عبدالحسين طالعي با اشاره به تاليفات ارزشمندي كه درباره حضرت فاطمه(س) به رشته تحرير درآمدهاند، مي گويد :اگر سرمايه معنوي و فكري اي مانند حضرت زهرا(س) در اختيار هر امت، ملت يا گروهي بود، در حوزه علم، عمل، رفتار، منش فردي و اخلاق اجتماعي، خيلي بالاتر از آن مرحلهاي بودند كه ما اكنون در آن قرار داريم. ناسپاسي اين نعمت بزرگ، عواقب بسيار بدي همراه دارد./
مدرس كتابداري، كتابنامه «فاطمه در آيينه كتاب» را كه با تلاشهاي مرحوم اسماعيل انصاريزنجاني، تدوين و منتشر شد و صدها كتاب را در اين حوزه معرفي ميكند، در شمار آثار خواندني درياره حضرت فاطمه(س) ذكر كرد و گفت: اثر ديگر، كتاب «فاطمهالزهرا(س)» علامه اميني است. اين كتاب حاصل گفتوگوهاي علامه اميني درباره فاطمه زهرا(س) در مدت زماني است كه در خانه «حاج كريم دستمالچي» تاجر مشهدي، ميهمان بود و به درخواست صاحبخانه، مباحثي را در اين باره عنوان كرد كه بعدها از روي نوار پياده شدند و در قالب كتاب درآمدند.
نويسنده كتاب «دادگری خداوند» ادامه داد: نكته و سخن اصلي كتاب علامه اميني آن است كه مقامات حضرت زهرا(س) به طور مستقل به ايشان اختصاص دارند؛ نه به اين دليل كه ايشان دختر پيامبر(ص) يا همسر اميرالمومنين(ع) بودند. اگرچه اين نسبتها نيز شرافتي براي ايشان به شمار ميآيند، اما خودشان مقامات مستقلي داشتند. اين موضوع را علامه با دليل و برهان اثبات ميكند.
عضو هيات مديره انجمن فهرستنگاران نسخههاي خطي، كتاب «كشتي پهلو گرفته» اثر سيدمهدي شجاعي را از ديگر آثار ارزشمند اين حوزه برشمرد و تصريح كرد: اين كتاب از زاويه خاصي به زندگي حضرت فاطمه(س) ميپردازد و مطالبي كه ديگران بارها گفتهاند و شنيدهايم را با زباني جديد بازگو ميكند.
طالعي اظهار داشت: اين كتاب نه تنها در جنبه اثرگذاري بر مخاطب، بلكه با گذشتن از چاپ سي و چهارم به موفقيت دست يافته است. تمام اقشار جامعه حتي محققان كه اين قضايا را به زبان تحقيق بارها خواندهاند، ميتوانند تا حدي از بيان و شيوه ورود و خروج نويسنده اين اثر به مطالب استفاده كنند.
عضور انجمن كتابداري اطلاعرساني ايران از آثار جديد و خواندني اين حوزه به «موسوعة الفاطمة الزهرا(س)» كه مجموعهاي 25 جلدي است و به زبان عربي نوشته شده، اشاره كرد و توضيح داد: اين اثر مرحوم اسماعيل انصاري را انتشارات دليلما در قم چاپ كرد. نويسنده در اين دانشنامهها جامع و بينظير، مباحث مرتبط با حضرت زهرا(س) را قبل از تولد ايشان در اين دنيا تا وقايع حضور ايشان در زمان قيامت بررسي كرده است.
وي ادامه داد: از ديگر آثار جالب توجه اين حوزه ميتوان كتاب «عوالم العلوم» نوشته ميرزا عبدالله بحراني را نام برد. او شاگرد علامه مجلسي بود و كتابش حدود 130 جلد است. دو جلد از اين مجموعه در حجمي معادل 1200 صفحه به بيان ويژگيها و زندگينامه حضرت فاطمه زهرا(س) اختصاص دارند كه اثري مرجع به شمار ميآيند و با تحقيق موسسه امام مهدي قم چاپ شدهاند. مولف در اين كتاب با ورود و خروج خاص و تقسيمبندي مطالب به شيوه زيبايي، آن ها را ارايه ميكند.
عضو هيات علمي گروه كتابداري و اطلاعرساني دانشگاه قم، كتاب «فاطمه زهرا(س) شادماني دل پيامبر(ص)» اثر مرحوم «شيخ احمد رحمانيهمداني» با ترجمه سيدحسن افتخارزاده را از ديگر منابع ارزشمند مطالعه درباره دخت نبي اكرم(ص) توصيف كرد و گفت: نويسنده اين اثر، واعظي محقق و باسواد بود كه در منبرهاي گوناگون ميكوشيد محققانه سخن بگويد.
وي با اشاره به اين كه اين كتاب به زبان عربي نوشته شده بود، گفت: بخش مهم اين كتاب، مجموعه كلمات و بيانات حضرت زهرا(س) است كه در آثار ديگر كمتر عنوان شدهاند.
سردبير دو فصلنامه «كتاب شيعه» كتاب «مسند فاطمة الزهرا(س)» اثر سيوطي، محدث بزرگ اهل سنت را از ديگر منابع اين حوزه خواند و اظهار داشت: اين مجموعه حدود 50 حديث از حضرت فاطمه (س) را دربر دارد. كتاب سليمان كتّاني، نويسنده مسيحي ـ لبناني، از ديگر تاليفات خواندني اين حوزه محسوب ميشود. او نيز با قلمي بسيار شيوا، قضايا و حقايق مربوطه به زندگي حضرت(س) را تبيين و تصحيح ميكند.
كارشناس حوزه كتابداري درباره آسيبشناسي آثار ضعيف اين حوزه عنوان داشت: اين مساله به وجدان نويسنده باز ميگردد كه آيا حقوق خواننده را جدي ميگيرد يا خير. همچنان كه در مقالات «حقوق خواننده» و «سوگندنامه نويسندگان مسلمان» نوشته محمد اسفندياري آمده است؛ در نخستين گام نگارش بايد آداب، اخلاق و حق خواننده را رعايت كرد. خواننده به نويسنده اعتماد ميكند، بخشي از زمان خود را به او ميدهد و ذهنش را به مطلب وي ميسپارد. بنابراين نويسنده نيز در ازاي آن، وظايفي دارد، نظير آن كه مستند و مفيد بنويسد، در نگارش دقت كند و بر اساس خواب و رويا قلم نزند.
به گفته طالعي، نويسنده اين حوزه همواره بايد به ياد داشته باشد كه مصائب حضرت زهرا(س) مصائب شخصي نبودند، مساله اين نبود كه يك بانوي جوان از دست رفته است، بلكه مساله آن است كه يك منبع علم را از دست ما گرفتند و ما يك معلم بزرگ اخلاق را از دست داديم. همچنين نويسندگان نبايد فراموش كنند كه نگاه پيغمبر(ص) به دخترشان، نگاه عادي يك پدر به دخترش نبود، بلكه نگاه پيامبر(ص) به حضرت فاطمه(س)، نگريستن به فردي بود كه به مستقيم مطالبي را از خدا دريافت ميكرد.
نويسنده حوزه دين تاكيد كرد: از جمله مسايلي كه توجه به آن ضرورت دارد، پرداختن به ابعاد گوناگون ويژگيهاي حضرت زهرا(س) و جنبه هدايتي ايشان براي همه انسانهاست. ايشان تنها معلم و الگويي براي بانوان نيستند، بلكه سرمشقي براي تمامي انسانها محسوب ميشوند.
نظر شما