لطیف کاشیگر، مولف «فرهنگ فیزیک» اثر برگزیده سیوچهارمین دوره جایزه کتاب سال درباره تاثیر این کتاب بر فیزیکدانان گفت: از اهداف تالیف کتاب «فرهنگ فیزیک» قلقلک فیزیکدانان بزرگ کشور است.
مرحوم بیرشک انگیزه اصلی من در تدوین فرهنگ فیزیک بود
دکتر لطیف کاشیگر، مولف «فرهنگ فیزیک» اثر برگزیده در سیوچهارمین دوره جایزه کتاب سال اظهار کرد: اگر جزو هیات داوران جایزه کتاب سال بودم به «فرهنگ فیزیک» رای نمیدادم. چراکه این کتاب خالی از اشکال نیست.
وی درباره جایگاه «فرهنگ فیزیک» برای دانشجویان افزود: رشته اصلی من ژئوفیزیک است و فقط بهعنوان مدرس فیزیک تدریس کردهام. یکی از اهداف تالیف کتاب «فرهنگ فیزیک» قلقلک فیزیکدانان بزرگ کشور برای فعالیت بیشتر است؛ این دسته نباید میدان را خالی کنند.
کاشیگر ادامه داد: بعد از پایان تالیف قصد داشتم کتاب را به مرحوم استاد حسابی و مرحوم بیرشک تقدیم کنم؛ اما این کتاب چندان با ارزش نیست. آقای بیرشک از من برای تالیف کتابهای خودآموز و بعدها فرهنگ فیزیک دعوت کرد. وی انگیزه اصلی من در تدوین فرهنگ فیزیک است؛ همچنین هر زمان در موضوعات فیزیکی با مشکل مواجه میشدم از دکتر حسابی کمک میگرفتم.
نگاه علمی در جایزه کتاب سال ایجاد شده است
دکتر میرفرهاد قلعهبندی، نیز درباره کتاب برگزیده «درسنامه طب خواب» گفت: رشته «طب خواب» عمر طولانی در بین رشتههای دانشگاهی و تخصصی ندارد و بهعنوان یک گرایش میان رشتهای به حساب میآید. «طب خواب» در واقع محل تلاقی رشتههایی از جمله روانپزشکی، گوش و حلق و بینی، ریه، طب کار، طب داخلی، قلب و روانشناسی بالینی است.
وی افزود: اختلالات خواب و شایعترین آن بیخوابی در حیطه کار روانشناسان و مشکلات تنفسی این اختلال به حوزه پزشکان گوش و حلق و بینی و مرتبط است؛ علاوه بر این مشکلات ناشی از کار به طب کار مربوط میشود.
مدیرگروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: با توجه به ویژگی مباحث طب خواب برای تدوین «درسنامه طب خواب» از وجود متخصصین مختلف و البته آشنا با این گرایش بهرهگرفته شد. «درسنامه طب خواب» از مباحث پایه از جمله چرخه خواب، بیداری و شناخت خواب آغاز و تا طبقهبندی اختلالات خواب، همهگیرشناسی اختلالات خواب و تبعات اقتصادی و اجتماعی ناشی از مشکلات خواب بر جوامع را در برمیگیرد. مبحثی نیز به موضوع پزشکی قانونی و اختلالات خواب اختصاص دارد.
قلعهبندی ادامه داد: مرور همه اختلالات خواب و ارائه ملاکهای تشخیص، همچنین معرفی پژوهشهای صورت گرفته مرتبط با «طب خواب» در کشور از دیگر موضوعات این کتاب است. تاثیرات داروهای مختلف ازجمله آنتیبیوتیکها، داروهای قلبی و مُسَکِنها بر ساختار خواب و انواع روشهای اختصاصی نیز در این کتاب بررسی شده است.
وی درباره توجه هیات داوران به کتابهای حوزه پزشکی افزود: به نظر میرسد که نگاه منطقی و علمی در این دوره از جایزه کتاب سال نسبت به کتابهای پزشکی شکل گرفته؛ بنابراین من و جمع همکاران دخیل در تالیف «درسنامه طب خواب» خوشحالیم. توجه به این نوع از کتابها قدردانی از تلاشگران عرصه سلامت و بهبود وضعیت زندگی جامعه است.
مشکل ما ناآگاهی تاریخی است
دکتر حسین یقینی، مولف «دانشنامه داروسازی و داروخانهداری در اصفهان» اثر برگزیده این دوره از جایزه کتاب سال گفت: این دانشنامه در پنج جلد و بیش از پنجهزار و 500 صفحه تدوین شده است. دانشنامه داروسازی در واقع تصویری از تاریخ داروسازی محسوب میشود. پایه بسیاری از داروهایی که امروز در دنیا به دنبال آن هستیم در ایران است.
وی افزود: محله «چهارسو مقصود» در اصفهان، پایتخت حکومت صفوی و مرکز عطاریهای ایران، امروز بهعنوان پایهگذار داروسازی نوین در دنیا معروف شده است. نزدیک به 6 سال برای جمعآوری مدارک این دانشنامه زمان صرف شده است. جیمز پنجم و ملکه الیزابت اول در قرن 16 میلادی نیاز دارویی خود را از ایران برطرف میکردند. مساله اساسی ما ناآگاهی نسبت به تاریخ است. امروزه دانشنامه داروسازی حکیم شفاهی، مرجع تدوین مهمترین کتابهای داروسازی است.
نظر شما