پدیدآوران و ناشران از آغاز اجرای طرح فیپای مختصر میگویند/1
مدیر انتشارات معین: «فیپای مختصر» سندیت کتاب را از بین میبرد/ برای درج فیپای کامل، امید به چاپ مجدد کتاب نیست
لیماژ صالحرامسری، مدیر انتشارات معین در واکنش به تحول فیپا و جایگزین شدن «فیپای مختصر» به «فیپای کامل» از سوی کتابخانه ملی گفت: ارائه «فیپای مختصر» از سوی بخش فهرستنگاری کتابخانه ملی اقدامی است که سندیت کتاب را از بین میبرد.
وی اظهار کرد: شکی نیست انجام اقداماتی در زمان محدود میتواند کمک شایانی به شاخههای تخصصی کند اما این نکته را نیز نباید از یاد برد که این اقدامات باید درست و بهجا انجام شود.
رامسری با تأکید دوباره بر اینکه «فیپای مختصر» سندیت کتاب را از بین میبرد اظهار کرد: علاوه بر اینکه این موضوع باعث میشود که محققان و کتابشناسان در استخراج منابع با مشکل مواجه شوند امکان دارد همین چند کتابخوان حرفهای نیز از خرید کتاب صرفنظر کنند چون عملاً کار کتابشناسی و سندیت موضوعات با فیپای مختصر از بین میرود.
وی ادامه داد: کتابخانه ملی باید این نکته را در نظر داشته باشد که تمام محققان و علاقهمندان دسترسی به شبکههای اینترنتی برای دریافت فیپای کامل از سایت کتابخانه ملی ندارند.
مدیر انتشارات معین در پاسخ به پرسشی درباره چاپ مجدد کتابها و نظر کتابخانه ملی برای درج فیپای کامل در نوبتهای بعدی چاپ کتاب گفت: این تصمیم هم چالشی است که «فیپای مختصر» برای ناشران به وجود میآورد زیرا آشفتهبازار نشر بر کسی پوشیده نیست و این تصمیم کتابخانه ملی چندان منطقی به نظر نمیرسد زیرا با تولید 150 و 200 نسخهای کتاب از سوی ناشران معتبر نمیتوان ضمانتی برای چاپ بعدی کتاب داشت تا در آن نظر کتابخانه ملی جامه عمل بپوشد.
رامسری گفت: ارائه اطلاعات ناقص با عنوان «فیپای مختصر» میتواند بخشی از خوانندگان و خریداران خارجی را نیز با ریزش مواجه کند، چنانکه در نمایشگاه بینالمللی کتاب، خریداران خارجی از خرید کتابهای بدون علائم خودداری میکردند زیرا علائم جزو مهم کتاب برای تحقیق و استفاده از کتاب است. ماجرای فیپا هم جز این امر نیست زیرا تنها درج نام مؤلف و مترجم در ابتدای کتاب برای استفاده خوانندگان و پژوهشگران کافی نیست.
«فیپا» یا همان شناسنامه کتاب شامل اطلاعات کتابشناختی لازم برای شناسایی و بازیابی یک کتاب بر اساس استانداردهای بینالمللی قبل از انتشار است و معمولاً این اطلاعات در صفحه نخست کتاب درج میشود. درخواست فیپا جزو نخستین اقداماتی است که ناشر برای اخذ مجوز کتاب خود به انجام میرساند و برای دریافت آن به کتابخانه ملی مراجعه میکند.
نظر شما