پنجشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۰
کتابی که 6ماهه نوشته می‌شود جایی در بازار جهانی ندارد

مسعود کوثری گفت: این ارزیابی که ناشران خصوصی در مقایسه با ناشران دولتی در نمایشگاه‌های بین‌المللی موفق‌تر عمل می‌کنند، درست نیست چراکه 80 درصد فعالیت ناشران خصوصی به انتشار کتاب‌‌های ترجمه اختصاص دارد.

مسعود کوثری؛ مدیرمسئول انتشارات علمی و فرهنگی در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره حمایت‌های دولتی از نشر بیان کرد: رویه‌های حمایتی بخشی از کسر بودجه نشر را جبران می‌کند ولی رویکرد اصلی در این طرح‌ها تخصیص یارانه به بخش خصوصی است و ناشران بزرگ را محروم می‌کنند.
 
وی با تاکید بر لزوم بهره‌مندی ناشران دولتی از یارانه‌‌ها افزود: به نظر من وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای همه ناشران است و نباید بین ناشران تفاوت قائل شود. ناشران دولتی در همین بازار فعالیت می‌کنند و به نظر می‌رسد رفع این مساله در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضروری است تا ناشران دولتی نیز از یارانه‌ها سهمی داشته باشند.
 
کوثری درباره تاثیر شرایط فعلی بازار بر شمارگان کتاب‌های انتشارات علمی و فرهنگی گفت: طی پنج سال گذشته تلاش کردیم، شمارگان کتاب بزرگسال را در هزار و حوزه  کودک را هزار و 500 نسخه حفظ کنیم. اما با توجه به شرایط فعلی ممکن است در حوزه بزرگسال با شمارگان پایین‌تر بازار‌یابی کنیم و براساس نتایج شمارگان را افزایش دهیم. 
   
 این فعالی حوزه نشر تاکید کرد که عبور از بحران فعلی اولویت اصلی انتشارات علمی و فرهنگی است.   
 
وی درباره وضعیت نشر تا پایان سال بیان کرد: به نظرم صنعت نشر در همه حوزه‌ها سال بدی را تجربه خواهد کرد چراکه مشکلات ناشی از هزینه‌های چاپ بسیار جدی است و پیش‌بینی می‌شود که ناشران ریسک نخواهند کرد و دو رویکرد را در پیش می‌گیرند کاهش معنا‌دار و یا توقف تولید را دنیال می‌کنند. 

کوثری درباره حضور پر‌رنگ برخی از ناشران خصوصی در مقایسه با ناشران دولتی در نمایشگاه‌های بین‌المللی و راهکار‌های تقویت حضور ناشران دولتی در این رویداد‌های فرهنگی گفت: این ارزیابی که ناشران خصوصی در مقایسه با ناشران دولتی در نمایشگاه‌های بین‌المللی موفق‌تر عمل می‌کنند، درست نیست چراکه 80 درصد فعالیت ناشران خصوصی به انتشار کتاب‌‌های ترجمه اختصاص دارد.
 
وی در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان با اطمینان کامل درباره محتوای تولیدی ناشران خصوصی اظهارنظر کرد، افزود: همه این ناشران را می‌شناسم و می‌توان کارشان را ارزیابی کرد. آمار تولید کتاب‌های تالیفی از سوی این ناشران بسیار پایین است. بنابراین حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی برای این ناشران چندان به صرفه نیست و مستقل در این رویداد‌ها شرکت نمی‌کنند.
 
کوثری با تاکید بر لزوم توجه بیشتر به کتاب‌های تالیفی بیان کرد: باید به کتاب‌های تالیفی تسهیلات بیشتری صرف شود. البته معمولا کتاب‌های تالیفی ما فاقد استاندارد‌های بین‌المللی است. به‌عنوان مثال در جریان ارجاع بی‌دقت هستیم علاوه براین در طراحی جلد و صفحه‌‌آرایی مشکل داریم.
 
مدیرمسئول انتشارات علمی و فرهنگی افزود: ناشران ما همچنین برای انتقال مفاهیم در انتخاب زبان هم نقص داریم. زمانی می‌توان برای فروش کتابی ظرفیت فروش را در نظر گرفت که در افق دانش قرار داشته باشد. به‌عنوان مثال، اگر 100 عنوان کتاب درباره هایدگر منتشر شده، ناشر ایرانی باید با حرفی جدید به انتشار کتابی درباره این موضوع اقدام کند. کتاب ما برای فروش در عرصه جهانی باید به اصطلاح محتوای جدید داشته باشد. توجه به این موضوع در عرصه‌های دانش قطعا ضروری است.
 
کوثری ادامه داد: کتابی که طی 6 ماه نوشته می‌شود، بی‌تردید در بازار جهانی راهی ندارد. فکر می‌کنم وضعیت نشر ایران برای حضور در عرصه بین‌المللی در حوزه تصحیح متون ادبی، رمان و داستان قابل توجه است اما در دیگر حوزه‌ها مانند تاریخ، جامعه‌شناسی، روان‌شناسی و نقد ادبی به استانداردهای بین‌المللی نرسیده‌ایم.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • اسلامی ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۱
    باید پرسید نشر علمی فرهنگی مگر غیر از همین کتاب هایی شتابزده منتشر می کند؟ آقای کوثری بفرمایید در این انتشاارت کدام کتاب جهانی را تالیف کرده اید؟
  • ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۱۱
    انتشارات علمی فرهنگی بیش از دو دهه است از اوج خودش دورشده است.جه بزرگانی در این انتشارات کار می کردند.الان بیشتر کارهایش چاپ مجدد کارهای همانهاست. الان مترجمان توانمندی با این ناشر کار نمی کند.حالا چنین ناشری از ناشران خصوصی که علاوه بر ترجمه کارهای خوب از تالیف هم حمایت می کنند (درحالیکه علمی فرهنگی با بودجه عظیم از این کار شانه خالی می کند)انتقاد می کند عجیب است.علمی فرهنگی دولتی و بزرگ عزیز شما از نی و نیلوفر و مروارید و ثالث و مرکز و آگاه و ... حتی نشران کوچک دیگر خیلی کوچکترید!!!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها