«ايوب آقاخاني» نويسنده و كارگردان تئاتر كه اين روزها مشغول تمرين نمايش «فصل خون» است، گفت: اين اثر مجموعهاي از نشانههاي موجود در ادبيات و افسانههاي شرقي، اشعار كهن، داستان ضحاك و همين طور مجموعه داستان "درشتي" اثر علي اشرف درويشيان را در خود دارد.
با توجه به اهميت خلق آثار اقتباسي به فضاي فرهنگي تئاتر شهر و سالن قشقايي، محل تمرين اين نمايش رفتم تا گزارشي از تمرين اين بازيگران داشته باشم.
وارد سالن ميشوم، محمد صادق ملكي و فهيمه امن زاده در حال بازي هستند و بقيه عوامل در سكوت نشستهاند؛ ايوب آقاخاني با وسواس و تيزهوشي مخصوص هر از گاهي نكاتي را يادداشت ميكند تا در فرصتي مناسب آنها را به بازيگرانش تذكر دهد.
«آرزوي آدمها عوض ميشن» از جمله ديالوگهاي محمد صادق ملكي است كه در مقابل فهيمه امن زاده اجرا ميكند؛ اين بازيگر كارش را به خوبي انجام ميدهد و در انتقال حس موفق است. فهيمه امن زاده نيز بسيار راحت بازي ميكند و تقريبا بعد از هر ديالوگ ميگويد، معذرت ميخوام، ممنون.
در صحنه بعدي فرزين محدث وارد ميشود و با حركت و لحن كاملا متفاوت تقريبا بدون مشكلي نقش خود را بازي ميكند.
علي ميلاني و ناهيد مسلمي نيز در صحنههاي بعدي بدون كوچكترين مشكلي به راحتي بازي ميكنند و در انتقال حس موفق هستند. البته اين دو بازيگر مقابل هم نقش ندارند.
صحنه آخر نمايش فصل خون به دليل اين كه احتياج به تصوير، موسيقي و دكور كامل دارد تمرين نميشود.
كارگردان "خسته نباشيد" ميگويد و تمرين به پايان ميرسد؛ آقاخاني در مركز صحنه روبروي بازيگرانش ميايستد و نكاتي را كه يادداشت كرده با زباني صميمي و دوستانه تذكر ميدهد كه بيشتر مربوط به حس بازيگران است.
بازيگران به اطراف صحنه ميروند و با چاي گلوي خود را تازه ميكنند من نيز در اين فرصت با آقاخاني هم صحبت ميشوم.
از فضاي تمرين بازيگران و هدايت كارگردان مشخص است كه با نمايشي متفاوت روبرو هستيم.
اين نمايشنامه نويس، كارگردان و موسس و سرپرست گروه "تئاتر پوشه" درباره نمايشنامه فصل خون ميگويد: اين اثر مجموعهاي از نشانههاي موجود در ادبيات و افسانههاي شرقي، اشعار كهن، داستان ضحاك و همين طور مجموعه داستان "درشتي" اثر علي اشرف درويشيان را در خود دارد اما با اين حال نمايشنامه فصل خون پيكرهاي مستقل و قلمي متفاوت در نگارش و شخصيت پردازي نقشها دارد.
وي اشاره ميكند: عنوان اين نمايشنامه "ني، نافله، ناي" بوده كه در دوران نگارش به نام فصل خون تغيير كرده زيرا نام "ني، نافله، ناي" شاعرانه است تا دراماتيك و براي عنوان يك نمايش مناسب نيست.
اين كارگردان و بازيگر معتقد است: ژانري كه در تئاتر به جنگ وابستگي پيدا ميكند بسيار رنجور، كليشهاي و مخاطب گريز است و اين موضوع براي وي زجرآور است، از اين رو نمايش فصل خون را در اثبات اين ادعا نوشته تا اثبات كند اين ژانر قابليتهاي فراواني براي خلق درام و پرداخت دراماتيك دارد اما به دليل سطحي نگري و آثار سفارشي آفت زده، كم عمق و دست نخورده باقي مانده است.
آقاخاني ميگويد: كافي است مخاطب حس كند اثري با جنگ ارتباط دارد تا از آن نمايش دور شود اما من سعي كردم در فصل خون به مسولين مخاطبان و علاقمندان اثبات كنم كه تمام ژانرهاي دراماتيك نگاه سالم ميطلبد تا مخاطب خودش را داشته باشد.
وي "فصل خون" را نمايش انسان محور، شريف و با ادعا كه مكثي در روابط گسترده انسانها و اطرافشان دارد، معرفي كرد و گفت: 5 انسان اين نمايش در سال 59 در حاشيه ايران درگير سوالات و رازهاي بي جواب پيرامون خود هستند.
آقاخاني اشاره كرد: دو نمايشنامه "مارمولك" و "مومان هاي تاريك" را آماده نمايش داشتم اما با توجه به شرايط موجود و ذكر دغدغههايي كه عنوان شد فصل خون را براي اجرا در نظر گرفتم.
نمايش "فصل خون" با دو سال فاصله از آخرين اثر گروه پوشه "زمين مقدس" به روي صحنه ميآيد.
فهيمه امن زاده، محمد صادق ملكي، علي ميلاني، ناهيد مسلمي و فرزين محدث در اين نمايش بازي ميكنند. همچنين لادن سيد كنعاني "طراح صحنه و لباس" ، ارسلان آقاخاني "طراح پوستر و بروشور" اصلان شاه ابراهيمي "منشي صحنه، " هومن خدادوست و سعيده نيازخاني "گروه كارگرداني" با آقاخاني در اين نمايش همكاري ميكنند. انتخاب موسيقي نيز به عهده خود آقاخاني است.
"فصل خون" از 30 مرداد ماه تا 7 مهرماه در سال قشقايي ساعت 20:15 به روي صحنه خواهد رفت.
لازم به ذكر است كه نخستين اجراي نمايش "فصل خون" چهارشنبه 30 مرداد ماه ساعت 20:15 ويژه اصحاب رسانه و مطبوعات است.
علاقمندان براي آشنايي بيشتر با گروه " تئاتر پوشه" ميتوانند به آدرس اينترنتي www.pooshehtheatre.com مراجعه كنند.
نظر شما