چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۷:۴۶
دولت درباره دائره‌المعارف اسلامی کوتاهی نکرده اما آنها به حسابرسی تن نمی‌دهند

سید جواد طباطبایی با حضور در غرفه موسسه خانه کتاب گفت: دولت درباره مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی کوتاهی نکرده و همواره تاکید داشته که بنیاد وارد ردیف بودجه شود. ردیف بودجه گرفتن نیز به معنای پاسخگویی و تن دادن به بازرسی است. اما این‌ها نمی‌خواهند وارد ردیف بودجه شوند و پول‌هایی را که گرفتند تحت حسابرسی قرار دهند. این دو با یکدیگر شدنی نیست و در این‌باره به دولت حق می‌دهم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) سید جواد طباطبایی عصر امروز چهارشنبه 19 اردیبهشت‌ماه با حضور در غرفه موسسه خانه کتاب با نیکنام حسینی‌پور دیدار و گفت‌وگو کرد.

وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایبنا مبنی بر اینکه طی دو سال اخیر مباحث و گفت‌وگوهای زیادی از سوی موسسات پژوهشی چون پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی درباره آثار شما به ویژه نظریه ایران‌شهری برگزار شده است و آیا شما هم تمایلی برای ورود به این گفت‌وگوها دارید؟ گفت: اگر فضای گفت‌وگو وجود داشته باشد می‌توان پاسخ داد اما چون فضای گفت‌وگو نیست و تنها فضای گفت است! من نیز نمی‌توانم وارد این فضا شوم و دیالوگی برقرار کنم.

مولف «تاریخ اندیشه سیاسی جدید در اروپا» ادامه داد: از چندین سال پیش به صورت‌های مختلف اعم از دانشجوی دکتری و... به من برای این موضوع مراجعه کردند اما من همواره گفته‌ام که این از اشتباهات وزارت علوم تحقیقات و فناوری است و تا زمانی که آن را پس نگیرد من وارد هیچ‌کدام از این موسسات نمی‌شوم. اگر قرار باشد گفت‌وگویی صورت بگیرد من باید شروع کنم. چرا که آن‌ها من را اخراج کردند. بعد به من بگویند وارد موسسات پژوهشی و دانشگاه شوم و درباره این مسائل سخن بگویم.

طباطبایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره تصمیم خروجش از مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی نیز توضیح داد: من همچنان تصمیم بر عدم همکاری و حتی بیشتر از آن دارم چون مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی در آن حیف‌ومیل‌های بسیاری شده و طی سال‌های گذشته کسی پاسخگو نبوده است. آنجا از اموال عمومی استفاده شده و به صورت خصوصی و خانوادگی اداره می‌شود و این ممکن نیست.

مولف «تاملی درباره ایران» افزود: بنابراین نخستین اعتراض ما این است که چه اتفاقی می‌افتد که این همه امکانات از دولت و ملت گرفته شده و به آن‌ها داده شده اما آن‌ها نمی‌توانند آنجا را درست اداره کنند. با بودجه حدود 7 میلیارد تومان که بسیار ناچیز هم هست اگر مدیریت آنجا توان مدیریت را ندارد مشخص می‌شود که حیف‌ومیل‌هایی در این حوزه صورت گرفته است. نظر ما این بوده که ابتدا به این موضوع پاسخ داده شود که چرا در سال گذشته حدود 6 ماه حقوق کارکنان پرداخت نشده و از سوی دیگر 50 کارمند نیز اخراج شدند. پس از آن نیز دکتر سید صادق سجادی اخراج شده است و به این مسائل باید رسیدگی شود.

طباطبایی با بیان اینکه اگر دولت و یا نهادهای متولی بودجه‌ای را دراختیار مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی قرار می‌دهند باید مدیریت پاسخگو باشد که این امکانات را چگونه خرج کرده است عنوان کرد: بحث موسسه میراث مکتوب در این میان با مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی متفاوت است چون موسسه میراث مکتوب از بودجه‌های دولتی می‌تواند استفاده کند.

به گفته وی، دولت درباره مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی کوتاهی نکرده و همواره تاکید داشته که بنیاد وارد ردیف بودجه شود. ردیف بودجه گرفتن نیز به معنای پاسخگویی و تن دادن به بازرسی است. اما این‌ها نمی‌خواهند وارد ردیف بودجه شوند و پول‌هایی را که گرفتند تحت حسابرسی قرار دهند. این دو با یکدیگر شدنی نیست و در این‌باره به دولت حق می‌دهم.

مولف «ابن خلدون و علوم اجتماعی» در پاسخ به این پرسش که با تغییر مدیریت امکان اصلاح مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی وجود دارد؟ توضیح داد: ما ابتدا باید بتوانیم امور را اصلاح کنیم و بنیاد دایره‌المعارف اسلامی را وارد یک چارچوب کنیم بعد می‌توانیم درباره تعیین مدیریت تصمیم بگیریم و حتی این موضوع فرعی است چراکه اساسا مهم نیست که چه کسی ریاست می‌کند بلکه مهم این است که مدیریت فرهنگی خوبی صورت بگیرد. حال اینکه چه کسی رئیس است فرقی نمی‌کند ممکن است هر کدام از اعضا با هم مخالف باشند اما در نهایت نظر یک فرد بیان شده و بقیه باید به آن تن بدهند.

