یکشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۱
ششمین همایش تاریخ مجلس به حمایت بیشتر مسئولان نیاز دارد/محروم شدن از نتایج مطالعات پارلمانی غربی‌ها به دلیل محدویت‌های مالی

علی ططری، مدیر مرکز اسناد کتابخانه و موزه مجلس شورای اسلامی از جزئیات برگزاری ششمین همایش تاریخ مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت: به دلیل محدودیت‌های مالی نتوانستیم از آخرین و تازه‌ترین نتایج مطالعاتی استادان خارج از کشور که درباره پارلمان ایران پژوهش کرده‌اند، بهره‌مند شویم.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- پس از برگزاری پنج همایش از تاریخ مجلس شورای اسلامی، امسال نوبت به برگزاری همایش ششم رسیده است. همایشی که امروز توانسته در میان محققان و پژوهشگران جای خود را باز کند و با تکیه بر مشارکت مراکز دانشگاهی توجه بسیاری از این مراکز علمی را به خود معطوف کند.

محورهای این همایش در دو بخش (نگاهی به ساختار و کارکرد مجلس شورای ملی در دوره­‌های بیست و یکم و بیست و دوم (1350-1342) خورشیدی) و (بررسی مهمترین مصوبات مجلس) عبارتند از «دوره فترت بین مجلس بیستم و بیست و یکم»، «مجلس و دولت‌­ها»، «مجلس و دربار»، «مجلس و انتخابات»، «مجلس و مسائل اجتماعی و فرهنگی»، «مجلس و زنان»، «مجلس، آب، محیط زیست و منابع طبیعی»، «مجلس و نیروهای مسلح»، «مجلس و اقتصاد»، «مجلس و احزاب»، «مجلس و اقلیت‌های دینی»، «مجلس و بحران‌های سیاسی»، «مجلس و کارگران»، «مجلس و روستاها»، «مجلس و علما»، «مجلس و مطبوعات»، «مجلس و عشایر»، «پایگاه طبقاتی نمایندگان مجلس»، «دلایل انحلال مجلس بیست و دوم»، «ماخذشناسی مطالعات تاریخ مجلس»، «مجلس و سیاست خارجی»، «رویارویی مجلس و نهضت اسلامی»، «مجلس و نظام قضایی»، «سازمان داخلی مجلس»، «مناسبات مجلس شورا و مجلس سنا»، «لوایح قانونی»، «لایحه کاپیتولاسیون»، «قانون منع استقرار سلاح‌های هسته‌ای و سایر سلاح‌های انهدام دسته جمعی»، «قانون حمایت از خانواده»، «قانون تأسیس وزارت علوم و آموزش عالی و هیئت امناء دانشگاه‌ها»، «قانون حمایت از خانواده»، «قانون اساس‌نامه بانک ملی ایران»، «قانون خدمات اجتماعی زنان»، «قانون تاسیس سازمان اسناد ملی ایران»، «قانون تشکیل وزارت منابع طبیعی» و «قانون تشکیل مجلس موسسان».

برای آگاهی از جزئیات بیشتر از مقدمات همایش ششم تاریخ مجلس با دکتر علی ططری، مدیر مرکز اسناد کتابخانه و موزه مجلس شورای اسلامی به گفت‌وگو پرداختیم.

ططری، مدیر مرکز اسناد کتابخانه و موزه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره مشارکت استادانی از دانشگاه‌های شهرستان‌ها در برخی امور همایش ششم تاریخ مجلس اظهار کرد: ما در حالی این همایش را برگزار می‌کنیم که طی پنج همایش گذشته از کمک استادان و دانشجویان شهرستان‌های کشور بهره گرفته‌ایم. یکی از دلایل مشارکت استادان در همایش‌های تاریخ مجلس این است که رغبت بسیاری به حوزه تاریخ پارلمان دارند و با ارائه مقاله یا کمک در برگزاری همایش‌ها نقش پررنگی داشته‌اند.

وی ادامه داد: استادان، دانشجویان و پژوهشگران شهرستانی در ارائه مقاله و چکیده‌ها حضور قابل توجه داشتند و بر حسب همین پیشینه امسال تلاش می‌کنیم که در این حوزه از کمک آنها بیشتر بهره ببریم، اگرچه سال گذشته از مشارکت استادان و دانشجویان برخی استان‌های کشور استفاده کردیم و امسال نیز از استادان شهرهای یاسوج، مشهد و اصفهان در نخستین مراحل مقدماتی همایش ششم کمک گرفته‌ایم.

وی ادامه داد: در تهران نیز از چند دانشگاه از جمله دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی و پژوهشگاه‌هایی مانند پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی در این همایش بهره گرفته شده است.

مدیر مرکز اسناد کتابخانه و موزه مجلس شورای اسلامی گفت: با وجود اطلاع‌رسانی ضعیف این همایش در سال‌های گذشته و تنها ارسال پوستر فراخوان مقاله به گروه‌های تاریخ دانشگاه‌های کشور بسیاری دانشجویان رشته علوم سیاسی، حقوق و جامعه‌شناسی نیز در همایش‌ها با فرستادن مقاله مشارکت کرده‌اند. امسال نیز باز هم متاسفانه به دلیل مشکلات مالی نتوانستیم تبلیغات و اطلاع‌رسانی وسیعی انجام دهیم.
 
ططری درباره تفاوت همایش ششم با همایش‌های گذشته اظهار کرد: نخستین تفاوت این همایش در عنوان آن است که از لحاظ موضوعی به بررسی مجلس 21 و 22 می‌پردازد اما از لحاظ ساختاری تقدیر از اهداکنندگان اسناد به کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، رونمایی از چندین عنوان کتاب و رونمایی از صدا و فیلم برخی رویدادهای مجلس را دربرمی‌گیرد. امسال مقدماتی را در نظر گرفتیم که مجموعه فیلم‌ها و تصاویری که از مجلس 22 در دسترس است نمایش دهیم. سال گذشته بخشی با عنوان یک میزگرد چالشی به همایش اضافه شد. تلاش ما در این است که این همایش جدی و کاربردی باشد و شرکت‌کنندگان و مخاطبان با رضایت این همایش را ترک کنند.

 



وی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا استادان خارج از کشور برای شرکت در این مراسم دعوت شده‌اند عنوان کرد: ما بنا داشتیم که از اروپا، ژاپن و آمریکا استادانی را که در حوزه مطالعات پارلمان و به ویژه پارلمان ایران تحقیق و پژوهش داشتند برای این همایش دعوت کنیم، اما متاسفانه به دلیل محدودیت‌های مالی این امر مهیا نشد. همایش‌های پارلمانی برای پویایی و بازدهی بیشتر نیاز به حمایت‌های مالی ریاست مجلس شورای اسلامی دارد و به ویژه باید بودجه بیشتری برای آن اختصاص داده شود. هدف از برگزاری این همایش و دعوت از استادان خارج از کشور که در این حوزه مطالعات و تحقیقاتی داشته‌اند این است که از آخرین و تازه‌ترین نتایج مطالعاتی این حوزه بهره‌مند شویم.
 
مدیر مرکز اسناد کتابخانه و موزه مجلس شورای اسلامی درباره میزان دسترسی پژوهشگران به اسناد حوزه پارلمان گفت: ما علاوه بر مشروح مذکرات، اسناد مجلس را داریم که این اسناد شامل عرایض، کمیسیون‌ها و انتخابات است و این سه دسته اسناد که به آنها اشاره شد به نویسندگان و پژوهشگران تاریخ پارلمان کمک می‌کند تا عملکرد و ساختار مجلس 21 و 22 را مورد ارزیابی قرار دهند.

وی افزود: وضعیت این سه‌دسته اسنادی که برشمردم در حال حاضر به این شکل است که اسناد عرایض در سایت مرکز اسناد ثبت و فهرست‌نویسی شده اما درباره دو دسته دیگر اسناد که شامل اسناد کمیسیون‌ها و اسناد انتخابات است، باید بگویم اسناد انتخابات شناسایی شده اما هنوز در پایگاه اطلاع رسانی مرکز قرار نگرفته که پژوهشگران بتوانند از آنها استفاده کنند، اما محققان و متقاضیان می‌توانند با مراجعه حضوری به اسناد دستیابی پیدا کنند. از طرفی اسناد کمیسیون‌ها به صورت نامرتب و نامنظم است که این نامرتبی به پیش از انقلاب بازمی‌گردد. بنابراین آن‌چه به دست ما رسیده، اسناد و گزارش‌های نامنظمی است که کمتر به پژوهشگران کمک خواهد کرد و محل ارجاع آنها قرار خواهد گرفت. با این وجود در کنار این مجموعه، آرشیو مطبوعات و گزارش‌های دولتی به عنوان منابع دست اول می‌توانند به پژوهشگران کمک شایانی ارائه دهند.

 آخرین فرصت ارسال چکیده مقالات به ششمین همایش تاریخ مجلس 15 اسفندماه 1393 و آخرین فرصت ارسال اصل مقالات 30 فروردین 1394 است. همچنین زمان برگزاری نشست هفته پایانی اردیبهشت 1394  اعلام شده است. پژوهشگران می‌توانند چکیده مقاله‌های خود را به این پست الکترونیکی: asnadlib@gmail.com بفرستند یا برای دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 33125515- 021 تماس بگیرند.       

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها