دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۳
مبحث کتاب در کشور جدی نیست/برای جلوگیری از تکثیر غیر قانونی کلاس برگزار کنیم

سیدعباس حسینی‌نیک، مدیر انتشارات مجد و حقوقدان عرصه نشر در نشست «تکثیر غیرمجاز در گستره نشر دانشگاهی و وظیفه ارشاد در نبود قانون مربوطه» گفت: حمایت از حقوق مالکیت فکری نه تنها به حمایت از حقوق صاحبان آثار کمک می‌کند بلکه به پیشرفت علم نیز یاری می‌رساند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست «تکثیر غیرمجاز در گستره نشر دانشگاهی و وظیفه ارشاد در نبود قانون مربوطه» امروز (21 اردیبهشت‌ماه) در بخش دانشگاهی بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با حضور سیدعباس حسینی‌نیک، مدیر انتشارات مجد و حقوقدان عرصه نشر و داوود رمضانی، نویسنده برگزار شد.
 
حسینی‌نیک در این مراسم با اشاره به علت رواج تکثیر غیرمجاز کتاب‌های دانشگاهی در بازار نشر، گفت: متأسفانه ناشران و پدیدآورندگان ما از آموزش‌های لازم در حوزه نشر برخوردار نیستند. البته ما از وزارت ارشاد تقاضا کردیم هر کسی که می‌خواهد مجوز نشر بگیرد یا مجوز نشرش را تمدید کند، ابتدا در یک دوره کلاس آموزشی در اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران شرکت کند .
 
وی با اشاره به نقش صدا و سیما در ارائه آموزش‌های لازم در زمینه چاپ و نشر کتاب، گفت: بسیار شایسته است رسانه ملی با ساخت مستندات علمی، ضرورت زمینه آشنای ناشران و اهالی فرهنگ با قوانین نشر به ویژه قانون حمایت از حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان را فراهم کند.
 
این ناشر در ادامه سخنانش، گفت: در حوزه حقوق مبحثی تحت عنوان پیشگیری از جرم وجود دارد؛ متأسفانه در کشور ما کتاب به گونه‌ای چاپ می‌شود که اصلاً این مبحث را جدی نمی گیرد، به این معنا که در کتاب‌ها جمله ای با عنوان «تکثیر غیرقانونی از این اثر خلاف است» مشاهده نمی‌شود. بنابراین، قانون و دستگاه قضایی باید به این حوزه ورود پیدا کنند تا از بروز تخلفات و تکثیر غیرقانونی کتاب‌ها به ویژه کتاب‌های دانشگاهی پیشگیری شود.
 
وی در ادامه سخنانش، گفت: خوشبختانه با پیگیری‌هایی که اخیراً انجام شده، سه شعبه از دادسرای مرکز به این موضوع اختصاص پیدا کرده است.
 
حسینی‌نیک عنوان کرد: متأسفانه تکثیر غیرقانونی کتاب‌ها در سطح کشور بسیار رواج پیدا کرده است، بنابراین، جا دارد وزارت ارشاد نسبت به پیشگیری از وقوع این تخلفات اقدام کند چرا که حمایت از حقوق مالکیت فکری نه تنها به نفع مؤلفان است بلکه بیشتر از آن، به پیشرفت علم کشور کمک می‌کند.
 
وی عنوان کرد: تکثیر غیرقانونی کتاب‌ها نابودکننده است چرا که باعث می‌شود هیچ نویسنده‌ای به سمت تألیف و تحقیق و پژوهش نرود.  خوشبختانه بخش حقوقی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد با طی مسیر قانونی، جلوی فعالیت ناشران متخلف را با باطل کردن جواز نشرشان می‌گیرد.
 

تکثیر غیر مجاز انگیزه نویسنده را از بین می برد
داود رمضانی، نویسنده، از دیگر سخنرانان این نشست بود. وی اظهار کرد: در کشور ما ناشر و نویسنده برای تهیه کتاب تحت فشار مالی و معنوی قرار می‌گیرد و از طرف دیگر دغدغه تکثیرغیرمجاز احتمالی کتابش در جامعه را دارد و می‌داند که متأسفانه کسی در جامعه پیگیر این معضلات و مشکلات نیست؛ تمامی این عوامل باعث می‌شوند نویسنده انگیزه لارم برای تهیه کتاب فاخر را نداشته باشد.
 
وی در ادامه سخنانش، گفت: وقتی اساتید دانشگاه ها به حقوق دیگران تجاوز می‌کنند نباید انتظار داشت که افرادی که با نیت سودجویی حقوق دیگران را رعایت نمی کنند، توجیه شوند.
 
رمضانی با بیان این‌که بسیار بعید است و جای تأسف دارد که مباحث فرهنگی در حوزه کتاب مهجور بمانند، اظهار کرد: در کشورهای دیگر همان‌طور که قانون کپی رایت رعایت می‌شود، قانون کپی لِفت نیز که بیشتر در عرصه نرم‌افزاری است، رعایت می‌‌شود؛ آنها در قانون کپی لِفت اعتقاد دارند که محتوا باید خیلی ارزان در اختیار علاقه‌مندان قرار بگیرد اما همین قانون نیز مقید به صیانت از حق مؤلف است.
 
وی توضیح داد: این موضوع در جامعه ما به اشتباه رواج پیدا کرده است و افرادی که کتابخوان هستند تصور می‌کنند برای رسیدن به کتاب مورد نیازشان از هر راهی باید وارد شوند تا کتاب را با هزینه کمتر تهیه کنند!
 
رمضانی با بیان این‌که ناشر برای تهیه کتاب هم هزینه مادی و هم هزینه معنوی پرداخت می‌کند، اظهار کرد: برای رفع معضلات حوزه نشر به ویژه برای پیشگیری از تکثیر غیرقانونی کتاب در جامعه باید کلاس‌های آموزشی به ویژه در دانشگاه‌ها برگزار شوند. خود نمایشگاه کتاب تهران نیز مکان مناسبی برای برپایی این کلاس‌ها است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها