يكصد و شصتمين شماره ماهنامه تخصصي نقد و بررسي كتاب با عنوان «كتاب ماه كليات» به سردبيري داريوش مطلبي از سوي خانه كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد.
«كتاب ماه كليات» با توجه به ردهبندي دهدهي ديويي به نقد و بررسي كتابهاي علوم كتابداري، اطلاعرساني، روزنامهنگاري، نسخ خطي، رايانه، دايرةالمعارف و فهرستها، لغتنامه و فرهنگنامه، كتابشناسي و دانشنامه ميپردازد. همچنين هر ماه فهرست كامل انتشارات ماه پيشين در حوزه كليات كه با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي انتشار يافته و در نظام اطلاعرساني «خانه كتاب» وارد شده است، بر اساس ردهبندي دهدهي ديويي در داخل لوح فشرده ارائه ميشود.
داريوش مطلبي، سردبير اين نشريه در بخش «سخن نخست» به موضوع «كتابخانههاي دانشگاهي؛ درآمدزايي به چه قيمتي؟» پرداخته و مينويسد: «دانشگاهها نقش بسيار مهمي در پيشرفت جوامع و همچنين رشد آگاهيهاي اجتماعي دارند و اعتبار و عظمت آنها، بيشتر بستگي به ميزان توجه آنها به پژوهش و اثربخشي در عرصههاي علمي دارد. موفقيت يك دانشگاه و جايگاه آن در ميان دانشگاههاي ديگر، در گرو انجام تحقيقات مهم و مجهز بودن به ابزار تحقيق، از جمله كتابخانههاي غني و آزمايشگاههاي مجهز است. بنابراين كتابخانهها، دانشگاهي به عنوان ابزاري در خدمت برنامههاي آموزشي و تحقيقاتي دانشگاه، سهم در خور توجهي در به ثمر رسيدن رسالت دانشگاه و موفقيت آن دارد. در دايرهالمعارف كتابداري و اطلاعرساني، هدف از تاسيس كتابخانه دانشگاهي نيل به هدفهاي دانشگاه يعني حفظ، اشاعه، و ارتقاي دانش عنوان شده است و از اينرو، هدفهاي آن هماهنگ با هدفهاي دانشگاه شكل ميگيرد و معني پيدا ميكند. فراهم ساختن امكان پيشرفت تحصيلي دانشجويان، خدمت به استادان در امر انتقال دانش، و اعتلاي برنامههاي پژوهشي و مطالعات پيشرفته از رسالتهاي كتابخانه دانشگاهي است. موفقيت برنامههاي پژوهشي گسترده دانشگاه و برگزاري دورههاي عالي تحقيقاتي و تخصصي، منوط به تدارك منابع غني و ارائه خدمات شايسته توسط كتابخانه دانشگاهي است.
تحقیقات دانشگاهی با وجود اين كه در بيشتر مواقع بدون توجه به نياز جامعه شكل ميگيرند و در توسعه صنعت تاثير اندكي دارند یکی از مهمترین منابعی هستند که پايه و اساس مطالعات بعدی و حتی پژوهشهای کاربردی سازمانها و موسسات و صنایع تولیدی را تشكيل ميدهند. دسترسي پژوهشگران كشور به اين منابع از ضروريات است و كتابخانههاي دانشگاهي بايد نهايت تلاش خويش را در اين راستا به كار گيرند.
کتابخانههای دانشگاهی از حیث داشتن تحقیقات دانشجويي و مطالعات انجام گرفته از سوي اساتيد، همواره محل رجوع بسیاری از محققان و دانشپژوهان بوده است، ولی در مواقعي استفاده از تحقیقات دانشگاهی برای سایر پژوهشگران که ارتباط سازمانی و یا تحصیلی با دانشگاهها ندارند به سختی فراهم ميشود. و کتابخانههای دانشگاهی به شكلهای مختلف از ارائه خدمات به آنها سر باز ميزنند و یا مشکلاتی در فرآیند استفاده آنها فراهم ميسازند که خود مشکلي در کاربردی شدن تحقیقات دانشگاهی و فاصله گرفتن آنها از عملیاتی شدن يافتهها در محیطهاي واقعی و صنعتي است.»
اين شماره ماهنامه، در بردارنده اين مطالب است: در بخش گفتوگو، «نشر و انقلابي در راه "در گفتوگو با استاد عبدالحسین آذرنگ"» درج شده است.
در نقد و بررسي كتابهاي فارسي، اين عناوين به چشم ميخورند: آينده كتابخانه عمومي در هلند(رسول زوارقي)، اسناد خاندان خلعتبری(شهسوار «تنکابن» ایران) (سميرا رستمي)، بررسي وضعيت كتاب و كتابخواني در جهان(سيدكاظم حافظيان رضوي)، مديريت اسناد الكترونيكي(اميررضا اصنافي)، مرجعشناسی عمومی لاتین(عبدالباقر اماني، علياكبر احمدلو)، فرهنگ دو زبانه سازمانهای بینالمللی(مريم اسدي)، روزنامهنگاري سايبر: جامعه اطلاعاتی و آزادی بیان(دکتر عليرضا دهقان نیری)، نظريه رسانهها(مصطفي قوانلو قاجار)، اسناد نویافته از تاریخ مراغه (مجموعه اسناد حکومتی دوره قاجاریه)(افسانه حصيري)، اصول كار مرجع(دکتر زاهد بيگدلي).
ایجاد ارتباط بین کاربران و منابع دیجیتالی(دکتر گلنسا گليني مقدم)، دستنامه تحقیق در کتابخانههای دیجیتالی: طراحی، توسعه، تاثیر(اكبر مجيدي)، مباني روشهاي پژوهش آميخته: ترکيب رويکردهاي کمي و کيفي در علوم اجتماعي و رفتاري(دکتر يزدان منصوريان)، فنآوريهاي نوظهور براي كتابخانههاي دانشگاهي در عصر ديجيتال(دكتر فريبرز درودي)، عناوين مطالبي است كه در بخش نقد و بررسي كتابهاي خارجي درج شدهاند.
در بخش مقاله، مقالاتي با اين عناوين به چاپ رسيدهاند: الگوی مدیریتی کيفیت بنیاد اروپایی در خدمات کتابخانهها(زهرا كشتكار، مرتضي همت)، «دیزی»: روشی مناسب برای خواندن، روشی مناسب برای انتشار(سميرا خسروي، ايران عابدي)، کتابخانه دیجیتال: افسانهها و چالشها(تری کانی و گری کلیولند؛ اسماعيل جعفرپور، دکتر سعيد غفاري).
اطلاعات، ارتباطات و دانششناسي در مطبوعات(مهشید کریمی)، مطلب همراه با مطبوعات اين شماره است.
پانزدهمین دوره جایزه كتاب فصل جمهوری اسلامی ایران، کتابخانه آستان مقدس احمدي و محمدي(ع) در گذر زمان(میثم جوانبخت)، اولین همایش ملی «نظامهای اطلاعات سلامت و اقتصاد دانش»(زهرا کاظمپور) و آشنایی با آرشیو ایالتي پكن در کشور چين(فائزهالسادات طباطبائي اميري، زهرا مددي)، عناوين گزارش اين شماره ماهنامه را تشكيل ميدهند.
«در ماهي كه گذشت» و «چكيده انگليسي» مطالبي است كه در انتهاي ماهنامه درج شدهاند.
يكصد و شصتمين شماره ماهنامه «كتاب ماه كليات» در 120 صفحه و بهاي 12000 راهي بازار نشر شد.
نظر شما