یکشنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۱ - ۱۳:۰۱
هم‌نشینی با نسخ خطی به افراد اعتلای روح می‌بخشد

ريیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور در دوازدهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی، هم‌نشینی با نسخ خطی به افراد اعتلای روح می‌بخشد؛ اما متاسفانه در صنعت چاپ و در صنعت نشر دیجیتال حال و هوای همراهی با نسخ خطی پیدا نمی‌شود و به همین دلیل کسانی که عمر خود صرف نسخ خطی کرده‌اند تحقق وجودی‌شان گونه‌ دیگری از زندگی را رقم زده است.

به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به شیراز، حجت‌الاسلام محمدجواد ادبی ريیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور امروز 28 آبان و در دوازدهمين آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی گفت: هم‌نشینی با نسخ خطی به افراد اعتلای روح می‌بخشد، اما امروز در صنعت چاپ و در صنعت نشر دیجیتال حال و هوای همراهی با نسخ خطی پیدا نمی‌شود و به همین دلیل کسانی که عمر خود صرف نسخ خطی کرده‌اند تحقق وجودی‌شان گونه‌ دیگری از زندگی را رقم زده است.

وی ادامه داد: کسانی که با نسخ خطی هم‌نشینی دارند وجود خود را در نسخه‌های خطی بازپروری می‌کنند و مگر می‌شود که این نسخه‌ها ماندگار شوند در حالی که حامیان آن‌ها با این نسخ ارتباطی برقرار نکرده باشند.

ادبی اضافه کرد: آن که می‌نگارد و آن که می‌نویسد و آن که با نسخ خطی هم‌نشین است، در واقع وجود خود را به ودیعه می‌نهد و به همین دلیل نسخ خطی وجهی از روح آن نسخه‌پژوه را در خود دارند.

وی با تاکید بر این‌که سنت اسلام برپایه این متن است گفت: در سنت اسلامی متون بسياري از قرآن گرفته تا متون علمای دینی وجود دارند و برای انجمن مفاخر فرهنگی کشور مغتنم است که در این همایش حضور دارد. 

سیدمحمدباقر حجتی، استاد برجسته دانشگاه تهران نیز در این مراسم گفت: زمانی که حضرت رسول(ص) مبعوث شدند تا آ‌ن‌گاه که رسالت ايشان با رحلت‌شان به پايان رسید، تهمت‌ها و نفرت‌های ناروایی به آن حضرت می‌دادند و به ایشان ساحر و مجنون می‌گفتند.

وی ادامه داد: خداوند در آیه «نون و القلم و مایسطرون» به قلم، دوات و نوشته‌ها قسم یاد می‌کند. او خطاب به پیامبر می‌فرماید تو مجنون نیستی چرا که این حرف‌هایی که من به تو وحی کردم به نگارش درمی‌آید و سراسر عالم را زیر پوشش خود قرار می‌دهد.

اين مدرس دانشگاه افزود: در دنیا هیچ نوشتاری شمارگانش بیش از قرآن نیست و تعداد کتاب‌هایی که درباره قرآن نیز نوشته شده‌اند شمارگان بالایی دارد. 

این نسخه‌پژوه برجسته کشورمان با اشاره به مجموعه عظیمی از قرآن در کشور انگلستان افزود: این مجموعه نشان‌دهنده عظمت قرآن است و این‌که در همه جای دنیا قرآن خوانده می‌شود.

حجتی با بیان این‌که اکنون گرفتار هزاران درد هستيم که درمانش قرآن است تاکید کرد: حالا افرادی در دنیا کاریکاتور بکشند، طلا اگر چکش هم بخورد طلاست و قرآن ذاتا بزرگ است.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به فعالیت‌های خود در حوزه فهرست‌نویسی نسخ خطی گفت: در کنار فعالیت‌های دانشگاهی تاکنون مجموعا بيست جلد فهرست نسخ خطی را تالیف کرده‌ام و مجموعه کامل موجود در کتابخانه ملک نیز توسط من فهرست‌نویسی شده است.

وی اضافه کرد: با این وجود به‌گونه‌ای با من برخورد شد که در این حوزه دلسرد شدم، البته خود را شايسته این قدردانی نمی‌دانم زيرا کسی که وظیفه خودش را انجام می‌دهد نیازمند تقدیر نیست.

در بخش دیگری از این مراسم سخنران بعدی این مراسم حجت‌الاسلام محمد برکت نسخه‌پژوه شیرازی بود. وی طی سخنانی با اشاره به گنجینه‌های نسخ خطی موجود در استان فارس گفت: در استان فارس مجموعه نفیس نسخ خطی مرحوم طباطبایی وجود دارد که هزار و 100 نسخه آن در کتابخانه میرزای شیرازی و 700 نسخه دیگر از آن در کتابخانه متعلق به اداره اوقاف واقع در حرم حضرت سیدعلاءالدین حسین نگهداری می‌شود.

وی ادامه داد: همچنین کتابخانه ملی فارس نیز بیش از هزار و 200 نسخه خطی دارد که 800 نسخه آن فهرست‌نویسی شده است. کتابخانه مدرسه علمیه امام با حدود هزار نسخه خطی از دیگر گنجینه‌های موجود این استان است. بسیاری از این آثار به صورت دیجیتالی آماده استفاده‌اند.

برکت همچنین گفت: هیچ مجموعه نسخ خطی در خانقاه احمدی وجود ندارد که فهرست‌نویسی نشده و از سوی مجلس شورای اسلامی به چاپ نرسیده باشد.

این نسخه‌پژوه در بخش دیگری از سخنانش درباره ویژگی‌های مرحوم ضیاءالدین حدائق نسخه‌نویس شیرازی گفت: وی نخستین فهرست‌نویس علمی و فنی نسخ خطی در ایران است و مرحوم دانش‌پژوه که جایگاه مشخصی در فهرست‌نویسی دارد ایشان را الگوی خود معرفی کرده است.

رضا شعبانی چهره ماندگار در بخش دیگری از این مراسم با بیان این‌که ما قدیمی‌ترین ملتی هستیم که کتاب داریم گفت: در خلال قرن‌هاي طولانی بیش از 180 هزار کتاب از ایرانیان در شبه‌قاره به جا مانده است و وقتی این کتاب‌ها را احصا می‌کنیم متوجه ارزشمند بودن آن می‌شویم.

شعباني تاکید کرد: ملت ایران از این جهت ملت پرافتخاري است و باید خودمان را بشناسیم و به عظمت خود وقوف پیدا کنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها