چهارشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۷
«سیبلیوس» توسط شهاب منا كتاب شد

شهاب منا از تدوين و چاپ كتاب «آموزش سیبلیوس» به ضميمه روش نت‌نویسی و اجرای موسیقی ایرانی خبر داد.\

منا به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، گفت: امروزه با رشد کامپیوتر، نوشتن نت‌های موسیقی با استفاده از نرم‌افزارهای نت‌نویسی انجام می‌شود. در ایران استفاده از این نرم‌افزارها از حدود 15سال گذشته آغاز شده است. از میان نرم‌افزارهای مورد استفاده باید از «انکور»، «فینال» و «سیبلیوس» نام برد. 

وي ادامه داد: برای آموزش دو نرم‌افزار «انکور» و «فینال» کتاب و لوح‌های آموزشی منتشر شده است ولي در مورد نرم‌افزار سیبلیوس کتاب آموزشی جامعی منتشر نشده. در میان نرم‌افزارهای نت‌نویسی، «سیبلیوس» دارای قابلیت‌های منحصر به ‌فردی است که استفاده از آن برای افرادی که با دیگر نرم‌افزارهای موسیقی سر و کار دارند نیز مفید و کارگشاست. 

منا توضيح داد: این نرم‌افزار تنها عمل تایپ نت موسیقی را انجام نمی‌دهد و امکانات گسترده‌ای برای اجرای موسیقی نت‌شده همراه با بیان هنری، تجزیه‌ و تحلیل قطعه، تنظیم قطعه برای گروه و ارکستر، کنترل خطاهای آهنگسازی و غيره دارد و ابزار مفیدی برای آهنگسازان، هنرجویان آهنگسازی و آوانگاران موسیقی نیز هست. 

وي تصريح كرد: برای کاربران ایرانی، یکی از مهم‌ترین قابلیت‌های این نرم‌افزار امکان اجرای موسیقی نت‌شده با کوک‌های شرقی است به عنوان نمونه می‌توان با استفاده از این نرم‌افزار قطعه‌ای را که در دستگاه شور ایرانی ساخته شده با کوک و فواصل ربع‌ پرده موسیقی ایرانی شنید. همچنین می‌توان صداهای سازهای ایرانی را در آن وارد کرد و قطعه نت‌نویسی‌شده ‌ایرانی را، به جای صدای سازهای غربی، با صدای سازهای ایرانی شنید. 

وي با بيان اينكه کتاب «آموزش سیبلبیوس» اثری آموزشی است، اظهار داشت: این کتاب حاصل قریب ده سال تجربیات من در کار با این نرم‌افزار و نت‌نویسی برای بیش از 30 جلد کتاب، رساله و آموزش این نرم‌افزار است و آغاز نوشتن آن به سال 1383 باز می‌گردد. 

منا افزود: به طور معمول در ایران کتاب‌های مربوط به نرم‌افزارهای کامپیوتر ترجمه‌اند و علی‌رغم حجم و تفصیل، یا به دلیل نارسایی در ترجمه یا به دلیل نداشتن سطح کیفی لازم در متن اصلی، فاقد کارآیی‌اند؛ چرا که خواننده از مطالعه آنها به آگاهی و مهارت کافی نمی‌رسد و در عمل بايد جزيیات لازم برای کار با نرم‌افزار را از دیگر کاربران جویا شود. 

وي ادامه داد: این کتاب در دو بخش تنظیم شده، بخش نخست قابلیت‌های برنامه را برای نوشتن و اجرای موسیقی غربی شرح می‌دهد و بخش دوم، به نحوه نوشتن و اجرای موسیقی ایرانی با این نرم‌افزار غربی می‌پردازد. 

منا توضيح داد: نرم‌افزارهایی این‌ چنیني برای نوشتن موسیقی دستگاهی ایرانی طراحی نشده‌اند و استفاده از آنها با کاربری موسیقی ایرانی نیازمند تنظیماتی است که آگاهی از آنها برای کاربر نیازمند صرف زمان زیادی است. من تجربیاتم را برای نوشتن و اجرای موسیقی ایرانی با سیبلیوس، با تمام جزيیات، در بخش دوم منعکس کرده‌ام تا بدین‌ ترتیب هم در وقت کاربران برای رسیدن به مهارت تاليف موسیقی ایرانی با این نرم‌افزار صرفه‌جویی شود و هم موجب تشویق مخاطبان برای نت‌نویسی موسیقی ایرانی. 

وي بيان داشت: این کتاب از سوي انتشارات سرود که از قدیمی‌ترین ناشران کتاب‌های نت در ایران است به زودی در دسترس علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت.

شهاب منا، کارشناس موسیقی و کارشناس‌ ارشد پژوهش هنر از دانشگاه تهران است. «ردیف میرزا عبدالله برای سنتور براساس اجرای مجید کیانی»، «ضربی‌های حبیب سماعی براساس اجرای مجید کیانی»، «بخش‌هایی از ردیف حبیب سماعی به روایت طلیعه کامران»، «حبیب سماعی و راویان آثار او» و «مجموعه مقالات درباره سنتور» از آثار منتشر شده اوست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط