خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)_ آب و هوای این روزهای شهر شیراز، پایتخت فرهنگ و ادب ایران زمین، خوب و مطبوع است و گردشگران خارجی نخستین روزهای فصل زمستان را بهترین زمان سفر به شیراز و بازدید از مقبره خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی میدانند.
کتابخانهای کهن
در سفر به شهر شیراز اگر اهل کتاب و کتابخوانی باشی، کتابخانهای در ضلع شمالی آرامگاه حافظ قرار دارد که خواسته و ناخواسته به سمت آن جذب میشوی، کتابخانهای که سال 1316 خورشیدی همزمان با عملیات مرمت و نوسازی حافظیه احداث شد اما فعالیت خود را آغاز نکرد.
این کتابخانه به طور رسمی در سال 1329 با انتقال تعدادی کتاب از کتابخانه ملی به صورت رسمی افتتاح و فعالیت خود را شروع کرد. کتابخانه عمومی حافظیه با زیربنای 314 مترمربع و با کسب درجه هفت در شهر شیراز فعالیت میکند.
ورودی این کتابخانه با در چوبی و شیشههای رنگارنگ مزین شده است؛ با چهار پله از جنس دیوارهای کاهگلی حیاط آرامگاه. وارد کتابخانه که میشوی، حجم گستردهای از کتابهای کوچک و بزرگ جلو چشمهایت رژه میروند و فضای داخلی کتابخانهای که اگرچه مساحت زیادی ندارد، به خوبی تو را در خود جای میدهد و پذیرایت میشود.
سودابه رضایی، رییس کتابخانه عمومی حافظیه، تعداد اعضای این مجموعه را 600 نفر اعلام میکند و میگوید: «اینجا عضو زیادی ندارد اما همین تعداد نیز به دلیل جاذبه توریستی و مجاورت با آرامگاه حافظ پذیرای محققان و اهالی شعر و ادب جذب شدهاند.»
وی ادامه میدهد: «در این کتابخانه حدود 11 هزار و 233 عنوان کتاب در قالب 15 هزار و 626 نسخه کتاب در رده دیویی قرار دارند و به 600 نفر از اعضای این کتابخانه خدمات ارایه میشود.»
رضایی با بیان اینکه روزانه حدود 200 نفر به این کتابخانه مراجعه میکنند، توضیح میدهد: «عدهای نیز نمیدانند که اینجا کتابخانه است و فکر میکنند که کتابفروشی است اما کمی بعد متوجه میشوند که اشتباهی آمدهاند، چون دقیقا یک کتابفروشی نیز در مجاورت کتابخانه حافظیه قرار دارد.»
جای خالی بخش کودک
سودابه حسینی، یکی از اعضای قدیمی این کتابخانه است. او که در حال امانت گرفتن یک جلد کتاب تاریخی است، با اشاره به قدمت کتابخانه حافظیه میگوید: «فرزند من محیط آرامگاه و آرامش اینجا را دوست دارد اما متاسفانه مشکلی که وجود دارد، نبودن کتابهای ویژه کودکان در این کتابخانه است.»
وی میافزاید: «فرزندم به دلیل اینکه اغلب اوقات در خانه به همراه پدرش کتاب مطالعه میکنیم، به کتاب خواندن علاقه زیادی دارد و هر بار میخواهم کتابی امانت بگیرم، از من میخواهد برای او نیز یک یا دو جلد کتاب ببرم اما متاسفانه نبودن بخش کودک موجب شده است که من هر بار مجبور شوم یک کتاب خریداری کنم.»
حسینی با بیان اینکه «نمیتوانم به این خواسته کودکم بیتوجه باشم.» ادامه میدهد: «اگر من یک بار برای او کتاب نخرم، ممکن است از مطالعه دلزده شود. پیشبینی بخش کودک در این کتابخانه میتواند مشکل من و دیگر کودکان مشتاق کتاب شیراز را حل کند.»
امیر حسنی، یکی دیگر از اعضای این کتابخانه است که اغلب از محیط آرام و بیدغدغه کتابخانه حافظیه برای مطالعه بهره میجوید. حسنی با بیان اینکه منابع این کتابخانه خوب و مناسب است، میگوید: «یکی از مشکلاتی که من با آن روبهرویم، ساعت کم فعالیت کتابخانه است. فعالیت این کتابخانه ساعت 19 به پایان میرسد، در حالی که من اغلب علاقهمندم مانند بسیاری از اعضاي کتابخانههاي ديگر، تا ساعت 21 در این مکان حضور داشته باشم.»
وی میافزاید: «اکنون برخی از کتابخانهها سه شیفته فعالیت میکنند که به من دورند و نمیتوانم به آنجا بروم. اگر شرایطی ایجاد شود که بتوانیم از فضای این کتابخانه برای زمان بیشتری استفاده کنیم، بهتر است.»
به گفته حسنی، کتابخانههایی که از منابع غنی و ارزشمند برخوردار باشند، باید زمان بیشتر و مناسبتری را در اختیار اعضا برای استفاده بهتر و مناسبتر قرار دهند.
میزبان نشست ادبی
کتابخانه عمومی حافظیه یکی از معدود مکانهایی است که به دلیل مجاورت با یکی از مکانهای گردشگری و توریستی شهر شیراز دارای بازدیدکنندههای «غیر عضو» است، گردشگرانی از کشورهای اروپایی و آسیایی که پس از بازدید از آرامگاه شیخ شیراز سری هم به کتابخانه میزنند و خواستار منابع تخصصی و ارزشمند درباره شیراز میشوند.
این کتابخانه با بهرهمندی از دو بخش مخزن و مرجع، خدمات خود را به اعضای خود ارایه میدهد. رضایی، رییس کتابخانه در پاسخ به گلایه بعضی از اعضا درباره نبود بخش کودک در این کتابخانه، توضیح میدهد: «اینجا یک مکان ادبی است و کودکان زیادی به این مکان نمیآیند. در واقع، اغلب پژوهشگران و اعضای ما نیز افراد بزرگسالند که برای مطالعه، تحقیق و پژوهش به کتابخانه میآیند.»
وی ادامه میدهد: «در این میان، نیازی به ایجاد بخش کودک احساس نکردهایم اما اگر برخی از اعضا از این موضوع گلایه دارند، میتوانیم درباره ظرفیت و امکان ایجاد این بخش با اداره کل تعامل و رایزنی داشته باشیم.»
رضایی در بخش دیگر سخنانش درباره برگزاری نشستهای ادبی در این کتابخانه اظهار میکند: «هر هفته پنجشنبهها نشست نقد ادبی یا مراسم شعرخوانی، شب شعر و ... در این کتابخانه برگزار میشوند و جمع گستردهای از اهالی ادب، شعر و زبان فارسی در این مکان گرد هم جمع میشوند.»
وی درباره افزایش ساعت کار این کتابخانه نیز میگوید: «به دلیل محدودیتهای بسیاری که وجود دارد، امکان افزایش ساعت کار کتابخانه فراهم نیست و ما میتوانیم خدمات خود را در دو سالن مطالعه آقایان و بانوان و به صورت قفسه باز هر روز از ساعت 8 تا 19 (به غیر از جمعهها) به اعضا ارایه دهیم.»
به گفته رضایی، همچنین دو کتابدار در دو شیفت مجزا در کتابخانه عمومی حافظیه فعالیت میکنند که امکان افزایش ساعت کاری یا تعداد کتابداران نیز در زمان کنونی امکان ندارد.
یکشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۸
نظر شما