شنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۸
تدوین «دانش‌نامه هنر و معماری ایرانی»

«دانش‌نامه هنر و معماری ایرانی» تلخیص و تدوین صالح طباطبایی از «فرهنگ 34 جلدی هنر گروو» است. «فرهنگ هنر گروو» را می‌توان یکی از کامل‌ترین فرهنگ‌های هنر جهانی دانست که شامل اغلب موضوعات درباره هنر تمامی تمدن‌ها از دیرباز تا معاصر است. مداخل ترجمه فارسی این فرهنگ ایران فرهنگی را دربرمی‌گیرد و به مرزهای جغرافیایی امروز محدود نمی‌شود.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «فرهنگ هنر گروو» دانشنامه 34 جلدی بزرگی در موضوعات مختلف هنر است که با همکاری 6 هزار و 700 نفر از هنرپژوهشان معاصر از 120 کشور جهان زیر نظر «جین ترنر» تدوین شده است. 

این مجموعه مفصل به موضوعاتی در زمینه هنرهای دیداری شامل؛ نقاشی، طراحی، پیکره سازی، معماری، باسمه سازی و چاپ هنری، عکاسی و هنرهای تزیینی پرداخته و حیطه جغرافیایی گسترده‌ای شامل اروپا، آفریقا، جهان اسلام و خاورمیانه، آسیای میانه، شبه قاره هند، مغولستان، چین، آسیای جنوب شرقی، ژاپن، کره، استرالیا و آمریکا را از دیرباز تا دوران معاصر پوشش داده است. 

پس از انتشار «دانش‌نامه هنر گروو» اکثر منتقدان و نشریه‌های معتبری چون نیویورک تایمز، آن را بلندپروازانه‌ترین کار در جهت انتشار دانشنامه‌های هنر جهانی در اواخر قرن بیستم دانستند و مطالعه آن را به تمامی مخاطبان توصیه کردند. 

همچنین اندک زمانی پس از انتشار این اثر، مجموعه‌های کوچکتری با جهت گیری‌های موضوعی از دل این مجموعه انتخاب و در نهایت تدوین و منتشر شد که از این میان می‌توان به، «فرهنگ گروو درباره مواد و فنون در هنر» و «از داوید تا انگر: هنرمندان فرانسوی اوایل سده نوزدهم». 

مجموعه سه جلدی «دایرةالمعارف هنر و معماری اسلامی» نیز به کوشش شیلا اس. بلر و جانتان ام. بلوم نیز از دل فرهنگ هنر گروو استخراج و منتشر شد. 

در نهایت «دانشنامه هنر و معماری ایرانی» نیز انتخاب و ترجمه بخش‌های مربوط به هنر ایرانی این فرهنگ است. البته شرح مداخل تنها مطالب زبان اصلی را دربر نمی‌گیرد، بلکه صالح طباطبایی، مترجم این کار در هر قسمتی که لزومی حس کرده به ارایه مطالب تازه و جدید پرداخته و همچنین اگر اشکال و یا اشتباهی وجود داشته نیز آن را اصلاح کرده است. 

همچنین باید اشاره کرد که استخراج طباطبایی از فرهنگ هنر گروو، محدود به مرزهای جغرافیایی و سیاسی امروز ایران نبوده و ایران فرهنگی را دربر‌می‌گیرد. به عنوان مثال در مداخل مربوط به هنر سامانیان، مطالب بسیاری در مورد بناهای معماری در شهرهای سمرقند و بخارا وجود دارد که در نقشه امروزی ایران نمی‌گنجند، اما تمامی آن‌ها در این دانش‌نامه گنجانده شده است. 

بازیل گری، پژوهشگر هنر اسلامی و ایرانی و صاحب کتاب‌هایی چون «نقاشی ایرانی»، شیلا کنبی، پژوهشگر تخصصی هنر و معماری عصر صفوی و قاجار و رییس بخش هنر اسلامی موزه متروپولیتن نیویورک و صاحب آثاری چون «هنر و معماری صفویه» و «عصر طلایی هنر ایران، تی. آی. زیمال، پی. آی. مارشاک، پی‌یر آمیه و لیونل بیر، نام تعدادی از نویسندگان این دانشنامه است. 

«دانش‌نامه هنر و معماری ایرانی؛ بر اساس فرهنگ هنر گروو» با ترجمه و پژوهش صالح طباطبایی، در شمارگان هزار و 500 نسخه، 800 صفحه و بهای 69 هزار تومان از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن) فرهنگستان هنر روانه کتابفروشی‌ها شده است. 

«استحاله طبیعت در هنر» و «هنر و نمادگرایی سنتی» هر دو اثر آناندا کوماراسوآمی، «درآمدی بر فلسفه» نوئل کارول، «دایرةالمعارف مستشرقان» عبدالرحمن بدوی و «نويسندگان برجسته قلمرو هنر: از عهد كهن تا پايان سده نوزدهم» کریس ماری، نام برخی از معروف‌ترین ترجمه‌های منتشر شده صالح طباطبایی‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها