در ابتدای این یادداشت آمده است: سالها بود که پست معاونت پژوهشی خالی بود و آنچه در تشکیلات و شرح وظایف کتابخانه بایستی به عنوان زیر مجموعهی آن شکل میگرفت، فرصت اجرا پیدا نکرده بود. البته قبل از این دوران فترت، چنین بخشی فعال بود، ولی به هر حال مدتی میگذشت که تنها بخش کوچکی که به عنوان «مدیریت پژوهش» نامیده میشد و یکی از کارشناسان سرپرستی آن را موقتاً عهدهدار شده بود، انجام وظیفه میکرد.
البته در این بخش نیز جز سرپرست آن که شخصاً عهدهدار پاسخ به مراجعان و تنظیم قراردادهای پژوهشی و قرارداد چاپ کتابهای ارائه شده برای انتشار بود، تعدادی از همکاران این بخش به کار ویراستاری، حروف نگاری، نمونه خوانی و غلطگیری، صفحهآرایی و آماده سازی اشتغال داشتند. اما گروههای پژوهشی که باید ذیل مدیریت پژوهشی شکل میگرفت، وجود نداشتند.
احیای معاونت پژوهشی
در بخش دیگر این یادداشت تأکید شده است: با انتصاب آقای دکتر رجبی و تصمیم ایشان به احیای معاونت پژوهشی و تجمیع واحدهای پراکنده کتابخانه، آقای دکتر سعید عریان استاد دانشگاه و محقق ایران شناس که دارای سابقه معاونت پژوهشی کتابخانه ملی و ریاست پژوهشکده گویشهای میراث فرهنگی بودند، به سمت معاونت پژوهشی منصوب شد و به تشکیل گروههای پژوهشی مرتبط با فعالیتهای کتابخانه، موزه و مرکز اسناد پرداخت.
در اولین اقدام مدیریت سابق پژوهش که عملاً به کار تولید قبل از چاپ اشتغال داشت و امور اجرایی مربوط به آماده سازی کتاب را انجام میداد، با بخش چاپ و توزیع تجمیع شد. سپس با تشکیل شورای پژوهشی کتابخانه مرکب از افراد ذیصلاح خارج از کتابخانه و برخی مشاوران و معاونان، امر گزینش کتاب و پروژه تحقیقاتی از صورت وظیفه فردی خارج شد و به آن جمع محول شد.
ارتقای کیفی فصلنامههای تخصصی
تشریح موضوع فصلنامههای تخصصی از دیگر مواردی است که درباره آن توضیح داده شده است: سردبیران فصلنامههای تخصصی نیز تغییر یافتند و آقای دکتر عریان به سردبیری «نامه بهارستان»، آقای دکتر شعبانی به سردبیری «اسناد بهارستان»، خانم دکتر اتحادیه به سردبیری «سندپژوهی بهارستان»، آقای جمشید کیانفر به سردبیری «مطبوعات بهارستان»، آقای دکتر نورالله مرادی به سردبیری «پیام بهارستان» و آقای دکتر حکمتالله ملاصالحی به سردبیری «بهارستان هنر» منصوب شدند و همزمان، شورای مجلات نیز با شرکت هماهنگ سردبیران و ذیل نظارت رئیس کتابخانه شکل گرفت.
علاوه بر فصلنامهی «بهارستان هنر» که قریب الانتشار است، مجلهی دو ماهنامه انگلیسی زبان بینالمللی «The Parliament 's Library» نیز از سال 1392 به سردبیری آقای سبزعلیان انتشار یافته است که تاکنون پنج شماره آن منتشر شده است.
همچنین فصلنامه جدیدی مرتبط با بخش ایرانشناسی کتابخانه، به نام «بهارستان ایران» به سردبیری آقای دکتر سعید عریان در آستانه انتشار قرار دارد.
گروههای پژوهشی متعدد نیز تشکیل شد و آقای دکتر مهدی گلجان مدیرعامل سابق بنیاد اندیشه اسلامی نیز به سمت مدیر پژوهش منصوب شد تا روند جدید را با همکاری معاونت پژوهشی تسریع کند. در این مدت بیش از چهل کتاب تحقیقی به تصویب شورای انتشارات رسید و بخش مهمی از آنها منتشر شده است که گزارش آنها در سایت کتابخانه منعکس است.
مجلدّات زیادی نیز در حال آمادهسازی و انتشار است که اسامی آنها نیز در سایت کتابخانه درج است. همچنین تعداد 69 قرارداد انجام نشده از پانزده سال پیش تاکنون نیز که برای اغلب آنها وجهی هم پرداخت شده بود، مورد پیگری قرار گرفت و بخشی از آنها به مرحله اجرا در آمد.
ممانعت از مشارکتهای یکطرفه
ضمناً از ادامه برخی اقدامات که تحت عنوان مشارکت با ناشران خصوصی صورت میگرفت و مثلاً کتابی را که حق التألیف و آمادهسازی آن تا مرحله قبل از چاپ توسط کتابخانه هزینه شده بود، و تنها پنجاه نسخه چاپ شده آن به منزله سهم کتابخانه در نظر گرفته میشد، جلوگیری به عمل آمد و از اتلاف حقوق کتابخانه ممانعت شد.
در بخش پایانی این یادداشت آمده است: ذکر این نکته را ضروری میدانیم که به همت رئیس محترم کتابخانه، برای نخستین بار برای اخذ مجوز پژوهشکده اسناد از وزارت علوم و فناوری اقدام شده است که با کسب موافقت نهایی معاونت راهبردی ریاست جمهوری، ان شاءالله به زودی جامه عمل خواهد پوشید و فعالیتهای پژوهشی کتابخانه در سطح بالاتر و کیفیت و کمیت رو به توسعهای مواجه خواهد شد.
در گام بعدی پژوهشکده نسخه شناسی و آنچه مربوط به موزه و ایرانشناسی است، تأسیس خواهد شد.
نظر شما