خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)_ کتابخانه شهید مطهری شهرستان جاجرم استان خراسان شمالی در خیابان شهید بهشتی این شهرستان واقع شده است. این کتابخانه علاوه بر اینکه یکی از قدیمیترین کتابخانههای استان است، توانسته با فعالیت اعضای کتابخانه خود، اعتباری میان سایر کتابخانههای عمومی خراسان شمالی کسب کند.
کتابخانه شهید مطهری سال 1347 به دست وزارت فرهنگ و هنر آن زمان تاسیس شد. ساختمان جدید این کتابخانه در سال 1372 با مساحت دو هزار و 400 مترمربع و 742 مترمربع زیربنا به بهرهبرداری رسید. اکنون سه کتابدار در این کتابخانه مشغول به فعالیتند که دو نفر در شیفت صبح از ساعت 7 تا 14 و 30 دقیقه و یک نفر نیز از ساعت 11 و 45 دقیقه صبح تا 19 به مخاطبان خدمات ارایه میکنند. کتابخانه شهید مطهری 27 هزار جلد کتاب در موضوعات مختلف دارد.
محمد عباسیزاده، مسوول کتابخانه شهید مطهری شهرستان جاجرم درباره این کتابخانه میگوید: «کتابخانه یک طبقه دارد و شامل بخشهای مرجع، مجموعه آموزشی صوتی، چند رسانهای، تازههای کتاب، دیجیتال، نشریات و کودک و نوجوان است.»
به گفته وی، بخش کودک کتابخانه حدود سه هزار جلد کتاب دارد. در بخش مرجع نیز هزار نسخه کتاب در موضوعات مختلف موجود است. در بخش دیجیتال نیز بانک کتاب با 40 هزار و 998 کتاب در دسترس علاقهمندان قرار دارد. 330 موضوع و 97 هزار و 317 کتاب و مقاله در این بانک وجود دارند. آرشیو 12 روزنامه داخلی و 87 خبرگزاری نیز از دیگر اطلاعاتی است که در این بخش ارایه میشود.
در بخش مجموعه آموزشی صوتی کتابخانه نیز 15 هزار رکورد صوتی وجود دارد. مجموعه سه هزار فیلم آمورشی عمومی و حوزوی در موضوعات مختلف پزشکی، کودک، مسایل خانوده، دینی و هنری از دیگر منابع این بخش است.
فهرستنویسی منابع بر اساس استاندارد
یکی از ویژگیهای این کتابخانه، آمادهسازی و فهرستنویسی منابع بر اساس استاندارد کتابخانههای عمومی است در واقع، کتابخانههای عمومی را بر اساس 6 شاخص کتاب، عضو، امانت، تعداد مراجعهکننده، زیربنا و تعداد کتابخانههای شهرستان میسنجند. کتابخانه شهید مطهری جاجرم در چهار شاخص کتاب، امانت، مراجعهکننده و تعداد کتاب رتبه نخست را داراست و در دو شاحص بعدی نیز جایگاه دوم را دارد.
این کتابخانه ماهانه بین شش تا هفت هزار مراجعه کننده دارد و افزون بر سه هزار عنوان کتاب را امانت میدهد. روزانه نیز بیش از 250 نفر مراجعهکننده داریم.
کمبود کتاب کودک در کتابخانه شهید مطهری
عباسیزاده درباره منابع کتابخانه اظهار میکند: «منابع کتابخانه غنی و متنوعاند اما در بخش کودک نقاط ضعفی وجود دارد. به طور مثال، تعداد کتابهای کودک کتابخانه با توجه به کم حجم بودن آنها و اینکه به سرعت مطالعه و به کتابخانه برگردانده میشوند، کم است و باید افزایش یابد.
به گفته وی، از ماه آینده در طرح «کتاب من» برای بخش کودک نیز سفارش گرفته میشود. تاکنون بیشتر درخواستهای اعضا در طرح «کتاب من» درباره کتابهای علمی و آموزشی بوده است.
ضرورت تقویت قفسه نویسندگان بومی
در این مرکز فرهنگی قفسه کوچکی برای نویسندگان بومی استان اختصاص داده شده است و تعداد این کتابها بسیار کم و در حوزه جغرافیا و تاریخ استان نیز تعداد کتابها پایین است و به تعداد انگشتان دست هم نمیرسد. با این وجود میتوان با کمک میراث فرهنگی شهرستان این قفسه را در روزهای نوروز فعالتر و تقویت کرد.
مسوول کتابخانه شهید مطهری در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان افراد بیشتری را به کتابخانه جذب کرد، میگوید: کتابدار باید رازدار و مانند مشاور، امین مراجعان باشد. او باید با اخلاق حرفهای عمل کند. بهویژه در برخورد با کودک باید حرفهایتر باشد، چراکه گاهی میتوان با یک لبخند کودکی را جذب کتابخانه کرد.
عباسیزاده میافزاید: اکنون در شهرستان جاجرم سه انجمن فعال کتابخانهها وجود دارند که بازوی کمکی برای کتابخانههایند. از سوی دیگر، ادارات دیگر نیز همکاری خوبی را برای برگزاری مسابقات فرهنگی با ما دارند.
کتابخانه شهید مطهری در تعطیلات نوروز به جز روز نخست باز است و به مخاطبان خدمات ارایه میکند.
یکشنبه ۴ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۰
نظر شما