به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ابوالوفاء محمدبن محمدالبوزجانی، نویسنده کتاب «هندسه ایرانی؛ کاربرد هندسه در عمل» مشهور به حاسب و یکی از بزرگان و مشاهیر در علم هندسه است. او متولد سال 328 قمری در بوزجان (میان هرات و نیشابور) و متوفی 388 در بغداد است.
ابوالوفاء در علم هندسه استخراجاتی دارد که پیش از او کسی به آنها دست نیافته بوده است. اهمیت کار ابوالوفاء در تکمیل علم مثلثات است و قاعده مقادیر اربعه که امروزه مبنای حل مثلثات کروی است، از اوست.
یکی از آثار مکتوب او کتاب «هندسه ایرانی؛ کاربرد هندسه در عمل» است که مانند دیگر نوشتههای آن دوره به زبان عربی یعنی زبان متداول بین علمای آن دوره تالیف شده است، از آنجا که صاحبان صنعت چندان به زبان عربی آگاهی نداشتند، استفاده از آن با اِشکال مواجه بود تا اینکه این کتاب به تدریج به فارسی ترجمه شد و اکنون که ترجمهای کاربردی از آن ارائه میشود، میتواند اساس تدریس هندسه در معماری ایرانی در دانشکدههای معماری باشد.
اثر حاضر در 12 باب شامل اصول اولیه، کشیدن اشکال متساوی الاضلاع و الزوایا، کشیدن اشکال در دایره و بر دایره، ترسیم دایره بر اشکال، رسم دایره در اشکال، رسم اشکال در اشکال و بر اشکال، تقسیم مثلثها، تقسیم چهارضلعیها، تقسیم مربعها به چند مربع، جداکردن راه، تقسیم دایرهها و تقسیم سطح کره و رسم اشکالی که بر کره میتوان کشید تدوین شده است. این کتاب همچنین دو ضمیمه در علم هندسه دارد که مطالب ارزشمندی را در این باب بیان کرده است.
برگراندن متن عربی به فارسی و گردآوری ضمیمه این اثر را سیدعلیرضا جعفری به انجام رسانده است.
چاپ پنجم کتاب «هندسه ایرانی؛ کاربرد هندسه در عمل» با شمارگان یکهزار نسخه در 156 صفحه مصور، به بهای هفت هزار و 500 تومان از سوی انتشارات سروش منتشر شده است.
سهشنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۱:۱۰
نظر شما