جایزهی ادبی هارولد پینتر برای تجلیل از یک عمر دستاوردهای ادبی قرار است به مارگارت اتوود، نویسندهی 77 سالهی کانادایی، اهدا شود.
این جایزهی ادبی که «پن پینتر» نام دارد سال 2009 میلادی به یاد هارولد پینتر، برندهی نوبل ادبیات، پایهگذاری شد و هر سال به نویسندهای تعلق میگیرد که در راه آزادی و روشنگری تلاش کرده باشد.
هارولد پینتر نویسنده، نمایشنامهنویس، بازیگر، کارگردان و فعال سیاسی انگلیسی بود که سال 2008 میلادی درگذشت. نمایشنامهها و آثار زیادی از او به فارسی ترجمه شده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، اتوود در واکنش به این خبر گفته است «از اینکه دریافتکنندهی جایزهی پن پینتر است احساس فروتنی میکند.»
او همچنین به آشنایی خود با هارولد پینتر اشاره کرده و گفته است این آشنایی به سال 1989 بازمیگردد؛ زمانی که پینتر فیلمنامهای بر اساس رمان «سرگذشت ندیمه» نوشته بود.
«سرگذشت ندیمه» سال 1985 منتشر شد و در زمان انتشارش برندهی جایزه علمی تخیلی آرتور سیکلارک شد. اتوود در رمانش وضعیتی از آمریکا را روایت میکند که پس از ترور رئیسجمهور امریکا در کشور یک وضعیت فوقالعاده اعلام میشود و به این بهانه بسیاری از آزادیهای فردی لغو میشود.
او دربارهی رمان «سرگذشت ندیمه» گفته است مطالعاتش دربارهی آمریکای قرن هفدهم و ارزشهای بین گروههای مذهبی موسوم به پیوریتانها که در انگلستان قرن 16 و 17 میلادی قدرت داشتند الهامبخش او بودهاند.
همزمان با انتخاب ترامپ در مقام رئیسجمهوری آمریکا، رمان «سرگذشت ندیمه» بعد از سی و دو سال که از انتشارش میگذشت در صدر پرفروشهای کتابفروشی آنلاین آمازون قرار گرفت. این رمان را در ایران سهیل سُمی به فارسی ترجمه کرده و انتشارات ققنوس منتشرش کرده است.
هیئت داوران امسال جایزهی هارولد پیتر را ویکی فادرستون، ضیا حیدر رحمان، پیتر استاهارد، آنتونیا فِریسار و همینطور مورین فریلی، رئیس انجمن پن بریتانیا تشکیل دادهاند.
آنها در بیانیهای اتوود را یکی از حامیان ثابتقدم فعالیتهای سیاسی دانستهاند که در آثارش همواره نگرانی خود را نسبت به حقوق انسانها ابراز کرده است.
هفتهی گذشته نیز اعلام شد جایزهی صلح اتحادیه ناشران و کتابفروشان آلمان به پاس «درک سیاسی و حساسیت بالا»ی اتوود «نسبت به مسائل روز» به این نویسندهی کانادایی تعلق گرفته است.
اتوود در اوایل سال جاری میلادی همزمان با انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور جدید آمریکا نسبت به ظهور دیکتاتوری در کشور لیبرال آمریکا هشدار داده بود.
او گفته بود تصور عمومی بر این است که پیشرفت را خطی صاف در نظر میگیرند که همیشه رو به بالاست. «شما میتوانید فکر کنید که لیبرال دموکرات هستید اما ناگهان صدایش درمیآید که هیتلر آلمانی هستید.»
نظر شما