-
یادداشت؛
رفتوآمد دائمی در جادههای آلوده به کمین و مین
سیدمحمد صدر، سیاستمدار ایرانی درباره پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و روند آتشبس جنگ معتقد است: «امام درایت به خرج داد و تا خودش در قید حیات بود موضوع جنگ را فیصله داد و اِلّا با همین بر چسب خیانت و سازشکار که برخی به برخی دیگر میزدند، چه بسا جنگ داخلی شکل میگرفت...»
-
یادداشت میهمان؛
دگرگونی در صنعت چاپ با هوش مصنوعی
مشاور و مدرس حوزه چاپ معتقد است؛ با وجود چشماندازهای امیدوارکننده هوش مصنوعی در صنعت چاپ، اما ابهاماتی در میزان اثربخشی آن وجود دارد، ضمن اینکه تاثیر کامل یکپارچهسازی هوش مصنوعی هنوز به طور کامل درک نشده است.
-
یادداشت؛
ساخت مستند پرتره تاریخی به کمک پژوهشهای کتاب محور
هجدهمین جشنواره سینما حقیقت به محلی برای نمایش آثار مستند پرتره تبدیل شده است. پژوهشها و روایتهای این مستندها اغلب از کتابهای تاریخی و منابع معتبر درباره شخصیتهای برجسته ایران الهام گرفتهاند، که بر دقت و اعتبار این آثار افزوده است.
-
مروری اجمالی بر فصول کتاب شفا؛
ابن سینا کتاب شفاء را به هنگام وزارت شمسالدوله در همدان نوشت
تألیف کتاب شفاء به هنگامی که وزارت شمسالدوله را در همدان داشت به درخواست شاگردش ابوعبید جوزجانی در سال ۴٠۵ هجری قمری آغاز شد. به گفته جوزجانی او از ابن سینا درخواست میکند که کتابهای ارسطو را شرح و تفسیر کند.
-
یادداشت میهمان؛
چالشها و فرصتهای صادراتی در صنعت چاپ ایران
آرش نیکدست، فعال صنعت چاپ کشور معتقد است؛ تقویت زیرساختها، پذیرش فناوریهای نوین، استانداردسازی محصولات، و اتخاذ سیاستهای حمایتی میتواند به ارتقای جایگاه این صنعت در بازارهای جهانی کمک کند.
-
یادداشت مهمان؛
حقوق کودکان، کتابخوانی و تقویت مهارتهای اجتماعی
با بهرهگیری از داستانهای مناسب، والدین و مربیان میتوانند کودکان را با مفاهیمی همچون تفاوت دیدگاهها، ارزش گفتوگو و شیوههای سازنده حل اختلاف آشنا کنند.
-
یادداشت؛
ادبیات چه تاثیری بر هنر مجسمهسازی گذاشته است؟
ادبیات و مجسمهسازی، ۲ رشته هنری با عمق و غنای خاص خود هستند که در طول تاریخ بهطور متقابل بر یکدیگر تأثیر گذاشتهاند. این ارتباط نه تنها به خلق آثار هنری جدید و زیبا منجر شده، بلکه به تماشاگران این امکان را داده است که با داستانها و شخصیتهای ادبی ارتباط برقرار کنند و به درک عمیقتری از فرهنگ و تاریخ بپردازند.
-
یادداشت؛
نگاهی به زندگی و فلسفه آناکسیماندر
برخی مفهوم «بینهایت» در فلسفه آناکسیماندر را منشأ گرفته از تفکر شرقی–ایرانی میدانند و معتقدند که امر بینهایت و بیکران در تفکر یونانی سابقه نداشته و این اندیشه برای نخستینبار از طریق ایرانیان به اندیشه متفکران یونانی راه یافته است.
-
یادداشت؛
کتاب و پویانمایی؛ تلفیق هنرها به نفع کودک
رابطه میان کتاب و پویانمایی در صنعت فرهنگی، بهویژه در حوزه کودک و نوجوان، میتواند بهعنوان پلی میان دو رسانه مهم برای انتقال داستانها و ارزشهای فرهنگی عمل کند. با اینحال، بررسی دقیق این رابطه نشان میدهد که چرخه کامل تولید کتاب از پویانمایی و تولید پویانمایی از کتاب هنوز در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، به مرحله بلوغ نرسیده است. این یادداشت به اهمیت این چرخه، نمونههای موفق و ناموفق آن، تأثیرات بالقوهاش بر مخاطب، قالبها و ژانرهای مختلف، موانع موجود و نقش این ترکیب در بازارپردازی فرهنگی
-
یک شاعر پاسخ داد؛
چه شعری شکستخورده است؟
شعری شکست خورده است که نتواند خواننده واقعی خود را پیدا کند.
-
بهبود ارائه کتابهای هنری؛
کتاب دیجیتال؛ پیشرفت ارائه هنرهای نو به مخاطب
کتابهای دیجیتال و تعاملی تا آثار هنری مکتوب که در فضای دیجیتال زندگی میکنند، تاثیر غیرقابلانکاری بر هنرهای نو گذاشتهاند.
-
یادداشت؛
ضرورت تقدم فلسفهورزی بر مسئلهورزی در ادبیات پایداری
داوود ضامنی، پژوهشگر فرهنگ با نگاهی به کتاب «مسئله و ناخودآگاه متن در گفتمان پژوهشی ادبیات پایداری» معتقد است در این سالها در عرصه ادبیات پایداری، اغلب به «مسئلهورزی»، آنهم بسیار بسیار محدود، اشتغال داشتهایم، نه به «فلسفهورزی».
-
یادداشت؛
زندگی و زمانه شیخالشریعه اصفهانی
آنچه شیخ الشریعه اصفهانی را از دیگران متمایز میکند روحیه قدرتمندانه ضداستعماری اوست که حتی نسبت به استعمارگری در لیبی بیتفاوت نبود. شیخالشریعه در حمله متجاوزان روس به شمال ایران و کشتار آزادی خواهان، حمله متفقین به عثمانی و نیز تجاوز نیروهای انگلیسی به عراق و اشغال بصره چندین فتوای جهاد صادر کرد.
-
نقش هوش مصنوعی در کتابهای هنری - ۱۷
تلفیق خلاقیت و فناوری یا تهدیدی برای هنر؟
این گزارش با نگاهی به نحوه بهرهگیری از هوش مصنوعی در تولید کتابهای هنری، فرصتها و چالشهای موجود را بررسی کرده و دیدگاههای برخی از هنرمندان و متخصصان این حوزه را مطرح میکند.
-
یادداشتی بر کتاب «سفیر قدس»؛
در رثای دیپلماتی انقلابی که دستگاه دیپلماسی را وارد مسئله فلسطین کرد
من که داد زدم آن مسئول محترم جا خورد شاید فکر میکرد این بار که از دفترش بیرون آمده و ما را در محل وقوع جرم این چنین تحقیر کرده من جا میزنم و سربه راه میشوم. اما خب کلهام بوی قرمه سبزی میداد و از کوره در رفتم کار بالا گرفت و در همین وضع آشفته، آقای شیخالاسلام را دیدم...
-
یادداشت علیرضا مختارپور؛
«ایستگاه خیابان رزولت» کتابی تراز اول در جنگ روایتهاست
علیرضا مختارپور در یادداشتی بر کتاب «ایستگاه خیابان رزولت» چنین نوشته است: در جهان معاصر روایتها از اهمیتی برابر و گاه بیشتر از اصل وقایع و رویدادها برخوردارند. و به همین جهت اصطلاح «جنگ روایتها» نیز به مفهومی رایج در عرصۀ سیاست و رسانه تبدیل شده است
-
چالشهای سینمای مقاومت؛
اقتباس ادبیات مقاومت، از دل سینمای مستقل میجوشد
اگر فضای بازتری برای آثار مستقل فراهم شود، فیلمهای داستانی و مستند بسیاری میتوانند از دل این کتابها و روایات بیرون بیایند که در بازنمایی واقعی و تاثیرگذار محور مقاومت نقش مهمی ایفا کنند.
-
یادداشت میهمان؛
کتاب صوتی به زبان مادری؛ ظرفیتی برای تقویت کتابخوانی
مدیر انتشارات شنوبوک نوشت؛ تحقیقات میدانی و نظرسنجی از مردم در اقوام مختلف، نشان میدهد تولید کتابهای صوتی به زبان مادری میتواند تاثیر زیادی در افزایش اشتیاق مردم به مطالعه در اقوام مختلف داشته باشد.
-
یادداشت؛
اقتباس؛ جای پای محکم در قدمهای لرزان نخست
استقبال فیلمسازان فیلم اول برای اقتباس، اقبال بلندی را برای آنها در پی خواهد داشت. اقتباس محکم کردن جای پای فیلمسازان است در قدمهای لرزان نخست.
-
درس جشنواره فیلم کوتاه تهران به سینمای ملی؛
لذت تماشای اقتباس در سینمای ایران
جشنواره فیلم کوتاه تهران با معرفی آثار بخش «کتاب و سینما» به ما یادآوری میکند که ادبیات و سینما دو رویکرد متفاوت برای روایت داستانها هستند، اما این دو هنر میتوانند بهخوبی در هم تنیده شده و تجارب جدید و ارزشمندی را برای مخاطب خلق کنند. پیوند بین ادبیات و سینما، نه تنها در اقتباسها بلکه در تأثیرگذاری آنها بر یکدیگر و شکلدهی به زبان هنری غنی و تاثیرگذار مشاهده میشود. این همافزایی میتواند به شکلگیری یک گفتمان فرهنگی عمیق کمک کند.
-
یادداشت میهمان؛
قطع رگ حیات یک صنف فرهنگی!
مدیر کتابفروشی فرهنگستان نوشت: «فروش کتاب درسی برای کتاب درسیفروشان مانند خون در رگهای آدمی است، رگ حیاتی این صنف را قطع کردند؛ چند هزار نفر از راه فروش کتاب درسی در سراسر کشور گذران زندگی میکردند.»
-
با هدف بازتاب هنری مقاومت و صلح صورت گرفت؛
پیوند ادبیات و هنر در «شاخه زیتون»
بخش «شاخه زیتون» جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، به آثاری اختصاص دارد که به مضامین صلح و مقاومت میپردازند. در میان این ۱۷ فیلماین بخش، ۲ فیلم «برقص» و «شازده کوچولو»، اقتباسی هستند و به بازتاب رنجهای مردم غزه پرداختهاند.
-
یادداشت؛
تنها سلاح اسیر، زبان و بیان اوست
کهگیلویه و بویراحمد- تنها سلاح اسیر، سلاح زبان و بیان اوست و کارکرد این سلاح را زینب کبری سلام الله علیها به خوبی نشان داده بود.
-
تقریظ رهبر انقلاب بر «پاییز آمد»؛
نگاهی نو به فداکاریهای یک زن در دوران دفاع مقدس
تقریظ رهبر معظم انقلاب بر کتاب «پاییز آمد» مهر تأییدی بر اهمیت این اثر و نگاه عمیق آن به ادبیات پایداری است. رهبر معظم انقلاب همواره بر لزوم گسترش چنین آثاری که روحیه جهاد و مقاومت را به نسلهای بعد منتقل میکنند، تأکید داشتهاند.
-
معرفی کتاب؛
نگاهی به کتاب «ابرک و دختر دانا»؛ داستانی مصور درباره حضرت معصومه (س)
کتاب «ابرک و دختر دانا» از زبان ابر کوچکی روایت میشود که پرسشهای زیادی در سر دارد و اینبار به دنبال این است تا باهوشترین دختر مدینه را بشناسد. او درنهایت، حضرت معصومه (س) را به عنوان الگوی خود برمیگزیند؛ درواقع ابر که نماد رحمت و لطف و مهربانی است، شخصیتش را از ایشان وام میگیرد.
-
یادداشتی بر کتاب «بذرهای توطئه»؛
کالبدشکافی تاریخی از رژیم صهیونی
محمدصادق علیزاده در یادداشتی چنین نوشته است که خواندن «بذرهای توطئه» مثل این میماند که پدیدۀ اسرائیل و صهیونیسم را زیر عدسی میکروسکوپ با توان بالا بگذاریم و دست به یک کالبدشکافی تاریخی بزنیم.
-
به مناسبت ۱۶ مهر، سالروز تولّد استاد ایرج افشار؛
شور و شوق مرد خستگیناپذیر عرصه فرهنگ به پژوهش درباره شهر یزد
حسین مسرت در یادداشتی نوشت: استاد ایرج افشار آثار بسیار زیادی دارد، سفرهایش را در یک کتابی به نام «گلگشت» جمعآوری کرد. کتابی دارد به نام «سواد و بیاض» و کتاب دیگری به نام «بیاض سفر» که آن هم حاصل سفرهای مطالعاتی - تحقیقاتی وی در ایران و جهان است.
-
یادداشت مهمان؛
زندهیاد «سعیدتشکری» در آثارش دغدغهمندی حماسه و اقلیم داشت
خراسانرضوی- زندهیاد «سعیدتشکری» در آثارش همیشه دغدغهمندی تاریخ، حماسه و اقلیم داشت.
-
یادداشت؛
نقش کتابخوانی در یک روابط عمومی موفق و پیشرو
خراسان رضوی– مدیرمسئول نشریه راهبرد معتقد است که روابط عمومی نیازمند نگارش متون شفاف و جذاب است و کتابخوانی به ویژه در حوزههای مختلف ادبیات و علوم انسانی، مهارتهای نوشتاری فرد را تقویت میکند.