويژگي جذابيت، در كنار رعايت عناصر داستان‌نويسي بنویسیم.

در ادامه آيين رونمايي از 10 عنوان كتاب چاپ شده در نشر شاهد، سردار محسن انصاري، قائم مقام بنیاد شهید و امور ایثارگران با تاكيد بر لزوم الگوسازي و نمادسازي در حوزه انقلاب اسلامي، اين حركت تاريخي را به عنوان يك استثنا در ميان حركت‌هاي آزادي‌خواهانه معرفي كرد و گفت: نظام ارزشي مبتني بر نظام اسلامي، مردم و رهبري، عوامل پيدايي، استمرار، پويايي و اقتدار ايران هستند.

وي همچنین بر لزوم استفاده از وسايل نوين ارتباط جمعي برای تشويق و ترغيب نسل جوان به سوي حفظ ارزش‌ها و آرمان‌هاي انقلاب اسلامي و دفاع‌مقدس تاكيد كرد.

در پايان اين مراسم، كتاب‌هاي "كاربرد سلاح‌هاي شيميايي عليه جمهوري اسلامي ايران" نوشته غلامحسين دهقاني، مجلدات دوم فرهنگ‌نامه جاودانه‌هاي تاريخ استان‌هاي گيلان و آذريابجان شرقي، اثر سيد سعيد موسوي، "كاش چشم‌هايش دروغ گفته باشد" به قلم محمد محمودي نورآبادي، مجموعه شعر "شبيه تو بي نشان" اثر فرزانه يزدان‌شناس، جلد اول فرهنگ‌نامه جاودانه‌هاي تاريخ استان مازندران، تاليف يعقوب توكلي، "با ياران سپيده" نوشته محمد خامه‌يار، "روزگاران" نوشته حسين ياقوتي، "جهان بي‌ چشم‌هاي من" نوشته عنايت‌الله ملكي و "آدم آهني" اثر سيد حسن حسيني رونمايي شدند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها