به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اختتاميه اين جشنواره با حضور كامران دانشجو وزير علوم، تحقيقات و فناوري، غلامرضا خواجهسروي معاون فرهنگي و اجتماعي اين وزارتخانه و همچنين جمع زيادي از استادان و كارشناسان عرصه علوم انساني برگزار شد.
پيش از اهداي جوايز، خواجهسروي به عنوان دبير جشنواره فارابي طي يك سخنراني، توضيحاتي را از نحوه عملكرد ششمين دوره اين جشنواره ارايه داد.
وي در ابتدا به اهميت علوم انساني در دهه اخير اشاره كرد و گفت: علوم انساني در دههاي كه موصوف به دهه عدالت است در جمهوري اسلامي ايران شكوفا شد. در اين دوره علوم انساني از حاشيه خارج شد و در كانون توجهات مسوولان كشور و همچنين دانشگاهها قرار گرفت. جشنواره فارابي نيز حاصل همين توجهات است.
خواجهسروي افزود: ميتوان گفت كه با چنين جشنوارهاي دوران احياي علوم انساني آغاز شده است. امروز علوم انساني و جايگاه بيبديل آن يك ضرورت و عين متن توسعه و پيشرفت است. بي آنكه بخواهم ادعايي كرده باشم، جشنواره فارابي با تمام سوابق آن، ترجمان علمي و عملي الزامي است كه رهبر معظم انقلاب تحت عنوان جنبش نرمافزاري و توليد علم بر آن تاكيد كردند.
وي درباره عملكرد ششمين جشنواره فارابي گفت: اين دوره از جشنواره با فراخوان گسترده آثار پژوهشي در سراسر كشور در آبان 90 آغاز شد. دو هزار 998 اثر خارجي و داخلي به دبيرخانه رسيد كه حدود 40 اثر از ميان آنها به عنوان برگزيده و شايستهتقدير انتخاب شدند.
معاون فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم يادآوري كرد: اين جشنواره با هدف اعتلاي علوم انساني آغاز شده است و بر نظريهپردازي و حل مسايل بومي تاكيد دارد. ظرفيتسازي براي بازنگري مباني علوم انساني در ايران و جهان اسلام، توليد علم ديني و همچنين شناسايي استعدادهاي برتر در حوزه علوم انساني از ديگر اهداف اين جشنواره قلمداد ميشوند.
وي به فرآيند داوري اين جشنواره اشاره كرد و گفت: حدود نهصد داور مستقل آثار رسيده به دبيرخانه را داوري كردند. لازم به ذكر است آثار هيچ يك از اين داوران و همچنين دوستان و بستگانشان اجازه شركت در جشنواره را نداشتند. از ميان آثار رسيده، 35 اثر امتياز لازم را براي تقدير در جشنواره كسب كردند.
خواجهسروي افزود: 5/81 درصد از شركتكنندگان را مردان و 5/18 درصد را بانوان تشكيل ميدهند. همچنين سطح مشاركت بزرگسالان 5/65 درصد و سطح مشاركت جوانان 5/34 درصد بوده است. در بخش بزرگسال هيچ اثري واجد رتبه برگزيده اول نشد. 10 اثر از بزرگسالان و 16 اثر از جوانان حايز رتبه دوم شدند. در هر دوي اين گروهها نيز سه اثر شايسته تقدير شناخته شدند.
وي با اشاره به انتخاب پنج اثر برگزيده در بخش خارجي گفت: همچنين از شخصيت موثر در علوم انساني، مترجم و مصحح برتر در اين حوزه نيز تجليل ميشود.
خواجهسروي افزود: وزارت علوم، تحقيقات و فناوري با تاسيس جشنواره فارابي ويژه علوم انساني در سطح بينالمللي تمايل دارد تمامي نهادهاي ذيربط در اين حوزه همكاري و فعاليت لازم را داشته باشند تا زمينه براي توسعه علوم انساني و توسعه علم ديني در كشور فراهم شود.
سپس پيام مدير كل يونسكو و همچنين مديركل آيسسكو به جشنواره فارابي توسط نمايندگان آنها در ايران قرائت شد. پس از پخش نماهنگي از زندهياد حجتالاسلام عبدالله نوراني، مصحح و نسخهشناس به مناسبت سالگرد درگذشت وي، نوبت به اهداي جوايز رسيد كه توسط كامران دانشجو وزير علوم، تحقيقات و فناوري، غلامرضا خواجهسروي معاونت اجتماعي و فرهنگي اين وزارتخانه و همچنين چند تن از مدعوين اهدا شدند.
شيلا كنبي براي كتاب «عصر طلايي هنر ايران»، گيورگي سانيكيدزه براي كتاب «مذهب شيعه در نزد ايرانيان» و پاتريك رينگنبرگ براي كتاب «جهان نماد در هنر اسلامي» برگزيدههاي بخش خارجي هستند كه به هر يك از آنان علاوه بر لوح يادبود، پنجهزار دلار جايزه نقدي نيز اهدا شد.
همچنين محمد روشن به عنوان مصحح برتر، فريده مهدويدامغاني به عنوان مترجم برتر زبان انگليسي و محمدعلي آذرشب به عنوان مترجم برتر زبان عربي شناخته شدند كه به هر يك از آنها 12 ميليون تومان اهدا شد.
پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي به عنوان موسسه پژوهشي برتر و «فصلنامه روششناسي علوم انساني» زير نظر پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به عنوان نشريه برتر در حوزه علوم انساني انتخاب شدند. به هر يك از اين نهادها 10 ميليون تومان اهدا شد.
از ساير برگزيدگان در 12 گروه علمي نيز با اهداي جوايزي به تناسب رتبه كسبشده در جشنواره قدردانی شد. برخي از جوايز در قالب اعتبار پژوهشي به برگزيدگان اهدا شدند.
714 اثر از دوهزار 998 اثر كه در ششمين دوره جشنواره فارابي ارزيابي شدند، در قالب كتاب بودند.
شنبه ۶ آبان ۱۳۹۱ - ۱۳:۲۵
نظر شما