به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از پایگاه از اطلاعرسانی انجمن شاعران ایران، ساعد باقری، دبیر علمی جشنواره شعر نیمایی «ققنوس» در یادداشتی توضیحاتی درباره نیما یوشیج، شعر نیمایی و چند و چون جشنواره شعر «ققنوس» ارایه کرده است.
متن کامل این یادداشت به شرح زیر است:
«بی تردید محدود کردن و منحصر دیدن کار بزرگ نیما، به تغییر در صورت شعر فارسی (کوتاه و بلند شدن مصراعها و خارج کردن قافیه از جایگاههای قابل پیش بینی) تقلیل کوتاه نظرانه اندیشه و کار سترگ اوست، که با غفلت کامل از نگرشی توامان است که نظم تقارنهای بیرونی را به نفع توازنهای درونی اثر (هارمونی) بر هم زده است.
آنچه نیما در موضوع هماهنگی (و نه هم آهنگی) با استفاده از تشابههای تمثیلی در نقاشی و موسیقی (هارمونی – آرمونی) بیان کرد، از اجرای مونوتون ملودی تا آرانژمان و سرانجام پردازش سمفونیک ملودی، هستیشناسی و پشتوانه فلسفی و اندیشهورزانه او را در نامهها و یادداشتها و از همه مهمتر در شعرهایش بازتاب میدهد.
با یک نگاه اجمالی به مجموعه شعرهای منتشر شده و نیز توجه به حال و هوای جشنوارههای مستقل یا رسمی شعر میتوان دریافت که فضای عمومی شعر امروز ایران عمدتا در اختیار دو حوزه «غزل» و «شعر سپید» قرار دارد و گویا معروفترین یا موفقترین چهرههای این هر دو عرصه امروزه اندیشه و نگاه نیما را در محتوا و نیز ساخت و بافت زبان پذیرفتهاند، اما پیشنهادهای نیما در وجوه شکلی و دیگرگون کردن دو مولفه موسیقیایی (وزن و قافیه) چندان مورد اقبالشان نیست.
جشنواره شعر نیمایی «ققنوس» که امسال انجمن شاعران ایران دومین دوره آن را برگزار میکند، نه میخواهد نگاه تقلیلگرایانه به کار بزرگ نیما را که در آغاز این نوشتار به آن اشاره رفت، دامن بزند، و نه مایل است که پرچمی رویاروی عرصههای غزل و شعر سپید برافرازد.
این تنها چتر حمایتی است بر سر شاعران نیماییسرا که به تداوم اندیشه و نگاه نیما در پیوند با پیشنهادهای او برای شکل و صورت نیز میاندیشند.
دبیرخانه جشنواره اعلام کرده است که شرکت در این جشنواره هیچ محدودیت سنی ندارد و علاقهمندان به شرکت در این جشنواره میتوانند شعرهای خود را حداکثر تا 25 مهرماه (قابل تمدید تا پنج آبان) از طریق پست الکترونیکی به نشانی iranian.poets.society@gmail.com ارسال کنند.
امکان ارسال مستقیم آثار به دبیرخانه جشنواره شعر «ققنوس» واقع در تهران، خیابان دکتر شریعتی، خیابان شهید کلاهدوز، نبش کوچه شهید نعمتی، انجمن شاعران ایران نیز وجود دارد.
در چند ماه اخیر توفیق داشتهام که با دوستان جوان در محل انجمن یک بار دیوان نیما را مرور کنیم. کار بزرگ روانشاد سیروس طاهباز را در گردآوری بس دشوار شعرهای نیما ارج مینهیم، اما هنوز تا رسیدن به یک مجموعه کاملا پیراسته و بی نقص از شعرهای نیما راه در پیش است.»
چهارشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۷
نظر شما