پنجشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۴
سفر به «کیلان: موزه طبیعت، گنجینه تاریخ» با یک کتاب

کتاب «کیلان: موزه طبیعت، گنجینه تاریخ» تالیف داود لاسمی به بررسی ویژگی‌های طبیعی، پیشینه تاریخی و تحولات اقتصادی و اجتماعی شهر کیلان می‌پردازد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «کیلان: موزه طبیعت، گنجینه تاریخ» با پژوهش و نگارش داود لاسمی در 6 فصل تهیه و تنظیم شده است. در این کتاب ویژگی‌های طبیعی و اقتصادی همراه با خلاصه‌ای از اساطیر و پیشینه تاریخی و فرهنگی کیلان با عناوینی چون «کیلان کوچک‌ترین شهر جمعیتی استان تهران»، «کیلان موزه  طبیعت و گنجینه تاریخ»، «کیلان شهری تاریخی و فراموش شده» و... آمده است.
 
فصل نخست کتاب با عنوان «ویژگی‌های طبیعی» اطلاعات کاملی را درباره موقعیت جغرافیایی، آب و هوا، پوشش خاک، پوشش گیاهی و علل تغییر در اکوسیستم طبیعی در اختار خوانندگان کتاب قرار می‌دهد. 

نویسنده در فصل بعدی کتاب به پیشینه تاریخی شهر کیلان می‌پردازد. «کیلان از نگاه اساطیر و تاریخ اساطیری»، «کیلان در تاریخ ایران باستان»، «کیلان و جنگ‌های تاریخی»، «آثار و ابنیه تاریخی»، «طوایف و محله‌های شهر»، «سیما و بافت شهر» و «معماری و تیپولوژی مسکن» برخی از مهم‌ترین عناوین این فصل از کتاب را تشکیل می‌دهد. 

در قسمتی از این فصل درباره ریشه اساطیری نام کیلان می‌خوانیم: «یک افسانه عامیانه می‌گوید که، هزاران سال قبل از ورود اقوام آریایی به ایران دو طایفه به نام‌های کیل و فاژ در کیلان زندگی می‌کردند. بعدها محل سکونت طایفه کیل به نام کیلان و قلمرو زندگی طایفه فاژ به نام فاژان معروف شده است.» 

«کیلان از نظر تحولات اقتصادی-اجتماعی» عنوان فصل سوم کتاب است. ویژگی‌های اقتصادی، عوامل و دلایل مهاجرت از کیلان و راهکارهای توسعه و پیشرفت شهر کیلان در این فصل بررسی می‌شود. 

نویسنده در فصل چهارم کتاب به بررسی طرح جامع جنگل‌کاری و توسعه فضای سبز شهری کیلان می‌پردازد و ضمن ارایه خلاصه‌ای از طرح، اهداف عمده اجرای این طرح را نیز بیان می‌کند. 

«مطالعه اکولوژیکی گونه‌های گیاهی و درختی پیشنهادی و خواص آن‌ها» عنوان فصل بعدی کتاب است که گونه‌های گیاهی منطقه کیلان را به‌صورت مختصر معرفی می‌کند. 

آخرین فصل کتاب «کیلان: موزه طبیعت، گنجینه تاریخ» نام دارد و به فرهنگ و ویژگی‌های فرهنگی این شهر می‌پردازد. «نوروز و آیین‌های نوروزی»، «عاشورا» و «گویش محلی» زیرفصل‌های این بخش از کتاب را شامل می‌شود. 

در بخشی از کتاب درباره باورهای نوروزی مردم کیلان می‌خوانیم: «در کیلان رسم بر این است که، چند دقیقه قبل از تحویل سال، یکی از اعضای خانواده، خارج از خانه می‌ماند و با آغاز سال نو، در حالی‌که آب و گل و سبزه در دست دارد، با روحیه‌ای شاد وارد می‌شود. آبی را که در دست دارد به نشانه روشنی، پاکی، صفا و صمیمیت در گوشه‌های اطاق یا اطاق‌ها می‌ریزد و سبزه و گل را به ‌عنوان ارمغانی از نوروز در کنار سفره هفت سین قرار می‌دهد و عید را تبریک می‌گوید.» 

نویسنده در پایان کتاب فهرستی از اسامی مکان‌ها، فرهنگ واژه‌های کیلانی و اسامی کتاب‌هایی که اشاره‌هایی کوتاه به این شهر داشته‌اند را ارایه می‌دهد. 

چاپ نخست کتاب «کیلان: موزه طبیعت، گنجینه تاریخ» تالیف داود لاسمی در 285 صفحه، با شمارگان دو هزارنسخه و بهای 11 هزار تومان از سوی انتشارات بهین روانه بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها