«سیاستمدار مورخ» (زندگی، آثار و اندیشههای میرزا حسنخان مشیرالدوله (پیرنیا) بههمت امید اخوی با مقدمه محمدابراهیم باستانیپاریزی به همراه برگههایی از اسناد و عکسهایی از این شخصیت تاریخی منتشر شد.-
در بخشی از معرفی مشیرالدوله نوشته شده است: «میرزا حسن مشیرالدوله از رجال نامی اواخر قاجار فرزند میرزا نصرالله مشیرالدوله، اولین صدراعظم بعد از انقلاب مشروطه ایران است. وی در جوانی برای تحصیل به روسیه رفت و پس از بازگشت به فکر تاسیس مدرسه علوم سیاسی افتاد و افتتاح این مرکز آموزشی باعث رشد و ترقی فرزندان ایرانزمین شد.»
امید اخوی در این کتاب تلاش کرده تا با معرفی و ترسیم زندگی میرزا حسنخان مشیرالدوله، نقش وی را در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و تاریخی ایران دوره قاجار و پهلوی نشان دهد. مشیرالدوله که سهم بزرگی در جنبش مشروطه نیز عهدهدار بود، در طول فعالیتهایش همیشه احترام دوست و دشمن را همراه داشت.
کتاب در 9 فصل با عنوانهای «خاندان و خانواده میرزا حسنخان مشیرالدوله»، «میرزا حسنخان مشیرالدوله از تولد تا پایان عصر مشروطه اول»، «مشیرالدوله از فتح تهران تا عقد قرارداد 1919 میلادی»، «مشیرالدوله و اقداماتش در کابینه دوم»، «مشیرالدوله از کودتای 1299 تا زمان کنارهگیری از سیاست»، «خدمات فرهنگی مشیرالدوله»، «آثار و اندیشههای تاریخنگاری مشیرالدوله»، «مشیرالدوله و فراماسونری» و «اندیشههای اجتماعی و خصوصیات اخلاقی مشیرالدوله» تدوین شده است.
در بخش دیگری از پیشگفتار کتاب آمده نوشته شده است: «وی با آغاز جنبش مشروطهخواهی به انقلابیون پیوست و در تدوین نظامنامه انتخاباتی نقشی بهسزا داشت. چهار کابینه به ریاست او تشکیل شد و تا زمانی که در سیاست حضور داشت، تعاملات مناسبی با دول قدرتمند آن دوران مانند انگلیس، آمریکا و روسیه برقرار نمود.»
میرزا حسنخان مشیرالدوله متولد 1252 خورشیدی، در روسیه تحصیل کرد و در دورههای قاجار و پهلوی سمتهای بسیاری را برعهده داشت. کتابهای «ایران باستان» و «داستانهای ایران قدیم» از تالیفهای وی بهشمار میرود. پیرنیا در سال 1314 درگذشت.
«سیاستمدار مورخ» (زندگی، آثار و اندیشههای میرزا حسنخان مشیرالدوله (پیرنیا) بههمت امید اخوی با مقدمه محمدابراهیم باستانی پاریزی در 192 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و بهای 12 هزار تومان از سوی انتشارات خانه تاریخ و تصویر ابریشمی راهی بازار کتابهای تاریخ معاصر شده است.
نظر شما