این استاد علوم سیاسی یادآور شد: بنابراین مساله اصلی ما این است که مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی باید به صورت علمی اداره شود چرا که دچار رکود یکی دوساله‌ای شده که حتی توان پرداخت حقوق کارمندان وجود نداشته است. ما قبلا هر سال یک جلد از دایره‌المعارف بزرگ اسلامی منتشر می‌شد اما الان دوسال است که این کار متوقف شده است. هدف ما این است که به این موضوعات رسیدگی شده و پیشنهاد اصلی ما این است که مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی داخل نظام بودجه دولت شود و به‌طور مثال دربرابر 7میلیاردی که به آن داده می‌شود حسابرسی هم وجود داشته باشد.

طباطبایی در ادامه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر عرضه آثار جدید خود در نمایشگاه کتاب عنوان کرد: من هم مانند مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی دچار رکودم! البته فردی از طرف من کتابی با عنوان «تاملاتی درباره ایران»‌ نوشته است که در نشر نقد فرهنگ عرضه می‌شود و بسیار جالب است که گفته‌هایی که من درباره ایران طی 20 سال بیان کردم و برخی از آن‌ها در آثار من حتی بالای 10 بار تجدید چاپ شده اکنون کسی آن را منتشر کرده و جالب است انتشاراتی که این کار را کرده بسیار ادعای اخلاق دارد.

وی در همین باره توضیح داد:‌ شنیده‌ام که مدیر انتشارات نقد فرهنگ در پاسخ به این ادعا ظاهرا روز گذشته در غرفه «مینوی خرد» حضور پیدا کرده و گفته که ناشر مینوی خرد شاگرد وی بوده است! بنابراین معلوم می‌شود که اوضاع بسیار مشوشی داریم. من به این موضوع اعتراض دارم و این‌که عده‌ای جمع شوند از امکانات دولتی استفاده کرده و ناشری می‌شوند که چیزی برای گفتن ندارند و جعل می‌کنند آن وقت در این فضا است که گفت‌وگو شکل نمی‌گیرد.

طباطبایی تاکید کرد: من با چنین افرادی نمی‌توانم گفت‌وگویی داشته باشم این یک کار غیرقانونی و جرم است و من معتقدم که کتاب باید از نمایشگاه جمع شود و بعد به من بگویند که وارد گفت‌وگو شوم.

این پژوهشگر اندیشه سیاسی در پایان گفت: اکنون نیز چندین پروژه در دست تالیف دارم اما به دلیل کمبود امکانات هنوز موفق به اتمام آن نشدم. یک مجموعه سه‌جلدی در دست نگارش دارم که هنوز به اتمام نرسیده است.
 
سی‌ویکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تا 22 اردیبهشت در مصلای بزرگ امام برپاست.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۰
    عجب اوضاعی ست.
  • مريم ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۲
    با سلام به عنوان پژوهشگر و دانش اموخته ي علوم سياسي در مقطع دكتري بسيار متاسف شدم كه از استاد و فيلسوفي چون دكتر طباطبايي چنين متن و "گفت"ِ بي اخلاقي ديدم ، من نيز از اسامي تعديل شده ي اين مركز در سال پيش بوده ام . اما با خروجم هيچ زمان به خود اجازه ندادم كه موسسان و مديريت اين مركز را هر انگونه كه بخواهم مورد قضاوت قرار دهم . من نيز انتقاد به وضعيت فرهنگي و مديريت فرهنگي كشور دارم، وليكن وجود مركز دائرة المعارف بزرگ از كم نظيرترين مراكز فرهنگي كشور و حتي خاورميانه ست . به علاوه ي اين كه موسس اين مجموعه تمام زندگي و اعتبار خود را وقف فرهنگ مردم كرده ست. بعيد است با حسابرسي از مجموعه نتايجي منطبق بر "گفت"ِ فيلسوف نازنين اقاي سيد جواد طباطبايي به دست ايد. ايرانشهرمان پر باد از عالمان با عمل و مردمان با اخلاق.
  • مرادی ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۴
    رویکرد و نوع نگاه دکتر میری به ایران و هویت ایرانی درست نقطه مقابل نگاه طباطبایی و کاملاً متضاد با آن است. چگونه ایشان ادعا می‌کند که دکتر میری مطالب او را به نام خود منتشر کرده است؟ دکتر میری دل در گروی ایران متکثر و متنوع از لحاظ زبانی و فرهنگی دارد در حالیکه تمام هم و غم طباطبایی احیای سلطنت پارسی و قلع و قمع گوناگونی‌ها و تنوعات به نفع زبان و هویت فارسی است. چطور ممکن است که دکتر میری افکار طباطبایی را تکرار کرده باشد؟ تنها اسم کتاب میری با نام کتاب طباطبایی مشترک است. آن هم با این هدف که ردیه‌ای بر آن کتاب باشد.
  • ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۷
    درپاسخ مرادی: آقای دکتر میری اگر ایده مشخص و مهمی دارد خودش نظریه ای را مطرح می کند نه اینکه برای شهرت از نظریه دکتر طباطبایی استفاده کند از قِبَل نان شخص دیگری برای خودش کلاهی بدوزد که البته اینگونه کارها نوعی شهرت گذرا است و شخص یا خیلی زود حذف می شود یا مجبور می شود به تالیف خودش رو آورد و متاع خودش را اگر دارد عرضه کند!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها