یکشنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۱
فضای مجازی علیه قلم/ یادداشتی از فاضل ترکمن به مناسبت روز قلم

فاضل ترکمن، شاعر، نویسنده، منتقد ادبیات و سینما و دبیر انتشارات مروارید، در بخشی از یادداشتی که به مناسبت روز قلم نوشت، اشاره کرد: این روزها در فضای مجازی به اهالی قلم بسیار توهین می‌شود و کار به‌جایی رسیده که در صفحاتی از شبکه‌های اجتماعی جنبش‌های کتابسوزان به راه افتاده است.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)ـ فاضل ترکمن: امروز روز قلم است؛ روز قلم... و خبرگزاری کتاب از من خواست تا یادداشتی در این‌باره بنویسم. راستش! درباره‌ اوضاع نویسندگان و شاعران مطلب زیاد نوشته شده، شعارهای زیادی هست و تکرار مکررات نه در حوصله‌ من است و نه مخاطبان این یادداشت.

شاید در نگاه اول بی‌ربط به نظر برسد، اما به مناسبت روز قلم می‌خواهم درباره‌ فضای مجازی بنویسم! چون این روزها در هیچ فضای دیگری به اندازه فضای مجازی به قلم و صاحب قلم توهین نمی‌شود. تعداد سایت‌ها، وبلاگ‌ها، پیج‌های فیسبوک، صفحه‌های اینستاگرام و غیره و غیره، آنقدر زیاده شده که هیچ کنترل و ترمزی برای کژی‌ها و ناراستی‌های این صفحات نیست. کاش دولت و حکومت به جای فیلترینگ هوشمند، لااقل روی چنین صفحاتی دقت داشت!

به عنوان مثال بعضی از همین سایت‌های خبری را در نظر بگیرید. یک خبر درباره‌ انتشار یک کتاب منتشر می‌کنند و هزاران نفر می‌آیند و صاحب کتاب را بدون هیچ استدلال علمی و منطقی به فحش می‌کشند. نکته‌ قابل تعجب اما این است که مدیریت صفحه این کامنت‌ها را تأیید می‌کند. من یکی که هیچ وقت انگیزه ندارم چنین سایت‌هایی را تماشا کنم. اصلاً وقتی مردم ما هنوز فرهنگ کامنت گذاری و نظردهی بدون توهین و استهزا را ندارند، چرا باید سایت‌های ما قابلیت ارسال کامنت داشته باشد؟! باید فضای مجازی تنبیه و تحریم شود. همه چیز روزبه‌روز در این فضا بی‌ربط‌تر، بی‌انصاف‌تر و غیراخلاقی‌تر می‌شود.

هر روز یک هنرمند یا اهل قلم را دوره می‌کنند و او را به فحش می‌کشند. تازگی‌ها به درگذشتگان هم رحم نمی‌کنند! دیدم حتی که صفحه‌ای با ادعای پست‌مدرنیته و آوانگاردی راه افتاده که کتاب سوزی را ترویج می‌دهد. یعنی مثلاً حافظ و سعدی حتی فروغ و شاملو را بسوزانیم تا مردم سراغ ادبیات پست‌مدرن بروند. شعور و آگاهی این افراد در حد و اندازه‌ بن لادن است و این طوری می‌خواهند پست‌مدرنیته را رواج بدهند! این‌ها همه ادا و اطوار است. این افراد هیچ چیزی از پست مدرنیته نمی‌دانند.

من خودم عضو اغلب شبکه‌های اجتماعی هستم، اما روزبه‌روز انگیزه‌ام برای بازدید از این صفحات کمتر می‌شود. یک زمانی پیشکسوت‌ها که به این صفحات انتقاد می‌کردند، فکر می‌کردم که از تفکر کهنه‌ آنها باشد، اما حالا می‌بینم که آنها اصالت فکری درستی داشتند.

سایت‌های فیسبوک و اینستاگرام همگی از بهترین شبکه‌های اجتماعی هستند. این قابل انکار نیست. منتها نباید انکار کرد که اغلب مردم ما فرهنگ حضور در این شبکه‌ها را ندارند؛ حتی آن دسته‌ای که داعیه‌ روشنفکری دارند. طرف از یک شعر یا داستان یا هر اثری در هر قالبی به هر دلیلی خوشش نیامده، خب! باشد! اشکال ندارد! اما دیگر چرا فحش می‌دهد؟! من فکر می‌کنم چیزی که این روزها علاوه بر مشکلات همیشگی اهل قلم، آزاردهنده شده، همین صفحات هستند. گاهی از مردم خودمان می‌ترسم. از مردم خودمان در فضای مجازی و... روز قلم مبارک! روز قلم در فضای واقعی، روی کاغذ و توی کتاب، بر اهل قلم مبارک.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها