تعداد چهار اثر به بخش نوجوان شانزدهمین دوره جایزه شهید غنیپور راه یافتند.
«گربه گور به قیر شده»
«گربه گور به قیر شده» از جمله آثاری است که به عنوان نامزد بخش نوجوان شانزدهمین دوره جایزه شهید غنیپور معرفی شده است. این کتاب نوشته علیرضا متولی انترات است که از سوی نشر محراب قلم منتشر شده. «گربه گور به قیر شده» یک رمان طنز نوجوانانه است. ماجرای این داستان بلند طنز از یک بعدازظهر گرم تابستان آغاز میشود و اوایل شب به پایان میرسد اما لابهلای ماجرا خواننده نوجوان با مفاهیمی روبهرو میشود که دیر یا زود درگیری اصلی زندگیاش میشود.
قهرمان اصلی این رمان دختری است که تلاش میکند برای خبرنگار افتخاری شدن یک مجله گزارشی بنویسد و از قضا اتفاقی در محله میافتد که میتواند سوژه گزارش او شود. گربهای در یک بشکه قیر گیر افتاده و برادرش قصد نجات دادن گربه را دارد . اما نجات این گربه در حد خانواده آنها باقی نمیماند و به تدریج افراد دیگر محله هم به جمع نجات دهندگان میپیوندند. ماجرای درخواست کمک از آتش نشانی، اورژانس، پلیس و غیره بخشهای خواندنی این داستان بلند هستند.
بنا به گفته نویسنده این رمان، طنز این داستان که بر اساس یک ماجرای واقعی نوشته شده، از نوع کمیک نیست و به نوعی در بافت داستان شکل گرفته است و در نهایت خواننده باهوش داستان متوجه سمبولهایی میشود که در بطن داستان کاشته شده به نوعی که مضمون اصلی داستان لابهلای ماجراها پنهان است.
علیرضا متولی داستان نويس و منتقد ادبيات داستاني در سال 1344 در تهران متولد شده و كارشناس روانشناسی كودك است. متولي از اعضاي شوراي نويسندگان مسجد جوادالائمه(ع) است. همان جايي كه زماني با همراهي مرحوم اميرحسين فردي در كنار شهيد حبيب غني پور به فعاليت ادبي و داستاننويسی ميپرداختند. او در هفده سالگی داستانش را برای چاپ به كيهان بچهها فرستاد و نه تنها چاپ شد، بلكه برای همكاری با اين پرمخاطبترين مجله كودكان دهه 60 برای همكاری فرا خوانده شد و در كيهان بچهها در كنار اميرحسين فردی به فعاليت ادبی پرداخت.
مجموعه سه جلدی «الکی پلکیها»، «بزغاله»، «اتوبوس»، «آدم برفی»، «صدای او»، «رازهاى هم گفتنى هم نگفتنى»، «شهاب سبز»، «باروت و باران» و «داستان های سحر» از جمله آثار منتشر شده وی هستند.
«گربه گور به قیر شده» در قالب یکی از عناوین مجموعه «کتاب های مهتاب» با ۱۲۰ صفحه، شمارگان ۲ هزار و ۲۰۰ نسخه و قیمت ۸۰ هزار ریال منتشر شده است.
«ملاقات در جنگل بلوط»
«ملاقات در جنگل بلوط» اثر داستانی از جواد افهمی است که به عنوان نامزد دیگر بخش نوجوان این دوره از جایزه شهید غنیپور انتخاب شده است. این کتاب در قالب مجموعه «روزهای انقلاب» از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
«ملاقات در جنگل بلوط» مستند داستانی برای نوجوانان است که به حوادث کودتای 28 مرداد و سرنگونی دولت مصدق پرداخته است. این اثر به حوادثی پیش از وقایع 28 مرداد و رویدادهای منتهی به کودتا اشاره کرده است. افهمی برای نگارش این کتاب از منابعی مانند کتاب کودتای 28مرداد، اثرعبدالله شهبازی و خواب آشفته نفت، محمد علی موحد و... بهره برده است.
در قسمتی از کتاب اینگونه آمده است: «شاه، همون ابتدای غائله، قافیه رو که تنگ دید، فلنگ رو بست و رفت بغداد. سفیر آمریکا در بغداد وقتی به دیدارش رفت، اونو بدجوری افسرده و پریشان احوال دید.سعی کرد بهش دلداری بده.گفت نگران نباشه؛اون به زودی به تاج و تختش برمی گرده و...»
جواد افهمی دارای مدرک کارشناسی عمران از دانشگاه سیستان و بلوچستان است. وی کار نویسندگی را از سال 1380 آغاز کرد و نخستین رمانش هم «سوران سرد» بود که توسط نشر سوره مهر به چاپ رسید. مجموعه داستان «تاکسی سمند» دومین اثر مکتوب او به شمار میرود و سپس آثار دیگری همچون رمان «دب اصغر» از افهمی منتشر شد که کاندیدای دریافت جایزه جلال آل احمد نیز بود. افهمی بعد از رمان «سوران سرد»، مجموعه داستان «تاكسی سمند» و رمانهای «ستارههای دب اصغر» و «خورشيد بر شانه راستشان میتابيد»، رمان «سال گرگ» با محوریت موضوعی اتفاقات سالهای نخستین انقلاب و تحرکات مجاهدین خلق و «ملاقات در جنگل بلوط» را نوشت.
کتاب «ملاقات در جنگل بلوط» با شمارگان دو هزار و 500 نسخه در سال 94 توسط سوره مهر منتشر شده است.
«جنگ بود»
کتاب «جنگ بود» از دیگر آثار راهیافته به این دوره جایزه غنیپور اثر احسان محمدی است که از سوی نشر کتاب آمه منتشر شده است. این کتاب خاطرات راوی کتاب است از دوران دفاع مقدس و به نوعی روایت یک فرد جنگزده است و تصویری که کودکان مناطق مرزی از دشمن داشتند را در متن خاطرات به خواننده نشان میدهد.
«جنگ بود» علاوه بر اینکه خاطره است نویسنده آن با یک پرداخت داستانی خاطرات را خواندنیتر کرده و مخاطب را با خود جلو میبرد. احسان محمدی در این کتاب به روزهای دفاع مقدس و سختیهای که توسط دشمنان بر ملت ایران روا داشته شده اشاره میکند و آن را با نوع روایت خود برای خواننده جذاب جلوه میدهد.
کتاب«جنگ بود» در قالب 159 صفحه با شمارگان هزار نسخه و قیمت 13 هزار تومان از سوی انتشارات کتاب آمه منتشر شده است.
«حبیب و میرزا شیپور»
«حبیب و میرزا شیپور» نوشته مهدی میرکیایی از دیگر آثاری است که نامزد این دوره از جایزه شهید غنیپور شده است. مهدی میرکیایی از نویسندگان بخش کودک و نوجوان در حوزه انقلاب و دفاع مقدس است که آثاری مانند مجموعه 16 جلدی «سرداران ایرانزمین»، «کاروان دانایی»، «بیا یک داستان بنویسیم»، «نان و سیاست» و «پادشاه کوتوله و چهل دردسر بزرگ» را در کارنامهاش دارد.
میرکیایی در کتاب «حبیب و میرزا شیپور» در قالب 28 فصل، رمانی تاریخی را برای نوجوانان بیان میکند که در آن طنز تلخی از دوره ناصری نهفته است. قهرمان این کتاب یکی از دلقکهای آن دوره به نام «میرزا شیپور» است که حوادث روزگار او را با نوجوانی به نام «حبیب» آشنا میکند. میرزا شیپور در این رمان تلاش میکند تا پدر حبیب را از زندان نجات دهد.
انتشارات پیدایش، کتاب «حبیب و میرزا شیپور» را در قالب 168 صفحه با شمارگان هزار نسخه و قیمت 110 هزار ریال منتشر کرده است.
آیین پایانی شانزدهمین دوره جشنواره شهید غنیپور، دوشنبه (نهم اسفندماه 1395) همزمان با سالروز شهادت شهیدغنیپور در مسجد جوادالائمه(ع) برگزار میشود و برگزیدگان نهایی، تندیس جشنواره، نشان زرین و لوح تقدیر خود را از دستان پدران شهید دریافت خواهند کرد.
نظر شما