چاپ نخست كتاب «اصول عقايد در نگاه قرآن» نوشته فريده مصطفوي و فاطمه جعفري از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد.
اصول عقايد، زيربناي ساختار دينداري و مسلماني ماست و بر همه لازم است تا در اينباره به تحقيق و مطالعه بپردازند و از طريق استدلال، به آن اصول دست پيدا كنند، چرا كه تمام علماي اسلام به اتفاق آرا، تقليد و تعبد را در اصول دين روا ندانسته، مطالعه و بررسي را ضروري ميشمارند. از سوي ديگر، از مجموع 6666 آيه قرآن، بيش از هر موضوعي به ترتيب به توحيد، معاد، عدل و امامت پرداخته شده است و به قدري بر اصول اعتقادات تاكيد شده كه اگر انساني فاقد آن باشد، اعمالش مقبوليت نخواهد داشت. از سوي ديگر، انكار هر يك به انكار ساير اصول برميگردد. وانگهي اصول عقايد در تمام شوون فردي و اجتماعي انسانها، نقش سرنوشتسازي دارد، چرا كه اعمال در اسلام بستگي تام و تمامي به عقيده و انگيزه خواهد داشت. به عنوان مثال، اگر كسي در جهاد شركت كند و اعتقادش گرفتن غنايم باشد يا براي قهرمان شدن بجنگد، هيچگونه ارزشي ندارد. همچنين اگر روزه ماه رمضان را به خاطر تامين بهداشت و سلامت بدن بگيرد، جز گرسنگي و تامين سلامت جسماني، اجري نخواهد داشت.
بر اساس مطالب كتاب، «مراجع عظام تقليد نيز مطالعه و بررسي اين اصول را واجب شمرده، تقليد را در آنها حرام اعلام كردهاند. در گذشتههاي دور، در مساجد و مراكز علمي، مردم خواندن يك دوره اصول عقايد را بر خود فرض ميدانستند و سپس دين و عقايد خود را به امام معصوم(عليهمالسلام) و يا علما عرضه ميداشتند، ولي امروز جوانان، بانوان و مردان در آموزشهاي اعتقادي، كمترين دغدغه را از خود نشان ميدهند. به آنچه در مدارس خوانده ميشود، بسنده ميكنند در صورتي كه كافي نيست، چون بيشتر به كسب نمره فكر ميكنند. توحيد و معاد و نبوت، كه سه ركن ركين دينداري است و اگر انسان از آن غفلت كند از جرگه اسلام واقعي بيرون ميرود، چرا كه جز با شناخت «مبدا» و «معاد» و «راه» و «راهنما»، اصولا هدايت ديني سازمان نميگيرد و آدمي در صراط مستقيم آئين حنيف قرار نميگيرد.»
امام علي(ع) ميفرمايد: «اول الدين معرفته و كمال معرفته التصديق به؛ اساس دين بلكه آغاز دينباوري، معرفت باريتعالي است و كمال معرفت، تصديق و باور داشتن به حضرت حق است.»
در واقع، توحيد و شناخت حضرت حق، محور تمام ارزشهاي اسلامي محسوب ميشود و فروع دين و اخلاق بر اين پايه استوار است. عزت و آزادگي، سيادت و غيرت، توكل و اعتماد انسانها همگي از توحيد نشئات ميگيرند، چنانچه پستي و ذلت بردگي، بيغيرتي و تعصبات جاهلانه نيز از فقدان معرفت توحيدي مايه ميگيرند. بنابراين نماز، روزه، امر به معروف و نهي از منكر، حج و جهاد، تولا و تبرا در صورتي برپا داشته ميشوند كه انسان در توحيد و معاد به باور برسد.
مطالعه اين كتاب براي قشر تحصيل كرده و بانوان محقق و ساير اقشار جامعه بسيار سودمند خواهد بود، به ويژه اين كه به شكل بديعي تدوين و آيات قرآن به صورت همهجانبه و به ياري آيات ديگر تفسير و بررسي شدهاند و اشارات تاريخي و شواهد عيني بر شكوه و جذابيت آن افزودهاند. در حقيقت، قرآن فطرت را با عقل و طبيعت به هم پيوند زده، اين پيوندها در اين نوشتارها به طور طبيعي و به ظاهر از هم گسسته و تشريح ميشوند و سپس پيوندي تازه پيدا ميكنند. اين مجموعه عقلاني قرآني در موضوع خود، بسيار بديع، جذاب و خواندني است.
چاپ نخست كتاب «اصول عقايد در نگاه قرآن» در شمارگان 1100 نسخه، 167 صفحه و بهاي 27000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما