مراسم روز استان همدان با رو نمایی از سه کتاب برگزار شد/ همدان در دو حوزه «عقلانیت» و «معنویت» صاحب فکر است
نشست استانشناسی کمیته علمی – فرهنگی بیستوهشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، که پنجشنبه 24 اردیبهشت ماه به استان همدان اختصاص داشت، با حضور سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام و المسلمین علی یونسی، مشاور رئیس جمهور، فاضل عبادی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان همدان و جمعی از مدیران فرهنگی، ناشران و علاقهمندان به فرهنگ این استان، با رونمایی از 3 عنوان کتاب در سالن استانها برگزار شد.
همدان در هر دو حوزه عقلانیت و معنویت صاحب فکر است
وی افزود: اگر سرزمینی بخواهد در مسیر پیشرفت و توسعه حرکت کند باید با استفاده از این دو بال به مسیر خود ادامه دهد که استان همدان چه در حوزه عقلانیت با عالمانی چون میرسیدعلیها و چه در حوزه معنویت با عرفانی چون عینالقضاتها، در هر دو حوزه صاحب فکر است.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره وضعیت مکان برگزاری نشستهای این دوره از نمایشگاه کتاب گفت: طبیعتاً مصلای تهران محل مناسب و استانداردی برای برگزاری این جلسات نیست، اما در همین شرایط حدود 10 سالن به روزانه مشغول برگزاری نشستهای تخصصی در حوزه کتاب هستند و صدها نشست علمی در ایام نمایشگاه برگزار خواهد شد.
صالحی تصریح کرد: اختصاص همه این امکانات با همه کمبودهای موجود، فرصتی است برای گفتن حقایقی که روشن است، اما گاهی فراموش میکنیم و آن این است که ایران تنها تهران نیست و باید ظرفیتهای تمام استانهای کشور را که در تکمیل و گسترش فرهنگ ایرانی اسلامی نقش داشتهاند، به خوبی معرفی شوند.
لزوم پرداختن به زمینههای دستیابی به توسعه همدان
حجتالاسلام والمسلمین علی یونسی، مشاور رئیس جمهور در امور اقلیتها، با تأکید بر ایجاد زمینههای لازم برای توسعه همه جانبه استان همدان، اظهار کرد: همه ما به وجود عالم گرانقدری چون ابوعلی سینا افتخار میکنیم، اما باید به این نکته نیز فکر کنیم که از آنجاکه ابوعلی سینا همدانی نبوده و از آسیای میانه برخاست و پنهانی برای نجات جانش شهر به شهر فرار کرد، چرا در همدان مستقر شد؟
وی ادامه داد: برخی عنوان میکنند که علت آن بود که همدان شهری دارای امنیت بالا بوده و به همین دلیل ابن سینا در آنجا مستقر شد؛ بله من با این موضوع موافقم، اما ابن سینا علاوه بر استقرار در همدان، در آنجا به صدر اعظمی رسید. من میگویم که همدان علاوه بر امنیت، دارای زمینههای لازم برای رشد و پیشرفت علمی بوده است.
یونسی با اظهار تأسف از روند فرار مغزها از کشور تصریح کرد: تا زمانی که ما به زمینههای توسعه نپردازیم، هیچ گاه نمیتوانیم به توسعه برسیم. متاسفانه من بلا خبر شدم که چندی پیش در استان همدان یکی از نشستهای علمی به دلایل نامعلومی لغو شد و این موضوع اصلاً برای استان همدان شایسته نیست.
همدان یکی از قطبهای فرهنگی کشور است
فاضل عبادی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان همدان، در این مراسم با تقدیر از اقدام جدید صورت گرفته در این دوره از نمایشگاه کتاب، مبنی بر اختصاص یک روز به معرفی دستاوردهای صنعت چاپ و نشر استانها، گفت: نمایشگاه کتاب تهران اندیشگاهی برای تبادل نظر است و به همین دلیل نامگذاری روزی به نام «روز استانها» در راستای برنامههای عدالت فرهنگی دولت تدبیر و امید، حرکتی بسیار ارزشمند بوده است.
