نویسنده کتاب «مولفههای معنایی حق در قرآن کریم» بررسی معنای حق بر اساس یافتن اشتراکات واژگان همنشین و جانشین این کلمه در متن پیام الهی را رسالت اصلی اثرش یاد کرد.-
وی توضیح داد: این نظریه را درباره واژگان و مفردات قرآنی بررسی کردم که آیا قابل تعمیم است یا خیر؟ در حقیقت بر اساس این نظریه زبان ساختاری تمام واژگان باهم در ارتباطند.
آزادی با بیان این که این بررسی دو بعد دارد، گفت: در این کتاب نیز برای بررسی مولفههای معنایی واژه «حق» در قرآن از دو طریق به بررسی واژگان «همنشین» و «جانشین» این لغت در قرآن پرداختم. بر این اساس پنج واژه همنشین یعنی کتاب، رسول، دین، خلق و باطل را یافتم. همچنین چهار معادل جانشین با عنوان قسط، خدا، صدق و بینات را یافتم، واژگانی که در مواردی به جای واژه حق در متن قرآن کریم به کار رفته بودند.
محقق حوزه علوم قرآنی ادامه داد: با یافتن این واژگان باید لغات همنشین و جانشین این واژگان را هم گردآوری میکردم و با بررسی اشتراکات این لغات به معنای اصلی کلمه حق در قرآن کریم درست مییافتم. با انجام این کار در نهایت دو مفهوم «از سوی خدا بودن» و «واکنش دوگانه انسانها در برابر آنها» را یافتم و بر اساس این نظریه به این نکته پی بردم که «حق» چیزی از طرف خداوند است و انسانها در برابر آن به دو دسته مختلف تقسیم میشوند؛ عدهای آن را میپذیرند و عده دیگری در برابرش قرار میگیرند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا میتوان در همه موضوعات نیز از این نظریه زبانشناختی استفاده کرد؟ گفت: خیر. این روش نارساییهایی نیز دارد که در فصول ابتدایی اثر به آن اشاره کردهام از جمله این که با استناد به این روش همواره به یک نتیجه نمیرسیم. همچنین تاریخ واژگان در این شیوه کاملا کنار گذاشته میشود، این امر آسیبهای فراوانی را در پی خواهد داشت.
آزادی با اشاره به این که این اثر کاملا تخصصی است، عنوان کرد: محققان حوزه علوم قرآنی و علاقهمندان به مباحث واژهشناسی و مطالعات قرآنی، مخاطبان اصلی این اثر به شمار میآیند.
نخستین چاپ کتاب «مولفههای معنایی حق در قرآن کریم» را انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) با شمارگان هزار و 500 نسخه در 185 صفحه به بهای 35 هزار ريال منتشر کرده است.
نظر شما