سیدعباس حسینینیک، نایبرییس کمیسیون حقوقی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران یکی از موافقان تعیین محدوده زمانی برای قانون مذکور است.
مدیرمسوول انتشارات مجد با اشاره به استثناء دیگر با موضوع زمان، بیان کرد: آثاری که براساس قرارداد سفارش کار از طرف ناشر به پدیدآورنده، پدید میآیند حقوق مادی آن برای سفارشدهنده حداکثر 30 سال بعد از انتشار باقی است. بعد از 30 سال آن حقوق مادی به پدیدآورنده بازمی گردد و پدیدآورنده میتواند به ناشر سابق یا ناشر دیگر قرارداد امضا کند.
نایبرییس کمیسیون حقوقی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران ادامه داد: حال اگر پدیدآورنده برای ایجاد یک اثر دارای شرکایی باشد، مدت زمان حمایت از حقوق مادی آنها تا 50 سال بعد از فوت آخرین شریک است.
وی در پاسخ به این پرسش که «در چنین شرایطی پس تکلیف حاکمیت و وراث پدیدآورنده چیست و چه کسانی میتوانند اثر موضوع مورد بحث ما را منتشر کنند؟» گفت: حقوق مادی اثر تا 50 سال بعد از فوت پدیدآورنده برای وصی و وراث محفوظ است. بعد از 50 سال از نظر حقوق مادی، دیگر اثر مذکور مورد حمایت قرار نمیگیرد. به عبارت دیگر حقوق مادی آن آزاد میشود و همه ناشران میتوانند اثر مذکور را منتشر کنند.
حسینینیک در پاسخ به این پرسش که «ضرورت تدوین و تصویب ماده 12 قانون حمایت از حقوق مولفان و هنرمندان چیست؟ و آیا شما موافق این قانون و ماده هستید؟» گفت: بدون تردید صاحب اثر فکری، اثرش را با کمک نسلهای قبلی خودش به وجود میآورد؛ در واقع یک اثر فکری نتیجه زحمات دانشمندان هر رشته است که پدیدآورنده آن، دستاوردها را مطالعه میکند، آموزش میبیند و مدنظر قرار میدهد تا یک اثر جدید با نوآوری و ابتکار به وجود آورد.
وی ادامه داد: قانونگذار به این موضوع توجه دارد که یک اثر فکری برگرفته از عقبه علمی و فرهنگی جامعه است و جامعه دارای حق ویژهای در ایجاد یک اثر است؛ این حق جامعه است که بعد از مدتی که قانونگذار از پدیدآورنده به دلیل تولید علم و ابتکار در جامعه حمایت میکند تا دیگران نیز به تولید علم و ارایه نظرات جدید تشویق شوند، حقوق اثر را دریافت کند. قانونگذار به این موضوع توجه دارد که در عین حال که باید منافع یک اثر در طول زمان حیات پدیدآورنده و حتی 50 سال بعد از فوت آن به پدیدآورنده برسد، باید بعد از اتمام این مدت زمان (50 سال بعد) این حق آزاد شود و به مبدا اولیه خود که جامعه است، بازگردد و دِین خود به جامعه را ادا کند. بنابراین، تعیین مهلت و ایجاد محدودیت زمانی برای حمایت از آثار فکری به دلیل حمایت از جامعه است.
مدیرمسوول انتشارات مجد با اشاره به حقوق معنوی یک اثر که شامل حق سرپرستی و حق تمامیت است، گفت: حق سرپرستی و حق تمامیت اثر به طور دائم و بدون قابلیت واگذاری برای پدیدآورنده، الیالابد ثابت است؛ هیچ فردی حق ندارد در هیچ زمانی، با هیچ وسیلهای و در هیچ حالتی حق معنوی پدیدآورنده را مورد تعرض قرار دهد و به هیچ وجه محدودیت زمانی برای آن وجود ندارد.
این مولف حوزه حقوق مالکیت فکری در پایان سخنانش گفت: حال ماده 12 قانون حمایت از مولفان و هنرمندان که میگوید «حقوق مادی اثر تا 50 سال بعد از فوت پدیدآورنده برای وصی و ورثه ثابت است و بعد از اتمام این مدت زمان، این حق در اختیار عموم قرار میگیرد.» اشاره به نقش حاکمیت دارد؛ نقش حاکمیت برای آثار اینچنینی فقط حفاظت و صیانت از حقوق مادی پدیدآورنده است و حاکمیت باید با کمک وزارتخانه یا سازمان ذیربط از حقوق معنوی پدیدآورندگان نیز حمایت کند و اجازه ندهد آثار مشمول ماده 12 قانون حمایت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان مورد تعرض تغییرنام اثر یا حذف و اضافه و تغییر محتوای اثر قرار گیرند.
نظر شما