ويرايش جديدي از «التعريف بطبقات الامم» قاضي صاعد اندلسي پس از 14 سال منتشر ميشود. اين اثر كه در قرن پنجم هجري نوشته شده است، برخلاف ساير تاريخ انديشههاي آن دوران، رويكردي تحليلي به انديشه بشري و فرهنگ دارد.-
وي درباره تفاوتهاي ويرايش جديد اين اثر با چاپ قبلي آن گفت: اين ويرايش، كمي با چاپ نخست آن فرق دارد و از لحاظ ترتيب مطالب و تكميل نمايه پربارتر شده است. همچنين ديباچهاي به چاپ دوم كتاب افزودم و در آن به طرح مباحثي مانند تاثير غيرقابل انكار صاعد اندلسي در عرصه تاريخنگاري علم و فلسفه و معرفتهاي بشري پرداختم.
جمشيدنژاداول با اشاره به ردپاي صاعد اندلسي در كتابهاي تاريخ علم و فلسفه تا دوران قاجار گفت: با پيگيري اين تاثير، نقش او را تا اواخر دوره قاجاريه دنبال كردم. كتاب «نامه دانشوران» و همچنين «مطرح الانظار» فيلسوف الدوله قاجار از جمله آثارياند كه از كتاب «التعريف بطبقات الامم» استفاده كردهاند.
وي با تاكيد بر رويكرد تحليلي اين كتاب صاعد اندلسي گفت: بخشهايي از آثاري كه با الهام از اين كتاب نوشته شدهاند، رنگ و بوي تحليلي دارند و نشاني از نقد و نقادي در آنها ديده ميشود. اين امر نشان ميدهد كه او از افرادي است كه رويكرد تحليلي به انديشهها را در جهان اسلام تقويت كرد.
اين پژوهشگر افزود: قاضي صاعد اندلسي رويكردي تحليلي به انديشه بشري و تمدن و فرهنگ داشت و تمامي موضوعات مورد بررسياش را از پشت عينك منطق تحليلي ميديد. او در قرن پنجم در اسپانياي اسلامي ميزيست. ايراني نبود اما ايرانيان را دوست داشت و يكي از بخشهاي كتابش را به «علم در ايران» اختصاص داد.
نظر شما