برگزيده جشنواره كتاب سال حوزه در بخش فلسفه و كلام، برگزاري چنين همايشهايي را عامل تشويق و انگيزهبخشي به محققان حوزوي دانست و گفت: هدف پژوهشگران بهويژه در حوزه علميه بايد اين باشد كه براي مشكلات و شبهاتي كه در مباحث ديني مطرحند راه حل و پاسخي بيابند.-
موسوي ادامه داد: «امر الهي» ذيل مبحث فلسفه اخلاق جاي ميگيرد و نظريه مهمي است كه به بررسي نسبت و رابطه اخلاق و دين اختصاص دارد. اين نظريه در شكل سنتي خود اشكالاتي دارد و آدامز با ارايه تصحيح جديدي از آن توانست ميان وابستگي اخلاق به دين و همچنين پرهيز از تحكمي و امري بودن اخلاق، جمع ايجاد كند.
وي گفت: آدامز از چارچوب الهي اخلاق دفاع ميكند. او در واقع امر الهي را محدود به الزام اخلاقي كرد و پيشفرض ارزشي براي آن در نظر گرفت. به اعتقاد آدامز اخلاق وابسته به دين است، اما اين امر در حيطه الزامي اتفاق ميافتد كه به معناي مقيد كردن خود نزد خداي مهربان است؛ يعني خدا خوبي است و انسان به نسبت نزديكي و شباهتي كه با خدا دارد، خوب است.
اين پژوهشگر ادامه داد: همانگونه كه در جمعبندي كتاب «گزارش، تحليل و نقد نظريه امر الهي آدامز» نيز بيان شده است، آدامز توانست يك غايت ديني براي اخلاق فراهم كند و اگرچه اشكالاتي نيز به نظريه او وارد است، اما در نهايت نتيجهاي كه از نظريه او ميتوان گرفت اين است كه به هر حال غايت اخلاق به سوي كمال است و اخلاق يعني راهي براي خدايي شدن و به كمال رسيدن، يعني با رعايت اخلاق ميتوان به كمال رسيد.
موسوي درباره برگزاري جشنوارههايي مانند «كتاب سال حوزه» گفت: چنين همايشهايي به نيت تجليل از مقام علم برگزار ميشوند و نه افراد، يعني از مساله مقدس پژوهش و علممداري تجليل ميكنند، به همين دليل برگزاري آنها امري مطلوب و مهم است، زيرا به محققان و پژوهشگران انگيزه و شوق تلاش و تحقيق ميدهد.
وي افزود: البته مهم آن است كه پژوهشگران و اهالي علم، در انجام پژوهشهاي خود خدا را در نظر داشته باشند و خالصانه قلم بزنند، نه اينكه براي رسيدن به مقام و رتبه علمي به امر پژوهش بپردازند. هدف پژوهشگران بهويژه در حوزه علميه، بايد اين باشد كه براي مشكلات و شبهاتي كه در مباحث ديني مطرح است، راه حل و پاسخي بيابيم.
تنها زن برگزيده سيزدهمين جشنواره كتاب سال حوزه درباره اين انتخاب گفت: اين انتخاب به نظر داوران مربوط ميشود، البته من در نگارش و تحقيق اين اثر، وقت زيادي صرف كرده و تلاش و پشتكار فراواني داشتهام.
وي درباره حضور زنان در عرصه مطالعه و تحقيق، بهويژه در پژوهشهاي حوزوي اظهار كرد: كشور ما كشوري غني از نظر استعدادهاست و امكانات خوبي نيز براي مطالعه و تحقيق دارد، اما به نظر ميرسد بايد امكانات بيشتري براي مطالعه و پژوهش زنان جامعه، بهويژه در بحث مكانهاي آموزشي و كتابخانهها فراهم شوند، زيرا زنان ايراني استعدادهاي بالايي دارند، اما در برخي موارد كمبود امكانات براي آنان مانع ايجاد ميكند وگرنه بايد فرهيختگان و نخبگان بيشتري در ميان زنان ميداشتيم.
برگزيده سيزدهمين كتاب سال حوزه درباره انتقاد مطرح شده در اين همايش مبني بر «انتشار برخي كتابهاي سطح پايين كه در شان حوزه نيستند» گفت: اين اشكال در برخي آثار وجود دارد كه بايد اصلاح شود و بهويژه تلاش محققان بايد در راستاي معرفي مكتب تشيع به جهان باشد كه غنيترين مكتبهاست.
وي ادامه داد: ما به عنوان نويسندگان و پژوهشگران حوزوي بايد مكتب اسلام و تشيع و مكتب امام جعفر صادق(ع) را كه غنيترين مكتب است به جهان معرفي و ترويج كنيم، نه اينكه فقط بر روي مباحث غربي متمركز شويم، بدون اينكه براي شبهات و ايرادات وارده به مباحث ديني راه حل و پاسخي بيابيم.
مراسم سیزدهمین کتاب سال حوزه، پنجشنبه 27 بهمنماه در شهر مقدس قم برگزار شد و در آن از نويسندگان 17 اثر برگزيده و 14 اثر شايسته تقدير تجليل به عمل آمد.
نظر شما