سه‌شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۷
صالح‌رامسری: «فرهنگ دانشنامه کارا» 15 هزار مدخل دارد

لیما صالح‌رامسری، مدیرمسئول انتشارات «معین» که کتاب «فرهنگ-دانشنامه کارا» اثر بها‌ءالدین خرمشاهی از سوی این نشر نامزد جایزه کتاب سال معرفی شده بود، گفت: 15 هزار مدخل در کتاب «فرهنگ ـ دانشنامه کارا» گزدآوری شده است.

لیما صالح‌رامسری، مدیرمسئول انتشارات «معین» در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره «فرهنگ - دانشنامه کارا» اظهار کرد: تدوین این فرهنگ، زمانی که  استاد بها‌ءالدین خرمشاهی در انتشارات «فرزان روز» فعالیت داشت آغاز شد؛ اما به دلیل مشکلات مالی و تغییرات مدیریتی نیمه کاره ماند. خرمشاهی چاپ این کتاب را به انتشارات معین پیشنهاد داد، اما با توجه به شرایط مالی و البته دشواری‌های انجام این طرح کلان، انتشار اثر میسر نشد.

«فرهنگ - دانشنامه کارا» تبلور همدلی و اعتماد است
وی با اشاره به نیاز ناشران به حمایت‌های معنوی و مادی برای تولید فرهنگ‌نامه‌ها افزود: شرکت‌های بزرگ و بخش دولتی در فرآیند تدوین و انتشار فرهنگ‌نامه‌‌های بزرگ در نقش حامی حضور دارند؛ بنابراین تولید «فرهنگ - دانشنامه کارا» در توان ناشر خصوصی نبود با این وجود با پیشنهاد فریبرز رئیس‌دانا، رئیس انتشارات «نگاه» و ارزشمندی کار، همچنین با همکاری کاظم احمد‌زاده، مدیر انتشارات «شباهنگ» و موافقت استاد خرمشاهی، تدوین این دانشنامه با تشکیل گروه متخصص، همچنین عقد قرار‌داد با مقرری ماهیانه ادامه پیدا کرد؛ در حالی که 20 ماه برای انتشار این کتاب پیش‌بینی شده بود اما بیش از دو سال به‌طول انجامید.   
 
صالح رامسری ادامه داد: «فرهنگ - دانشنامه کارا» در پنج جلد نهایی شد در حالی که در ابتدا برای چهار مجلد برنامه‌ریزی شده بود. جلد آخر این مجموعه دانشنامه محسوب می‌شود. مجموعه شامل بخش‌های مختلف از‌ جمله هواشناسی، باستان‌شناسی، هوا‌و‌فضا،‌ سینما، ‌نقد ادبی، داروسازی، تئاتر، گردشگری و تاریخ است که تدوین آن‌ها به چند عضو متخصص فرهنگستان زبان و ادب فارسی سپرده شد. استاد خرمشاهی نیز بعد از تطبیق با واژه‌های مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی سپس ویرایش، جلد پنجم را به‌ اصطلاح از دل این چهار جلد تالیف کرد.
 
مدیرمسئول انتشارات «معین» با اشاره به تجربه همکاری ناشران بخش خصوصی در نشر آثار فاخر گفت: عوامل متعددی در به ثمر رسیدن این طرح موثر است. اشتیاق و علاقه استاد خرمشاهی و همدلی و اعتماد بین سه ناشر همکار در انتشار «فرهنگ ـ دانشنامه کارا» شامل 15 هزار مدخل از‌ جمله این عوامل است.   



قدردانی وزارت ارشاد از «فرهنگ ـ دانشنامه کارا»

صالح‌رامسری اظهار کرد: بعد از انتشار این مجموعه حمایت قابل توجهی را از سوی متولیان اصلی مانند نهاد‌ کتابخانه‌های عمومی شاهد نبودیم. خرید نهاد، حتی به 100 نسخه نرسید؛ این در حالی است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 100 دوره از این کتاب را خریداری کرد؛ به نظر می‌رسد نهاد‌های دولتی، برای تولید این مجموعه به‌طور قطع باید میلیون‌ها تومان هزینه می‌کردند.   
 
وی افزود: تطبیق «فرهنگ - دانشنامه کارا» با فرهنگ‌نامه‌های معتبر از‌ جمله «بریتانیکا»، «دانشنامه دانش‌گستر» و «دائره‌المعارف فارسی» از دیگر تلاش‌های قابل توجه استاد خرمشاهی برای تولید این فرهنگ دو زبانه انگلیسی ـ فارسی است.

شبکه‌های مجازی مردم را از دائره‌المعارف‌ها دور کردند
این فعال حوزه نشر درباره تاثیر رشد فناوری‌‌‌های ارتباطی در کاهش تولید کتاب گفت: اگر مجموعه «فرهنگ - دانشنامه کارا» 15 سال پیش وارد بازار نشر کشور می‌شد، به احتمال زیاد به چاپ دهم می‌رسید؛ اما به دلیل سهولت در دریافت انواع اطلاعات با وجود رسانه‌های مجازی، کاهش فروش و بی‌توجی به انواع دانشنامه‌ها و فرهنگ‌‌نامه‌ها را شاهد هستیم.
 
صالح‌رامسری ادامه داد: پیش از رشد فناوری و دسترسی مردم به انواع ابزار‌های کسب اطلاعات به‌طور معمول در هر خانه، فرهنگ‌نامه وجود داشت؛ اما امروز با توجه به بازار بی‌سامان نشر، برخی افراد به خود اجازه می‌دهند محتوای کتاب‌ها را به‌صورت غیر‌قانونی در فضای مجازی منتشر کنند؛ بنابراین امنیت سرمایه ناشر در خطر است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها