مرتضی فکوری از متخصصان حوزه ویرایش الکترونیک در همایش ویرایش گفت: در ویرایش با کاغذ حداقل در 12 مرحله کاری صورت میگیرد، آن هم به شرط اینکه هیچ یک از مراحل تکرار نشود و همه درست و منظم پیش رود، ولی در ویرایش الکترونیکی یا رایانهای کار در 6 مرحله انجام میشود که هم در وقت و هم در کاغذ صرفهجویی میشود.
مرتضی فکوری با بیان عنوان اینکه امروزه رایانه تمام زندگی ما را در برگرفته و قاعدتا شامل حال ویرایش هم میشود، گفت: . ویرایش رایانهای به کار بردن تمام آن چیزی که پیش استادان و ویراشی که در کلاس یاد گرفتهایم با استفاده از رایانه است. پیشنهاد من این است که همه ناشران به این سمت حرکت کنند و از این نوع ویرایش استفاده کنند. گفته شده است که بسیاری از ناشران از ویرایش رایانهای استفاده میکنند که متاسفانه اصلا اینطور نیست و بسیاری از ناشران همچنان سنتی به ویرایش کتابها میپردازند. که این امر دلایل زادی دارد که بزرگترین و مهمترین دلیل این است که آنها با ویرایش رایانهای آشنا نیستند و آن را نمیشناسند و چون میخواهند خودشان در همه مراحل نشر، از صفر تا صد نقش داشته باشند، ندانستن بعضی از این چیزها، مانع بازدارندهای است که باعث میشود این نوع ویرایش را نپذیرند.
او ادامه داد: در ویرایش رایانهای اولین شرط لازم آموختن کار با رایانه است که قاعدتا خیلیها بلدیم ولی هر کسی که کار با رایانه را میداند، لزوما ویرایش رایانهای را بلد نیست، نیاز به آموزش دارد و ملزم به گذراندن دورههای مختلف ویرایش و آموختن خیلی چیزهای دیگر است، خلاصه کلام اینکه صحبت ما در این بحث با ویراستارها و ناشرها است و با ناویراستارها و ناناشرها کاری نداریم.
سخنران نشست با بیان اینکه ویرایش رایانهای امکانات خوبی را در اختیار ناشر قرار میدهد که میتواند از آن بهره ببرد، افزود: مزایای استفاده از رایانه و اینترنت در آمادهسازی و نشر موارد فراوانی است که اولین آن این است که امکان دورکاری را فراهم میکند که دورکاری به عبارتی همان برونسپاری است که شاید بعضیها نپسندند، اما قاعدتا قرار نیست که همه در یک شهر متمرکز باشند، همانطور که همه ناشران هستند. بسیاری از متخصصان در شهرهای دیگر و حتی در خارج از کشور هستند که ما با این شیوه میتوانیم از آنها استفاده کنیم. همچنین امکان بایگانی مفصل و نامحدود اطلات از دیگر مزایای این روش است، چون امکان نگهداری همه دستنویسها، برای همیشه وجود ندارد ولی فایلها این امکان را دارند. از مزایای استفاده از رایانه که به نشر بازمیگردد این است که صرفهجویی در کاغذ و هزینهها را شامل میشود و در نتیجه باعث میشود مزد بیشتری به ویراستار برسد.
این متخصص ویرایش رایانهای در ادامه به مقایسه ویرایش سنتی و کاغذی با ویرایش رایانهای پرداخت و گفت: در ویرایش با کاغذ حداقل در 12 مرحله کاری صورت میگیرد، آن هم به شرط اینکه هیچ یک از مراحل تکرار نشود و همه درست و منظم پیش رود، ولی در ویرایش الکترونیکی یا رایانهای کار در 6 مرحله انجام میشود و مراحل نمونهخوانی و ...حذف میشود که هم در وقت و هم در کاغذ صرفهجویی میشود. امکان یکدستکردن منظم و سریع رسمالخط را دارد، تا اینقدر که همه نگران رسمالخط هستیم، با خیال راحت از آن فارغ شویم و بتوانیم سراغ متن برویم.
فکوری گفت:برخی معتقدند که برخی امکانات در ویرایش کاغذی هست که در ویرایش رایانهای وجود ندارد، مانند اینکه بسیاری معتقدند در ویرایش کاغذی، وقتی کلمه و جملهای تغییر کند، میبینیم که به چه چیزی تبدیل شده، ولی این امکان در ویرایش رایانهای نیست که این باورها و برداشتها به دلیل نداشتن آگاهی کافی از این نوع ویرایش است. چون تمام این موارد در ویرایش رایانهای هست، فقطآموزش نیاز دارد.
وی در ادامه به مزایای ویرایش یارانهای اشاره کرد و اظهار کرد: از دیگر چیزهایی که در ویرایش رایانهای مورد توجه است، این است که ویراستار مثل گذشته محدود به یک کتابخانه نیست. البته قصد جسارت به کتابخانهها ندارم و شاید بعضی اوقات که کارها سریع پیش نمیرود به این دلیل است که دسترسی به همه کتابخانههای خوب که همه منایع را داشتهباشندف کم است. وقتی از ویرایش رایانهای استفاده میکنیم، روز به روز بر خط و ـنلاین بودنمان افزایش مییابد و به جای به همراه داشتن انبوهی از مراجع، منابع و کتابها میتوانیم از منابع اینترنتی معتبر استفاد کنیم.
فکوری در ادامه به صورت مختصر از مزایای برخط بودن صحبت کرد و این جلسه با پرسش و پاسخ شرکتکنندگان به پایان رسید
نظرات