به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست نقد و بررسی کتاب «شخصیت در فرهنگ» اثر دکتر مهدی ثریا، با حضور دکتر ایرج ساعیارسی، دکترای جامعهشناسی و منتقد کتاب، دکتر علیحسین سازمند، دکترای مردمشناسی و سپیده باطبی به عنوان مجري، عصر شنبه (27 فروردین) در سرای اهل قلم برگزار شد.
ساعیارسی با اشاره به اینکه سال 56 شاگرد دکتر ثریا، مولف اين كتاب در دانشگاه بوده است، افزود: کتاب «شخصیت در فرهنگ» به دليل عمومیت داشتن پس از گذشت دو سال از سوي نشر دانژه به چاپ دوم رسیده است.
وی با اشاره به اینکه دستیابی به توسعه نيازمند توجه به ابعاد مختلف آن با وجود موانع فرهنگي، اجتماعي، سياسي و ... در جامعه است، اظهار داشت: یکی از مشكلات کنونی كشور، بحران هویت است که در این کتاب نیز به آن اشاره شده است.
ساعيارسي یکی از ویژگیهای این كتاب را پژوهشی و دانشگاهی بودن آن عنوان كرد و افزود: متن کتاب شیرین، روان و مناسب برای عامه است؛ کتاب حاضر در حوزه روششناسی دارای چارچوبهای تحقیق روشمند است و مباحث آن به صورت مقایسهای با تجربیات مولف در حوزه مردمشناسی فرهنگی و تدریس در دانشگاه تلفيق شده است.
وي تسط مولف بر زبان و ادبیات فارسی را مطلوب توصيف كرد و گفت: مباحث کتاب سرشار از مصداقهایی از ادبیات غنی ايران و اشعار حافظ، مولوی و سعدی در حوزه ادبیات کلاسیک و شاهبیتهایی از شاعران معاصر است و پينوشتهاي کتاب ابهامات واژگانی را رفع میکند.
اين منتقد با تاکید بر اهمیت رعايت ماخذنويسي در كتاب، توضیح داد: رعايت این عامل به موفقيت كتاب كمك ميكند. علاوه بر این کتاب بینش انتقادی مولف را منعکس و شخصیت را به صورت چند بعدی از دیدگاههای متفاوت مورد توجه قرار ميدهد.
وی یکی از ویژگیهای این نوشتار را جنبه آموزشی آن برشمرد و توضیح داد: این اثر سالها در دانشگاه تهران تدریس شده و بنابراین مباحث کتاب با قلم روان و آموزشی مدرس آن نگاشته شده است. از دیگر مباحث این اثر توجه به نظریهپردازی است و با توجه به اینکه در حوزه نظریهپردازی ضعفهای بسیاری در کتابها وجود دارد، اين اثر همراه با نظریهپردازی مباحث شخصيت و فرهنگ را مطرح كرده است.
ساعيارسي با بیان اینکه دو فصل انتهایی کتاب نتیجه پژوهشهای دهه 70 در ایران است، بیان داشت: مطالعه این کتاب میتواند راه را برای تحقيق و پژوهش در این حوزه براي دانشجويان كارشناسي ارشد و دکتری هموار كند.
وی یکی از نقاط ضعف این کتاب را شکاف میان روششناختی و چارچوبهای نظری دانست و گفت: پس از تشریح مباحث فرهنگ، شخصیت و منش ملی و روش شناختی در کتاب، چارچوبهای نظری به صورت یکپارچه در کتاب جمعبندی نشده، درحالي كه بهتر بود پیش از روششناسی، چارچوبهای نظری در یک یا دو صفحه برای مخاطب دانشجو مشخص میشد.
در ادامه دکتر مهدی ثریا، مولف کتاب «شخصیت در فرهنگ» اظهار داشت: مفاهیم فرهنگ و شخصیت از هم تاثیر میپذیرند، هیچ جامعه یا شخصی نیست که فرهنگ یا شخصیت نداشته باشد. فرهنگ زاده محیط و اجتماع است.
وی «فرهنگ» را مجموعه مرتبط رفتارها و روش زندگی و «شخصیت» را متمایز بودن از دیگران دانست و توضیح داد: در حوزه آسیبشناسی فرهنگی ایران مباحثی در این کتاب به همراه مثال آمده و فرهنگ ایران در این کتاب به سراب تشبیه شده است.
سپس علیحسین سازمند، مدیر انتشارات دانژه درباره این کتاب گفت: مولف اين کتاب فرهنگ را به مثابه یک پدیده زنده میداند و معتقد است هر فرهنگی دارای نقاط قوت و ضعفی است.
وی یکی از ویژگیهای مثبت کتاب را ارايه مثالها دانست و گفت: بخش مهمي از اين كتاب ناظر بر فرهنگ طولاني و با ارزش ايران است؛ مطالعه اين كتاب به ويژه براي افرادي كه در حوزه فرهنگ و مهندسي اجتماعي فعاليت ميكنند، مناسب است.
یکشنبه ۲۸ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۱
نظر شما