هيات مديره انجمن كتابداري و اطلاعرساني ايران در مراسم اختتاميه ششمین دوره مسابقات تخصصی کتابداری و اطلاعرسانی كه عصر ديروز(28 تيرماه) برگزار شد، بهبود خدمات كتابخانههاي عمومي كشور را در گرو واگذاري ارايه اين خدمات از دولت مركزي به شهرداريهاي هر منطقه از كشور دانست./
وي ادامه داد: بعد از مدتي كه از تاسيس كتابخانههاي عمومي در كشور ما گذشت، اداره اين كتابخانهها به دولت مركزي واگذار شد و زمينههاي ايجاد سلسله مراتب پيچيده اداري به وجود آمد؛ به اين معنا كه نهاد كتابخانههاي عمومي براي ارايه خدمتي جزيي در يك كتابخانه عمومي از سه معاونت، 28 اداره كل در استان و 11 اداره كل در ستاد مركزي تشكيل و باعث صرف هزينههاي هنگفتي كه سهم اصلي بودجه بيتالمال را به خود اختصاص ميدهد، ميشد.
دكتر افشار زنجاني يادآور شد: با توجه به مشاهداتي كه در كشورهاي اروپايي در شيوه اداره كتابخانههاي عمومي داشتهام، دريافتم در اين كشورها، نه تنها اداره امور كتابخانهها از دست پديدآورندگانشان يعني فرهنگيان و افراد تحصيلكرده خارج نشده، بلكه هر منطقه شهري، يك شهردار مستقل دارد كه كتابخانه آن منطقه را بدون دخالت هر نهاد دولتي تاسيس و اداره ميكند. اين روند باعث ايجاد سلسله مراتب پيچيده اداري نميشود تا مخاطبان براي تهيه كتاب در انتظار دستورمقامات بالاي اداري باشند.
هيات مديره انجمن كتابداري و اطلاعرساني ايران تصريح كرد: همچنين دولت مركزي ميتواند همان هزينهاي كه براي كتابخانههاي عمومي صرف ميكند، به صورت يارانه سرانه به شهرداريها واگذار و اعلام كند كه اين يارانه را تنها براي فعاليتهاي كتابخانههاي عمومي منطقه مصرف كنند. اين اقدامي است كه در كشورهاي توسعهيافته ديده ميشود و شهرداريها متولي اداره امور كتابخانه عمومي هر منطقهاند. در اين سيستم دولت به ازاي هر فردي كه در آن منطقه زندگي ميكند، مبلغي را به شهرداري ميدهد و شهرداري نيز آن را براي كتابخانه منطقه مربوطه هزينه ميكند.
وي با بيان اين مطلب كه براي ترويج فرهنگ كتابخواني در ميان شهروندان بايد هزينه استفاده از كتابخانههاي عمومي براي آنها به كمترين ميزان برسد يا حذف شود، عنوان داشت: فضاي كتابخانههاي عمومي بايد بهگونهاي باشد كه بعد از محيط خانه، اعضاي خانواده به عنوان دومين مكان براي مطالعه در آن احساس راحتي كنند. همچنين براي ورود به كتابخانه و عضويت در آن نبايد هيچ محدوديتي وجود داشته باشد.
استاديار گروه كتابداري دانشگاه اصفهان افزود: شيوه چيدمان قفسههاي كتابخانهها بايد به گونهاي باشد تا امكان دسترسي آسان مخاطبان به كتابهاي مورد علاقهشان فراهم شود. همچنين ساختمان كتابخانه بايد از نظر معماري مناسب و كتابدار با حرفه كتابداري و چگونگي برخورد با مخاطبان آشنا باشد تا زمينههاي ايجاد انگيزه در شهروندان براي مطالعه كتاب فراهم شود.
در ادامه دكتر سعيد رضايي شريفآبادي، رييس انجمن كتابداري و اطلاعرساني ايران، ضمن تاييد سخنان دكتر ابراهيم افشار زنجاني عنوان داشت: كتابخانههاي عمومي تنها يك كتابخانه نيستند و در آن فقط امور مربوط به كتاب انجام نميشود، بلكه بسياري از برنامههاي فرهنگي و مناسبتي به بهانه تشويق شهروندان به مطالعه، در دورن كتابخانههاي محلي اجرا ميشود.
رييس انجمن كتابداري و اطلاعرساني ايران در پايان گفت: اداره امور كتابخانههاي محلي به گونهاي است كه براي يك كودك تا يك فرد سالمند برنامههاي متنوع، جذاب و متناسب با گروههاي سني طراحي شده اند.
در پايان اين مراسم به 31 نفر برگزيده ششمین دوره مسابقات تخصصی کتابداری و اطلاعرسانی جوايزي اهدا شد. 12 نفر از اين برگزيدگان تهراني اند.
مراسم اختتاميه ششمین دوره مسابقات تخصصی کتابداری و اطلاعرسانی به همت فرهنگسرای امید با همكاري موسسه خانه کتاب و انتشارات کتابدار، عصر ديروز(28 تيرماه) درسالن شهید باقری با حضور جمعي از استادان حوزه كتاب و كتابداري و مديران سازمان فرهنگي ـ هنري شهرداري تهران برگزار شد.
نظر شما