صالحیامیری در آیین اختتامیه سیوچهارمین جایزه کتاب سال مطرح کرد
نویسندگان و هنرمندان با اغتشاش نسبتی ندارند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه سیوچهارمین دوره جایزه کتاب سال و بیستوچهارمین دوره جایزه جهانی کتاب سال گفت: اصحاب قلم و هنر اساساً با مناقشه و اغتشاش نسبتی ندارند. دستگاه فرهنگی در باثباتترین موقعیت پس از انقلاب اسلامی قرار دارد و علت آن نیز اعتماد ایجاد شده میان اصحاب فرهنگ و دولت است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم اظهار کرد: خوشبختانه این احساس منزلت و کرامت ایجاد شد که اصحاب فکر و قلم و نشر با دولت آقای روحانی احساس یگانگی، برادری و وحدت داشته باشند و این برای دولت سرمایه بزرگی محسوب میشود و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آن میبالد چرا که نقطه آغاز هر کاری اعتمادسازی است. امروز خوشحالیم که این اعتماد میان دولت و اهل قلم به وجود آمده است و ما آن را پاس میداریم.
صالحیامیری توضیح داد: از گذشتههای دور، پیش از ریاست جمهوری شهادت میدهم که آقای روحانی یک نکته کلی را به ما متذکر میشدند و آن این است که به اصحاب قلم اعتماد کنید و سختگیری بیمورد را رها کنید؛ امروز که در خدمت ایشان هستیم باید بگویم که آقای روحانی، دوران سخت تمام شد و دوران همدلی و همراهی و اعتماد آغاز شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: از مجموع 65 هزار اثری که امسال مجوز نشر گرفتهاند، 14 هزار عنوان آنها ترجمه است و 45 هزار چاپ نخست هستند. کمتر از 3 هزار این آثار نیازمند ممیزی و نظارت بودند. بنابراین تصمیم گرفتیم دیگر اعلام خط قرمز نکنیم حتی این سههزارم نیز از طریق مذاکره به اصلاح خطوط قرمزی که رعایت نکردهاند بپردازند، تا همگان بتوانند در سراسر کشور قلم بزنند.
صالحیامیری اظهار کرد: سیاست دولت، سیاست ایجاد فضای باثبات و آرامش در فضای فرهنگی است از این جهت اصحاب قلم و هنر اساساً با مناقشه و اغتشاش نسبتی ندارند امروز با افتخار میگویم که دستگاه فرهنگی در باثباتترین موقعیت پس از انقلاب اسلامی قرار دارد و علت آن نیز اعتماد ایجاد شده میان اصحاب فرهنگ و دولت است.
وی افزود: از رسانه ملی انتظار میرود مجموعه اقدامات فرهنگی انجام شده در این دوره را با اهتمام بیشتری منعکس کند؛ در این دوره پایتخت کتاب در کشور شکل گرفت و در آن بیش از 100 شهر شرکت کردهاند همچنین جشنواره روستاهای دوستدار کتاب راهاندازی شد که بیش از هزار روستا در آن مشارکت داشتند. طرح گروههای مروج کتابخوانی نیز در این دوره شکل گرفت که براساس آن 500 گروه مروج کتابخوانی راهاندازی شد. باشگاههای کتابخوانی کودک و نوجوان نیز از دیگر طرحهای این دوره بود که براساس آن در 16 شهر 2هزار 500 باشگاه فعال شد.
صالحیامیری اظهار کرد: در سه سال گذشته 85 نمایشگاه کتاب برگزار شد که یکی از آنها نمایشگاه کتاب تهران است. حضور مهمانهای خارجی در این نمایشگاه به این معناست که ما به دنبال گفتگو با اندیشمندان در عرصه بینالمللی هستیم و خوشبختانه هر سال حضورشان در این رویداد فرهنگی باشکوهتر میشود.
وی ادامه داد: بیش از یکصد ناشر خارجی در نمایشگاه کتاب تهران شرکت میکنند همچنین ایران در بیش از 40 نمایشگاه خارجی شرکت کرده است. ایران در بسیاری از نمایشگاههای خارجی به عنوان مهمان ویژه حضور یافته است و در نمایشگاه کتاب تهران نیز پذیرای مهمان ویژه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در سال جدید بیش از 14 هزار اثر خارجی ترجمه شدهاند تا اندیشمندان ما بتوانند از آثار آنها استفاده کنند.
صالحیامیری بیان کرد: ما یک تغییر نگاه در این دوره داشتیم؛ از ایجاد سد بین دولت و اصحاب قلم به رویکرد خودی شدن اصحاب فرهنگ حرکت کردهایم. همه کسانی که در این سرزمین زیر چتر انقلاب و رهبری با اصول اساسی حرکت میکنند مورد حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند.
سرقت الکترونیکی آثار؛ مهمترین دغدغه ناشران
در ادامه این مراسم محمدعلی مهدویراد، دبیر علمی سی و چهارمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: فرایند برگزاری این دوره از جایزه کتاب سال نیز مانند روال سال گذشته بود. بنابراین از توضیح مکررات پرهیز میکنم.
وی اظهار کرد: در سال 1394، 45هزار عنوان کتاب منتشر شده داشتیم. در بررسیها حدود 882 عنوان از این آثار به مرحله نهایی راه یافتند و از این میان 182 عنوان به بازنگری نهایی رسیدند که 4 داور آنها را بررسی کردند.
دبیر علمی سی و چهارمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ادامه داد: در بخش جهانی نیز 2هزار و 500 عنوان کتاب بررسی شد که از آن میان 182عنوان به مرحله نهایی رسید.
مهدویراد توضیح داد: در سالهای گذشته بارها گفتهام که به لحاظ کمیت کاستی نداریم بلکه کموبیش رشد هم داریم اما کیفیت، یا ایستاست یا اندکی کاستی دارد البته وقتی از کیفیت و کتاب مفید تا برگزیده سخن میگویم اینگونه نیست که کتاب مفید نداشته باشیم.
وی از سرقت الکترونیکی آثار به عنوان یکی از مهمترین دغدغههای ناشران یاد کرد و گفت: پیشگیری از این معضل نیازمند قانونی کارآمد است بنابراین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید زمینه پیشگیری آن را فراهم کند.
دبیر علمی سی و چهارمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی بیان کرد: ناشران ما دغدغههای بسیار زیادی دارند؛ با همه تنگناهایی که برایشان ایجاد میشود بزرگوارانه مسیر نشر را پیش میبرند.
وی با بیان اینکه فرهنگ و کتاب بسیار بااهمیت است، گفت: باید فرهنگبانان و فرهنگگستران آنچنان که در شأنشان است دیده شوند. هرچه بیشتر و از هر چیز دیگر، باید دغدغه فرهنگ را داشته باشیم.
نظر شما