اتحادیه بینالمللی ناشران از دولت چین درخواست کرد به تصمیم انتشارات کمبریج در قرار دادن بعضی مقالات مربوط این کشور در آرشیو سایت این نشر احترام بگذارد.
سازمان ممیزی پکن از کمبریج خواست مقالههای مربوط به مسائل امنیتی این کشور چون ماجرای «تبت» یا اعتراضهای مربوط به کشتار میدان «تیانانمن» در سال 1989 را حذف کند. هفته گذشته انتشارات کمبریج درخواست دولت چین را پذیرفت و بسیاری از مقالهها مربوط به این کشور را از دسترس کاربران چینی خارج کرد. این اتفاق با اعتراض شدید اساتید دانشگاه و دانشجویان روبهرو شد.
کمبریج این درخواست را با شرط در دسترس قرار دادن دیگر مقالههای آموزشی و دانشگاهی این سایت در اختیار کاربران چینی پذیرفته بود اما دیروز رئیس انتشارات دانشگاه کمبریج گفت: «برای حفظ آزادی دانشگاه و محیط دانشگاهی بار دیگر این مقالهها در دسترس عموم قرار خواهد گرفت. این حق دانشگاه کمبریج است که همه مقالهها را در دسترس کاربران قرار دهد اما باید منتظر ماند و دید این تصمیم چه عواقبی در پی خواهد داشت. انتطار ما از اتحادیه بینالمللی ناشران این است که ممیزی را دچار چالش کند زیرا آزادی در حوزه نشر برای همه ناشران در سراسر دنیا از اهمیت زیادی برخوردار است. سانسور و ممیزی مانع پیشرفت بشر و موجب ایجاد خشم و تنفر در دنیا میشود.»
اتحادیه بینالمللی ناشران نیز از این حرکت انتشارات کمبریج حمایت کرد و از دولت چین خواست به تصمیم کمبریج احترام بگذارد. «ما از تصمیم آنان برای برگرداندن مقالههای سانسورشده حمایت میکنیم. از مقامات چینی میخواهیم به این تصمیم جمعی احترام بگذارند و خواندن این مجله را در کشور ممنوع نکنند. ما با هرگونه سانسور در حوزه نشر مقابله میکنیم. همه میدانیم ممیزی در حوزه نشر در چین رایج است اما نباید به کتب دانشگاهی نیز سرایت کند. چنین اتفاقی ما را نگران میکند و برای محققین خوب نیست.» قرار است با اعضای چینی این اتحادیه گفتو گو صورت گیرد تا مشکلات مربوط به این حوزه هرچه زودتر حل و فصل شود.
چین در سال 2015 عضو اتحادیه ناشران بینالمللی شد. بسیاری از کشورها از جمله آلمان مخالف عضویت چین در این اتحادیه به دلیل وجود ممیزی در حوزه نشر این کشور بودند. دلیل دیگر مخالفت آلمان با چین دولتی بودن ناشران این کشور و سابقه زیاد سانسور در کتابهای منتشرشده آنها است.
نظر شما