در این مراسم صلاحی، ريیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن تبريك هفته بسيج و گراميداشت بسيج و تفكر بسيجي در كشور، به برنامههاي صورت گرفته در هفته كتاب اشاره كرد و گفت: این کتابخانه در هفته کتاب برنامههای متعددی را برپا کرده است که از جمله آن میتوان به نخستین همایش ملی «کرسی آزاد» منابع نظری و علمی کتابداری اشاره كرد كه در آن مباني علمي اين رشته با نگاهي نقادانه به چالش كشيده شد. همچنين یازدهمین آیین حامیان نسخ خطی در شهر مشهد مقدس در روز 29 آبانماه برگزار شد كه به لحاظ كمي و كيفي بينظير بود.
وی درباره سفر خود به استان سیستان و بلوچستان توضيح داد: برای نخستین بار از 255 مولف در اين استان تقدیر کردیم چراکه معتقدم فرهنگ مطالعه باید در جامعه فراگیر شود. همچنين گنجينهاي از مرحوم سياوش پرواز شامل 40 هزار نسخه كتاب از تهران به اين استان انتقال داده شد.
وي در ادامه سخنان خود با بيان اينكه روال سنتي گذشته كتابداري بايد عوض شود، تصريح كرد: من به هيچ وجه با روال سنتي كتابداري در گذشته موافق نيستم و بايد اين روال تغيير كند. در حال حاضر ما نميتوانيم نسخ خطي را فقط در اينجا نگهداري كنيم چراكه معتقديم ما حافظ نيستيم و بايد اين كتب را اشاعه داد.
وي ادامه داد: تا كنون 11 هزار جلد نسخ خطي اسكن شده و 14 هزار نسخه نيز فهرست نويسي شده است. بايد از اين منابع ديجيتالي هر فردي در داخل يا بيرون از ايران بتواند استفاده كند.
وي افزود: در حال حاضر فهرستنويسي كتابها در سازمان با سرعت خوبي در حال پيشرفت است و پيشبيني ميكنيم تا پايان 6 ماهه سال آينده اسكن كردن نسخ نيز تمام شود و پس از آن ما وارد فاز توليد محتوا ميشويم.
برای پژوهشهای محققان هیج شأنی قائل نیستیم
صلاحی ادامه داد: ما برای پژوهشهای محققان هیج شأنی قائل نیستیم. بطور مثال هزینهای که از ايستگاه مترو شهید حقانی تا کتابخانه ملی ایران توسط راننده دریافت میشود، بسیار بالا بوده و اکثر این ماشینها فرسودهاند و تمامی اين عوامل نمره منفی برای كتابخانه ملي است.
وی افزود: انصافاً کرایه ايستگاه مترو تا کتابخانه ملی ایران گران است و معتقدم باید آنها جمعآوری شوند. حتی حاضرم به آن شرکت يارانه ارايه دهم تا میزان کرایه کاهش یابد.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي در ادامه با بيان اينكه 227 میلیون برگ سند تا پایان 6 ماهه اول سال در كتابخانه ملي وجود دارد، گفت: اين اسناد تا پايان سال به يك ميليارد ميرسد اما سوال اينجاست كه چقدر میتوان بر روی این اسناد تحقیقات و پژوهش انجام داد.
وی با بیان اینکه گامهای بسیار خوبی در معاونتهای این سازمان برداشته شده است اما تا خواستههای آتی و متعالی فاصله است، اضافه کرد: تا پایان سال جاری سه کار دیگر در حوزه دیجیتال است که از معاونت مربوطه این حوزه انتظار داریم چرا که کاری که امروز صورت گرفته است مربوط به گذشته بوده و باید کارهای جدیدی در این حوزه صورت گیرد.
بارگذاري سايت جديد سازمان اسناد و كتابخانه ملي در نيمه دوم آذرماه
وي رونمايي از سايت جديد سازمان را يكي ديگر از اقدامات ديجيتالي انجام گرفته در سازمان عنوان كرد و افزود: بارگذاري سايت جديد انجام شده و در هفته دوم آذرماه اين سايت يا همكاري معاونت پژوهشي و اداره فناوري اطلاعات سازمان رونمايي ميشود. در اين سايت اطلاعات و محتوا بازنگري شده وبسايت با ظاهر گرافيكي زيبا و استاندارد رونمايي خواهد شد.
ايجاد تالار ديجيتال
ريیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: تالار دیجیتال باید در این کتابخانه ایجاد شود و چراكه باید در این راستا محرومیتهایی كه برای دانشجویان وجود داشته برطرف شود؛ چرا آنها نباید همراه خود کاغذ، قلم و کیف به این کتابخانه بیاورند.زماني كه تالارها ديجيتالي شود ديگر اين محدوديتها كاهش مييابد و بدون آسيب رسيدن به كتابها، آثار روي مانيتورهاي ويژه مطالعه و نت برداري خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه کتابهای چاپی باید دیجیتال شود، اضافه کرد: همچنين اگر كسي نياز به نسخ خطي داشت، اسكن آن در اختيارش قرار گيرد.
وی در پايان با انتقاد از اينكه وزارت آموزش و پرورش پست کتابداری را در مدارس حذف کرده است، افزود: بايد به اين حوزه توجه بيشتري شود. ما معتقديم كه بايد در كمتري زمان ممكن و با استفاده از فضاي مجازي كه زمان و مكان را از ميان برداشته است، در ارايه محتوا و خدمات به محققان و پژوهشگران پيشرو باشيم.
نظر شما