دوشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۶:۰۰
برخي شواهد از قتل «تختي» به ‌دست ساواك خبر مي‌دهند

نويسنده كتاب «بچه خاني‌آباد» گفت: شواهدي ناقص و نه قطعي وجود دارند كه نشان مي‌دهند قتل جهان پهلوان تختي توسط سازمان امنيتي محمدرضا پهلوي(ساواك) اتفاق افتاده است.-

مهدي حق‌بين در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اظهار كرد: 17 دي‌ماه سال 1346 جسد تختي را در اتاقي در هتل ويكتوريا يافتند. شواهدي ناقص اما نه قطعي وجود دارند كه قتل او توسط ساواك اتفاق افتاده است.

وي افزود: شواهد موجود در اين باره در كتاب «بچه خاني‌آباد» از زواياي مختلف بررسي شده‌اند و نشان مي‌دهند كه ساختمان ساواك كه مالك آن غلامرضا پهلوي بود، در پشت ساختمان هتل ويكتوريا قرار داشت و از سوي ديگر، غلامرضا پهلوي از محبوبيت جهان پهلوان در ميان مردم دل خوشي نداشت و اين موضوع براي همگان كاملا روشن بود البته رژيم پهلوي اين حادثه را خودكشي اعلام كرد تا تشنج احتمالي در اجتماع را كاهش دهد اما اين كار رژيم طاغوت بيشتر به اين تشنج‌ها دامن زد. 

حق‌بين با بيان اين كه «بسياري از دوستان و نزديكان جهان پهلوان قضيه خودكشي او را به شدت رد كردند» ادامه داد: شواهدي هم وجود داشت كه به عنوان شواهد قتل از آن‌ها ياد مي‌شد از جمله اين كه تختي با توجه به شخصيت والا و اخلاق برجسته‌اش، بسيار بعيد است كه دست به خودكشي بزند. ديگر آن‌كه پشت‌سر مرحوم تختي شكاف خورده بود كه پزشكي قانوني وقت گفته بود كه در هنگام حمل جسد تختي، پيكر وي از تخت‌روان به زمين سقوط كرده است! اين شواهد مبني بر قتل وي گذاشته شد اما بر اساس تحقيقاتي كه وجود داشت، يعني به گزارش پزشكي قانوني نه گزارش ساواك، مرگ طبيعي براي جهان پهلوان رخ داده بود.

 مدير سابق هنر و ادبيات معاونت پژوهش مركز انقلاب اسلامي، درباره ارتباط جهان پهلوان تختي(وفات 1346) با وقايع انقلاب جمهوري اسلامي ايران(پيروزي 1357) اظهار كرد: به نظرم تختي شخصيتي فرازماني دارد كه الگوي جوانمردي، ‌ايثار و بزرگي در تمام دوران محسوب مي‌شود. او با علماي ديني در ارتباط بود، در مواضع سياسي جبهه ملي قرار داشت، باوجود دريافت بازوبند و كمربند قهرماني از سوي شاه مخلوع، از جمله منتقدان شاه نيز به‌شمار مي‌آمد و به اين ترتيب، گاهي عكس او در كنار عكس بزرگان انقلاب اسلامي در راه‌پيمايي‌هاي انقلاب اسلامي حمل مي‌شد. در حقيقت، او در تاريخ معاصر، شخصيت سياسي نبود اما در سياست ايران اثرگذار بود.

نويسنده كتاب «بچه خاني‌آباد» اظهار كرد: اينك كه 44 سال از درگذشت غلامرضا تختي مي‌گذرد، نام و ياد او به نيكي و بزرگي ياد مي‌شود و كتاب «بچه خاني‌آباد» مي‌كوشد به سوال‌هاي جوانان و نوجوانان امروزي درباره تختي و فعاليت هايش در قالبي قابل فهم و جديد پاسخ دهد. 

حق‌بين درباره سبك نگارش اثر بيان كرد: اين كتاب به شكل برش‌ها و روايت‌هايي از زندگي غلامرضا تختي و برگرفته از ‌داستان، روايت، گزارش و سندهاي موجود نگارش شده و سعي مي‌كند شخصيت تختي را از جنبه‌هاي گوناگون سياسي و اجتماعي كه تاكنون به آن‌ها كمتر پرداخته شده است، بيان كند.