وی افزود: ما در این مراسم برنامههایی از قبیل نمایشگاه مفاخر استان همدان، نمایش کتابهای چاپ شده در سال گذشته و سال جاری، معرفی توانمندیها و دستاوردهای فرهنگی استان همدان، داریم که با رونمایی از 3 کتاب فرهنگی فلسفی و سخنرانی اساتید گرامی در این باره، همراه خواهد بود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان همدان با بیان اینکه این استان یکی از قطبهای فرهنگی کشور است، ادامه داد: کثرت عالمان و مفاخری که در این استان بوده و هستند گواه بر این مدعاست که استان همدان یکی از قطبهای فرهنگی کشور است. وجود بیش از 1750 اثر تاریخی و طبیعی، مفاخری چون شیخالرئیس بوعلی سینا، باباطاهر همدانی، سید جمالالدین اسدآبادی، رضیالدین آرتیمانی و شهدایی چون آیتالله مفتح، آیتالله قدوسی و سایر بزرگان نیز مهر تأییدی بر این موضوع است.
عبادی در ادامه با ارائه آماری از میزان انتشار کتاب در سال 93 در استان همدان گفت: روند تولید کتاب در استان همدان در سالهای اخیر سیری صعودی داشته؛ بطوریکه در سال 93 279 عنوان کتاب در استان همدان چاپ و منتشر شد که از این میان 250 عنوان کتاب تألیفی و 29 عنوان کتاب ترجمهای بوده است و امیدواریم تا این سیر صعودی را در سال جاری با کیفیت بیشتری به پیش ببریم.
تألیف «دانشنامه استان همدان» در 110 جلد
محمد ناصر نیکبخت، استاندار همدان نیز در این مراسم ضمن تسلیت به مناسبت درگذشت دکتر صادق آینه وند، محقق و پژوهشگر همدانی، طی سخنانی گفت: همدان تاریخی به بلندای خود تاریخ دارد و از دیرباز تاکنون از هر دوره تاریخی، اثری در استان همدان وجود دارد.
وی با تأکید بر حفظ و معرفی ظرفیتهای فرهنگی این استان، گفت: یکی از اقداماتی که در حفظ و معرفی میراث گرانبهای گذشتگانمان در استان همدان در دست داریم، تألیف «دانشنامه استان همدان» است که انشاءالله در 110 جلد منتشر خواهد شد. در این حرکت که در سالهای اخیر در استان همدان آغاز شده، تا کنون 14 جلد از این دانشنامه آماده چاپ شده اسن و باقی جلد های آن در آیندهای نزدیک منتشر خواهد شد.
استاندار همدان ادامه داد: من اعتقاد دارم که ما هر کاری برای استان همدان انجام دهیم، کار تازهای نکردهایم و تنها سعی داریم که فرهنگ و تمدن همدان را آنگونه که بوده بازگو کنیم. در ادامه این برنامهها بنا داریم تا هر سال را به تقدیر از یکی از مفاخر و دانشمندان استان همدان اختصاص دهیم که بر این اساس سال جاری به میر سید علی همدانی و سال آـینده به سید جمالالدین اسدآبادی اختصاص خواهد داشت.
انجمنهای ادبی استان همدان از مشروطه تا کنون
محمد کلاغچی مؤلف کتاب «انجمنهای ادبی استان همدان» در این مراسم طی سخنانی گفت: کتابی که تهیه شده از صدر دوران مشروطه، یعنی از سال 1300 که اولین انجمن ادبی استان همدان با ریاست سید محمد یوسفزاده تأسیس شد تا امروز را دربر دارد و تمام انجمنهای ادبی که در این سالها فعالیت داشتند، چه آنها که هنوز در حال فعالیت هستند و چه آنهایی که از بین رفتهاند را معرفی میکند.
این پژوهشگر ادامه داد: این کتاب در 2 جلد تهیه شده که جلد اول آن در 15 فصل و 750 صفحه به انجمنهای ادبی شهر همدان اختصاص دارد و جلد دوم آن در 450 صفحه به انجمنهای ادبی شهرستانهای تابع استان همدان مانند ملایر و تویسرکان اختصاص یافته است.
وی با اشاره به دشواریهای تهیه این کتاب گفت: این کار که پس از سالها تلاش به چاپ رسیده، حاصل مدتها پژوهش میدانی بنده بوده که طی آن در گفتگو با تمامی بازماندگان این انجمنها در شهر همدان و تمام شهرستانهای تابع به این اطلاعات دست یافتم و امیدوارم حاصل این تلاشها مورد توجه علاقهمندان به حوزه ادبیات همدان قرار گیرد.
در ادامه این نشست از 3 کتاب فرهنگی فلسفی با عنوان «جوامع علم موسیقی از ریاضیات شفاء» به کوشش و ترجمه استاد سید عبدالله انوار، «یک سده انجمنهای ادبی استان همدان» تألیف محمد کلاقچی، و «پژوهشهایی درباره آثار علمی فلسفی ابوعلی سینا» به همت انتشارات بنیاد بوعلی رونمایی شد.
نظر شما