«نگاهی نو به امپریالیسم و مسایل آن» عنوان کتابی است نوشته «ری کیلی» که توسط روحالله طالبیآرانی و مرتضی نورمحمدی به فارسی برگردان شده است. این کتاب با رویکرد انتقادی به بررسی معنا و مفهوم امپریالیسم و سیر تحول آن در گذشته و زمان حال میپردازد.-
وی افزود: اصطلاح امپریالیسم در نیمه دوم سده نوزدهم رواج پیدا کرده است. در این برهه امپریالیسم به سیاستهای توسعهطلبانه و شکست خورده ناپلئون سوم در فرانسه در دهه 1960 اطلاق و در اواخر سده نوزدهم بیش از پیش تثبیت شد، بهگونهای که برخی از منتقدان مارکسیست و لیبرال موج جدید گسترش استعماری از دهه 1880 به بعد را به چالش کشاندند و «عصر جدید امپریالیسم» را محکوم کردند.
طالبیآرانی در ادامه با بیان اینمطلب که کتاب «نگاهی نو به امپریالیسم و مسایل آن» با رویکردی انتقادی به موضوع امپریالیسم در نظام بینالملل میپردازد، گفت: این کتاب با بینش بازاندیشی به مراتب گستردهتری درباره معنا و ماهیت امپریالیسم در طول سیر تحول آن در گذشته و نیز به طور خاصتر به دوران جنگ سرد و از آن برهه تاکنون اشاره میکند.
پژوهشگر مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نگاه جدیدی که در این کتاب مطرح میشود برداشتی انتقادی درباره امپریالیسم ارایه میدهد، برداشتی که توجیه لیبرالی برای امپریالیسم را بسیار جدی میگیرد، زیرا این توجیه، اطلاعات خام تعین کنندهای را برای فهم این که چرا امپریالیسم همچنان موضوعیت خود را به عنوان یک مفهوم انتقادی در نظم بینالمللیِ کنونی حفظ کرده است، فراهم میسازد.
مترجم کتاب ادامه داد: آنچه این کتاب اساسا استدلال میکند این است که به منظور ارایه برداشتی انتقادی درباره امپریالیسم معاصر، ما باید ادعای دفاع از امپریالیسم لیبرالی را جدی بگیریم و البته این ادعای دفاع از امپریالیسم لیبرالی را کمتر به عنوان یک تحلیل و بیشتر به عنوان یک پروژه سیاسی در نظر آوریم.
طالبیآرانی در پایان با بیان اینکه کتاب«نگاهی نو به امپریالیسم و مسایل آن» میتواند به عنوان یک منبع درسی برای مقطع دوره کارشناسی مورد استفاده قرار گیرد، گفت: سرفصلهای این کتاب منطبق با مصوب درسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزه علوم سیاسی است.
نظر شما