صمدی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: این مجموعه گزینه شعرهایم از زمستان 1386 تا بهار 1389 را در دو دفتر شامل میشود. دفتر نخست «شه مات» نام دارد و دربرگیرنده سرودههای نیمایی است و دفتر دوم با عنوان «رخ به رخ» غزلهای منرا شامل میشود.
وی با اشاره به نخستین دفتر شعرش با عنوان «خیابان حصار» ادامه داد: این دفتر دربرگیرنده مجموعهای از غزلهای من بود و در سال 1387 منتشر شد. این غزلها بیشتر پیرامون مضامین عاطفی به ویژه شخصی، تا حدی چراهایی درباره آفرینش و خلقت و رگههای نازکی از مسائل اجتماعی سروده شده بودند.
این شاعر در ادامه افزود: مضمون غزلها در کتاب دوم تفاوتهایی با دفتر نخست پیدا کردهاند و در این اشعار جنبه اجتماعی بیشتر دیده میشود.
وی درباره دیگر تفاوتهای این دو دفتر تشریح کرد: نمیتوانم ادعایی داشته باشم؛ اما باید بگویم سعی من بر این بوده است که از تفکرات و نگاه کلاسیک اشعار قبلی فاصله بگیرم و به تفکرات مدرنتری دست یابم. برای رسیدن به این مسئله از انتخاب واژههای جدید و متفاوت، ترکیبسازیهای جدید و گرایش به شعر نیمایی بهره گرفتهام.
صمدی تاکید کرد: اما ارزیابی این مسئله که آیا موفق بودهام یا توانستهام تفاوتی میان شعرهای این دو دفتر ایجاد کنم، برعهده مخاطبان و منتقدان است.
وی در ادامه درباره عنوان کتاب گفت: این عنوان ترکیبی از مضمون دو غزل از غزلهای کتاب با عنوانهای «رخ به رخ» و «شب مهتابی» است.
مجموعه شعر «شطرنج در شام آخر» دربرگیرنده 12 قطعه شعر نیمایی و 27 غزل است.
«صندلی پارک»، «طوطی غریب»، «زبان سرو»، «بیرق دروغ»، «باران سنگ»، «زندان ابد» و «آن شب بیکران» عنوان برخی از شعرهای نیمایی این کتاب است.
نمونه شعر نیمایی از این کتاب با عنوان «زبان سرو»:
«آهای سرو!
درین دیار پست
تو با زبان صادقانهات
به این سیاه باز مردم هزار چهره ستمپرست
مگر چه هیزم تری فروختی؟
که این چنین خموش
در آتش زبان یاوهبافشان
غریب و نا امید
برگ برگ
سوختی.»
«خاک سیاه»، «سیلی سرما»، «ببر زندیق»، «اسب خیال»، «کابوس شهر»، «مرداب»، «رخ به رخ»، «زیبا و زشت»، «عریان به صلیب»، «عشق غریب»، «مارال»، «روح باران خورده» و «مرداب» نیز عنوان برخی از غزلهای این مجموعه هستند.
بخشی از یک غزل با عنوان «گنجشک ترسو»:
«میخواستی از دست شب، شببو بگیری/ بازو به گستاخی در آن بازو بگیری/ میخواستی عاشق شوی در عصر تزویر/ کامی به رسوایی از آن آهو بگیری/ از ترس میمیرد، نمیماند برایت/ در چنگ اگر گنجشگکی ترسو بگیری»
سیدابوالفضل صمدی متولد 1359 است.
مجموعه شعر «شطرنج در شام آخر» در 96 صفحه، شمارگان سه هزار نسخه و قیمت هزار و 600 تومان در مجموعه «صدای تازه» انتشارت هنر و رسانه اردیبشهت منتشر و راهی بازار کتاب شد.
چهارشنبه ۱ تیر ۱۳۹۰ - ۱۰:۴۰
نظر شما