اکرم روشنفکر درباره مقالهای با عنوان «رویکرد دینی در ادبیات پایداری لبنان با تکیه بر مجموعه داستانی قلم رَصاص» که آن را در چهارمین کنگره ادبیات پایداری ارایه کرد، به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: موسسه رسالات، یکی از موسسههای بزرگ در لبنان است که از سال 2009 به بعد درصدد برآمده تا آثار صاحبقلمان ادبیات مقاومت لبنان را گردآوری و در 13 جلد منتشر کند. در مقالهای که با همکاری یکی از دانشجویانم به نام مریم کیانی نوشته شد، سه جلد از این مجموعه ادبی را که متناسب با اهداف این همایش بود مورد مطالعه قراردادیم.
استادیار دانشگاه گیلان در پاسخ به این سوال که «این پژوهش با چه دشواریهایی مواجه بوده است؟» اظهار کرد: کمبود منابع یکی از مهمترین مشکلات ما بود. با همکاریهایی که با ریاست موسسه رسالات داشتم، مقالاتی را از او دریافت و منابع دیگر را هم از طریق یکی از ناشران بیروتی تهیه کردم. پژوهشهایی از این دست به حمایتهایی نیاز دارد که باید از سوی برگزارکنندگان کنگره ادبیات پایداری صورت گیرد. به صورت کلی این حمایتها باید به نحوی باشد که ادبیات مقاومت در کشورهای لبنان، فلسطین، ایران و بهویژه ادبیات دفاع مقدس ایران با حمایت مالی و معنوی به پیش برود.
وی محورهای چهارمین کنگره ادبیات پایداری را دو سویه دانست و افزود: این کنگره هم ادبیات و هم مبانی فکری را مورد توجه قرار داده است، بنابراین فقط افرادی که در زمینه ادبی به این کنگره مقالاتی را ارسال کردهاند، مورد نظر قرار نمیگیرند. بیشتر مقالات با پشتوانههای فکری مورد علاقه این کنگره نوشته شدهاند و این اقدام تازهای است. با توجه به برگزاری کنگره ادبیات پایداری در پایان سال و بودجه اندکی که در اختیار برگزار کنندگان قرار داشت و نیز با توجه به اینکه تعریف کنگره به برگزاری آن با موضوعهای متنوع در دانشگاههای گوناگون برمیگردد، به نظر میرسد که برپایی چهارمین کنگره ادبیات پایداری بسیار تحت تاثیر منابع مالی اندک بوده است.
روشنفکر در پاسخ به این سوال که «چه راهکاری برای انتقال برآیند این کنگره به نویسندگان و ناشران جامعه هدف کنگره وجود دارد؟» بیان کرد: ابتدا باید به ضرورتهای این اقدام اندیشید. وضیعت نشر کتاب با توجه به بهای کاغذ مناسب نیست. بسیاری از ناشران کتابها را با الویتبندی منتشر میکنند. اگر بخواهیم برآیند این کنگره در اختیار ناشران قرار گیرد، باید لوازم جانبی آن را تامین کرد. کنگره باید از سوی مسوولان دولتی و غیر دولتی ذیربط مورد حمایت قرار گیرد و تسهیلاتی برای ناشران فراهم آید تا بتوانند نتایج کنگره را در قالب کتاب به اقشار علاقهمند ارایه کنند.
وی درباره نحوه انتقال تجربههای چهارمین کنگره ادبیات پایداری به مردم گفت: افرادی که تصمیمهای کلان حکومتی میگیرند، اگر جایگاهی برای برپایی کنگرههای اینچنینی درنظر گرفتهاند، باید حمایتهایی هم به موازات آن صورت دهند. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی هم باید در راستای برآورده کردن اهداف این کنگره که بر اساس انتقال فرهنگ پایداری است، بکوشند. فرهنگ پایداری نباید فقط در قشر متفکر جامعه محصور بماند بلکه باید در بدنه جامعه ریشه بدواند تا بتواند به عمر شریف خود ادامه دهد.
استادیار دانشگاه گیلان در پایان با تاکید بر اینکه «نمیتوان فقط در کنگرهها سخن از پایداری گفت و گمان کرد که مردم هم اهل پایداریاند» اظهار کرد: این فرهنگ باید به زبان مردم و از سوی موسسههایی که مخاطب عام دارند، در اختیار مردم قرار گیرد. اشعار، مقالهها و هر دستاورد ادبی دیگری میتواند در قالب هنرها، کتابها و فیلمنامهها در اختیار قشرهای عام جامعه قرار گیرد. انیمیشن و طنز با توجه به مخاطبان عمده آنها میتواند خاستگاههایی برای این موضوع باشد.
چهارمین کنگره ادبیات پایداری با تقدیر از 30 مقاله برتر و 34 داور که 248 مقاله را بررسی کردند، دهم اسفند به کار خود پایان داد. این کنگره از نهم اسفندماه 1391 در شهر کرمان با همکاری مشترک دانشگاه شهید باهنر و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس برگزار شد.
شنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۵
نظر شما