یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۱
انتشار «پژوهش‌هایی در نسبت میان قرآن و فرهنگ زمانه»

کتاب «پژوهش‌هایی در نسبت میان قرآن و فرهنگ زمانه» را دکتر حیدرعلی رستمی با هدف نقل و نقد دیدگاه‌های مختلف درباره مهم‌ترین این مباحث تالیف کرد. ویرایش این نوشتار را سعیدرضا علی‌عسکری بر عهده داشته است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)،‌کتاب حاضر دارای هشت فصل با محتوای «کلیات، ویژگی‌های فرهنگ زمانه، دیدگاه کلی قرآن درباره فرهنگ زمانه،‌ هدف از بازتاب فرهنگ زمانه در قرآن، چگونگی برخورد قرآن با فرهنگ زمانه، قرآن؛ فرهنگ زمانه؛ اثرپذیری و اثرگذاری، خاستگاه نظری فرضیه اثرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه و قرآن‌؛ فرهنگ زمانه و جاودانگی» است.

مخاطبان کتاب «پژوهش‌هایی در نسبت میان قرآن و فرهنگ زمانه» در فصل نخست با مفهوم‌شناسی واژه‌های بسامد و کلیدی، معنای اصطلاحی، بازتاب، تاریخچه بحث در تحقیقات کهن اسلامی و فرهنگ آشنا می‌شوند.

در فصل دوم این نوشتار مطالبی درباره آگاهی‌های محدود و آمیخته با جهالت، شرک و بت‌پرستی، آیین ابراهیم، دین یهود، دین نصارا، پندارهای انحرافی، خرافه‌پرستی، موقعیت پَست اجتماعی، رفتارهای خشن، جن و پری، کهانت، سحر و جادو و زنده به گور کردن دخترها ارایه می‌شود.

فرهنگ ناآگاهی و جهالت، پندارهای جاهلانه، فرهنگ سقوط جهالت، خودنمایی‌های نفهمیده، پژوهشی در معنای جاهلیت، فرهنگ بی‌خبری و غفلت،‌ دلبستگی‌های نسنجیده، داوری‌های ناآگاهانه‌ و فرهنگ قید و بند و محدودیت، از  مباحثی‌اند که در فصل سوم کتاب «پژوهش‌هایی در نسبت میان قرآن و فرهنگ زمانه» بیان می‌شوند.

فصل چهارم این اثر درباره هدفداری خداوند در نزول قرآن، بیان راه رفع اختلاف،‌ هشدار به گمراهان، هدایت و راهنمایی انسان، برپایی عدالت، اتمام حجت با بی‌خبران و هدف اصلی نزول قرآن و راه تحقق آن در جامعه جاهلی سخن به میان می‌آید.

رستمی در فصل پنجم کتاب «پژوهش‌هایی در نسبت میان قرآن و فرهنگ زمانه» مطالبی درباره فرهنگ محاوره و فهم قرآن، اهمیت خانه خدا، امنیت حرم، هماهنگی در حج، پیرایش حج در قرآن، خوردنی‌ها در ایام حج، بی‌نیازی خداوند از قربانی، مبارزه با شرک و بت‌پرستی در حج، دعا در حج، یاد خدا در حج و توشه‌گیری برای حج بیان می‌شوند.

فصل ششم اثر حاضر به مضامینی نظیر اثرگذاری قرآن بر فرهنگ زمانه، قرآن و جداسازی حق از باطل، تناقض آموزه‌ها و آرمان‌های قرآن با جاهلیت، تاثیر بخش دینی فرهنگ زمانه در قرآن، تاثیر نصرانیت در همه قرآن، تاثیر یهودیت در همه قرآن، تاثیر مسیحیت و یهودیت در همه قرآن و دوری قرآن از کژی می‌پردازد.

فصل هفتم به تشریح مبانی محدودیت علوم تجربی، اختصاص داشتن به امور مادی، فرضیه بطلمیوسی، هفت آسمان قرآن و هیات بطلمیوس، تفاوت زنان و مردان در قرآن، جنون از دیدگاه قرآن و دانش تجربی، تسلط یا عدم تسلط شیطان بر انسان و دلایل وحیانی بودن قرآن مجید توجه دارد.

مخاطبان کتاب «پژوهش‌هایی در نسبت میان قرآن و فرهنگ زمانه» در آخرین فصل مطالبی را درباره دلایل جاودانگی قرآن، فطری بودن دین، حق بودن قرآن، نسخ و جاودانگی و راه رهاندن قرآن از فرهنگ زمانه مطالعه می‌کنند.

این کتاب با هدف تامین منبعی برای مطالعات قرآن‌پژوهی برای عموم محققان به ویژه دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی رشته‌های الهیات تدوین شده است.

در بخشی از کتاب نوشته شده است: «یقین است که قرآن مجید، کتاب آسمانی بیگانه با فرهنگ زمان و زمین نزولش نیست که بدون توجه و در نظر داشتن فرهنگ معاصرانش به بیان آموزه‌های خود پرداخته باشد. از این رو فرهنگ زمانه آشکارا در آیات فراوانی از قرآن حضور دارد؛ حضوری که فهم درست و دقیق آیات را در گرو آگاهی از آن فرهنگ قرار داده است.»

نخستین چاپ کتاب «پژوهش‌هایی در نسبت میان قرآن و فرهنگ زمانه» بهار امسال با شمارگان یک هزار نسخه، در 397 صفحه و به بهای یکصد و دو هزار ريال از سوی انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه روانه بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط