دو دفتر شعر از تازهترین سرودههای علی باباچاهی با عنوانهای «دنیا اشتباه میکند» و «باغ انار از این طرف است» منتشر میشوند. وی معتقد است این شعرها ضد مفهوم و ضد فرم هستند و به مهمترین موضوعات روز دنیا در این دو کتاب به صورتی طنزآمیز نگاه شده است.-
وی ادامه داد: این مصاحبه در حقیقت گفتوگوی مفصل دو شاعر معاصر با من است. این گفتوگو از یک سو ناظر بر کم و کیف زندگی من و از سوی دیگر در ارتباط با مراحل شعریام است.
این شاعر درباره مضامین بهکار گرفته شده در اشعار این مجموعه اظهار کرد: به نظرم مضامین و ساختار شعرها در ادامه همان متفاوتنویسیهای خودم است. این سرودهها در حقیقت مبتنی بر محورهای چندمکانی و چند زمانی هستند.
وی افزود: از نظر ساختار این اشعار میتوان آنها را به نوعی فرمهایی ضدفرم نامید. به عبارت دیگر فرم این شعرها فرمهای پیشنهاد شده رایج نیستند. گاه به گسستهنمایی میزنند، اما زمانیکه دقت میکنیم میبینیم آن سوی گسستگی نوعی وحدت و یکپارچگی تقریبی دیده میشود.
باباچاهی درباره مفاهیم بهکار رفته در این اشعار توضیح داد: در این شعرها مفاهیم به شکلی از منظری ضد مفهوم مدنظر من بودهاند. در حقیقت پدیدهها و مفاهیم مهم یا پدیدههای ثابت یا مقتدر یا گفتمانهای مقتدر در جهان معمول در این سرودهها به طنز گرفته شدهاند.
وی ادامه داد: برهمین اساس این شعرها نه ادیبانه و نه سخنورانه هستند، اما بهطور دقیق به اجرای زبانی معتقد و متکی اند و در حقیقت به نوعی موسیقی محسوس توجه دارند.
این دفتر شعر از سوی نشر نگاه مجوز نشر را دریافت کرده است و مراحل فنی انتشار را طی میکند.
این شاعر در ادامه از انتشار کتاب دیگری از سوی نشر «زاوش» خبر داد و گفت: مجموعه شعر دیگرم با عنوان «دنیا اشتباه میکند» دربرگیرنده حدود 85 قطعه شعر است. این شعرها پیش از شعرهای دفتر «باغ انار از این طرف است» سروده شدهاند، اما محورهای شعری این دو دفتر یکسانند.
وی در پایان یادآور شد: سعی میکنم نوع بازیهای زبانیام در هر کتاب با کتاب دیگر متفاوت باشد تا دچار تکرار نشوم و به اصول مسلم، ثابت و همهزمانی در شعر معتقد نیستم، البته این مساله چیز تازهای نیست و برهمین اساس تجربههای شعریام در هر کتاب خود را به دست تجربههای جدیدتر میسپارند.
علی باباچاهی متولد 20 آبان 1321 در بوشهر است. تاکنون 35 کتاب از این شاعر منتشر شده که 15 عنوان آن مجموعه شعرهایش را شامل میشود. او همچنین در حوزه نقد، تحلیل، پژوهش و ترجمه نیز آثاری دارد.
از جمله مجموعه شعرهای باباچاهی میتوان به دفترهای «در بیتکیهگاهی»، «جان و روشناییهای غمناک»، «از نسل آفتاب»، «آوای دریامردان»، «گزینه اشعار»، «منزلهای دریا بینشان است»، «نمنم بارانم»، «عقل عذابم میدهد»، «قیافهام که خیلی مشکوک است»، «رفته بودم به صید نهنگ»، «پیکاسو در آبهای خلیج فارس» و «گل باران هزار روزه» اشاره کرد.
در زمینه نقد، بررسی و تحقیق نیز آثار او شامل مجموعههای چون «شروهسرایی در جنوب ایران»، «گزارههای منفرد سه جلدی»، «سه دهه شاعران حرفهای»، «این بانگ دلاویز»، «تاریخ شفاهی ادبیات معاصر ایران»، «عاشقانهترینها» و «شعر امروز، زن امروز» میشوند.
این شاعر همچنین دو مجموعه شعر کودک با عنوانهای «چه کسی در فقر را باز کرد» و «سوغات بهار» منتشر کرده است.
نظر شما