وي در پاسخ به اين سوال كه «آيا او در اين كتاب به عنوان يك قهرمان ورزش كشتي معرفي شده است يا يك پهلوان مردمي؟» گفت: فارغ از انگيزه پهلواني و فضيلت‌هاي وجودي او، بايد توجه كرد كه زادگاه اوليه تختي، ورزش است و او نخست به عنوان قهرماني دست ‌يافت و در نهايت توانست به پهلواني برسد.

نويسنده كتاب «بچه خاني‌آباد» درباره چند وجهي بودن شخصيت جهان پهلوان تختي كه در اين اثر به آن پرداخته شده است، توضيح داد: شخصيت تختي دربرگيرنده جنبه‌هاي گوناگون قهرماني،‌ پهلواني، معلم اخلاق و شخصيت فعال اجتماعي ـ سياسي است، به طوري كه نبايد فراموش كرد در حادثه زلزله بوئين‌زهرا، قهرمان كشتي جهان به همراه دوستانش در خيابان وليعصر(عج) كنوني تهران براي همدردي با زلزله‌زدگان به جمع‌آوري كمك‌هايي مردم اقدام كرد. شخصيت اثرگذار و اجتماعي او تا جايي بود كه سبب شد هر ايراني براي كمك به زلزله‌زدگان بوئين‌زهرا هر كاري كه مي‌تواند، انجام دهد مانند پيرزني كه چادرش را به حادثه‌ديدگان اهدا كرد و گفت؛ «من فقط اين چادر را دارم، مي‌خواهم به زلزله‌زده‌ها دهيد تا از سرما نميرند.»

حق‌بين درباره انگيزه‌اش از پرداختن به چنين موضوعي گفت: در ابتداي تاليف و گردآوري اين اثر مي‌پنداشتم كه كتاب با موضوع جهان پهلون تختي كم باشد اما در جريان تدوين نوشتار، علاوه بر دو جلد كتابي كه بابك تختي فرزند غلامرضا تختي آن را گردآوري و تاليف كرده است، به بيش از 10 عنوان كتاب ديگر هم دست‌ يافتم. بنابراين، براي تاليف كتاب بچه خاني‌آباد كوشيدم به مباحثي بپردازم كه در اين كتاب‌ها كم‌تر به آن‌ها پرداخته شده بود، به اين معنا كه تمام جنبه‌هاي شخصيتي او را دربرگيرد و در قالبي با روش‌هاي جديد و منحصربه‌فرد نگاشته شود تا توجه مخاطبان جوانان و نوجوانان را جلب كند.

پژوهشگر تاريخ معاصر و تاريخ انقلاب اسلامي درباره ويژگي بارز كتاب«بچه خاني‌آباد» گفت: خاستگاه اين اثر، مركز اسناد انقلاب اسلامي است و با استفاده از ديدگاه تاريخي، اسناد و مدارك موجود نظير «تختي به روايت ساواك» و گزارش‌ها و مصاحبه‌هايي كه در زمان حيات تختي منتشر شده بوند، اين كتاب را تدوين كردم. 

وي ادامه داد: در هر حكومتي مخالفان، داستان‌هاي جنايي و مرگ‌هايي را كه در سكوت رخ مي‌دهند، به حساب حكومت و جريان حاكم بر جامعه مي‌نويسند، به اين معنا كه ريشه تفكر قتل غلامرضا تختي تا حدي ممكن است به ديدگاه‌هاي عمومي مردم بازگردد كه با حكومت پهلوي مخالف بودند اما نمي‌توان هر قتلي را كه اتفاق مي‌افتد، سياسي دانست. البته قتل‌هاي سياسي و آرامي مانند قتل اميركبير هم وجود دارند كه عاملان اين جنايت در تاريخ رسوا شدند.به نظر من، هتل ويكتوريا(محل آخرين اقامت تختي) يك معماي سياسي و تاريخي جهان پهلوان تختي است.

كتاب «بچه خاني‌آبادي» با قلم مهدي حق‌بين به كمك زهره(ساقي)زارعي نگارش شده است. پيش‌بيني مي‌شود اين كتاب پيش از ورود به سال جديد از سوي مركز اسناد اسلامي روانه بازار كتاب شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط