محسن جوادی در مراسم روز کاشان پایتخت کتاب ایران با اشاره به پایتخت کتاب یعنی مدیریت و جهتدار کردن برنامههای کتابی و امیدواریم مسئولان فرهنگی و بخشهای مختلف کاشان بتوانند برنامههایی برای ارتقای فعالیتهای کتابخوانی داشته باشند تا این شهر به عنوان قطب کتاب در کشور و اهالی کتاب باشد.
وی ادامه داد: پایتخت کتاب یعنی مدیریت و جهتدار کردن برنامههای کتابی و امیدواریم مسئولان فرهنگی و بخشهای مختلف کاشان بتوانند برنامههایی برای ارتقای فعالیتهای کتابخوانی و توسعه اقدامات این حوزه تلاش کنند و برنامههای خود را فقط به یکسال پیش رو محدود نکنند.
جوادی با بیان اینکه باید برنامهریزی شود تا کاشان به عنوان قطب اهالی کشور شناخته شود، عنوان کرد: با توجه به زمینههای توریستی و گردشگری این شهرستان، همچنین حضور نویسندگان و ناشران باتجربه در کاشان میتوان در آیندهای نزدیک زمینهای فراهم کرد که این شهر به قطب اهالی نشر تبدیل شود.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: دعوت از نویسندگان و مترجمان شهرهای مختلف کشور به کاشان و ایجاد پیوست فرهنگی از جمله اقداماتی است که میتواند در سایه این عنوان برای این شهرستان ایجاد شود.
توجه به بعد مادی و معنوی
در بخش دیگر این برنامه، سیدجواد ساداتینژاد؛ نماینده مردم کاشان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به حضور فرهیختگان عرصههای مختلف در این شهرستان، گفت: اگرچه پایتخت بودن کاشان یک برنامه یکساله است، اما باید به جریانی تبدیل شود که پایانی برای آن وجود نداشته باشد و پایان آن، شروع یک جریان فرهنگی در حوزه کتاب کاشان باشد و برنامههای مختلفی را دنبال کند.
وی ادامه داد: انتخاب کاشان به عنوان پایتخت کتاب باید به اتفاقی ماندگار در این شهرستان منجر شود و فقط به بعد مادی آن دقت نشود، بلکه به بحث معنوی نیز دقت شود تا به عنوان رویدادی ماندگار و به یادماندنی در فرهنگ و تاریخ کاشان تبدیل شود.
ساداتینژاد همچنین با ارائه پیشنهادی به شهردار کاشان، گفت: پیشنهاد میکنم کتابهای برگزیده ناشران و نویسندگان کاشان در مراسمها به میهمانان اهدا شود، زیرا اگر چه کتاب خود به تنهایی حوزه مظلوم و مهجوری است، اما باید شرایط به گونهای باشد که زمینه حمایت از نویسندگان و ناشران بومی فراهم شود.
وی تاکید کرد: با این اقدام زمینه برای رشد و ارتقای فرهنگ کاشان فراهم میشود و از سوی دیگر به رونق صنعت نشر شهرستان و توسعه فعالیتهای فرهنگی کاشان کمک میکند که سرآغاز اقدامات فرهنگی بعدی به شمار میآید.
لزوم آسیبشناسی فرهنگی
همچنین حمیدرضا مومنیان؛ فرماندار کاشان در قسمت دیگر این برنامه، با اظهار خرسندی از انتخاب کاشان به عنوان پایتخت کتاب، گفت: امیدواریم به دنبال این انتخاب، اقدامات فرهنگی متعدد و مثمرثمری در حوزه فرهنگی شهرستان انجام شود و دستگاهها و نهادهای مختلف در همکاری با یکدیگر بتوانند از این فرصت و زمینهای که ایجاد شده است، استفاده کنند.
وی ادامه داد: ما به مدت چهار سال نامزد پایتخت کتاب بودیم و بالاخره در سال چهارم موفق شدیم که این سمت را کسب کنیم که این موضوع نشان میدهد که برنامهها و فرهنگسازیها در این حوزه از جهتگیری درست و مناسبی برخوردار بوده است.
مومنیان با اشاره به نگاه فنی به حوزه فرهنگ در دولت تدبیر و امید، توضیح داد: در آسیبشناسی فرهنگی کشور، به این نتیجه رسیدیم که در مسائل فرهنگی نشانههای خوبی وجود ندارد و به همین دلیل در برنامههای مختلف تلاش کردیم که نوعی پویایی در کار خود ایجاد کنیم و محور برنامههای ما فعالیتهای کتابی و ترویج فعالیتهای این حوزه بود که خوشبختانه به نتایج خوبی رسیدیم به طوری که امروز به عنوان پایتخت کتاب کشور انتخاب شدهایم.
توسعه جوامع در سایه گسترش کتاب
همچنین سعید ابریشمیراد؛ شهردار کاشان در بخش دیگری از این مراسم، توسعه همه جوامع را در سایه گسترش کتاب دانست و گفت: هر جامعهای به کمک کتاب توسعه پیدا میکند و اگر زمینهای فراهم شود که برنامههای کتاب و کتابخوانی در اشکال و وسعتهای مختلف توسعه پیدا کند، شاهد رشد جوامع خواهیم بود.
وی با بیان اینکه کتابخوانی از موثرترین برنامههای توسعه دانش و آگاهی است، افزود: دانشی که از دریچه کتاب به جامعه و مردم منتقل میشود، مانا و همیشگی است و ما نیز تلاش کردیم در قالب برنامههای مختلف زمینهای فراهم کنیم که کاشان به عنوان پایتخت کتاب فعالیت کند.
ابریشمیراد ادامه داد: برگزاری جایزه ادبی سیلک درباره کتابهای شعر و داستان از جمله برنامههای ما در کاشان به شمار میآید که توانست کمک بسیار زیادی به توسعه فرهنگ کتابخوانی و انتخاب کاشان کند.
به گفته وی، پیوند مردم و جامعه با کتاب اثرات بسیار ارزشمندی در حوزه فرهنگ دارد و موجب میشود که نور و روشنایی در جامعه رواج پیدا کند و جهل و تاریکی دیگر بر آن جامعه حاکم نمیشود.
شناسایی ظرفیتها
در بخش دیگر این برنامه، ابراهیم حیدری؛ معاون دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز درباره تعامل بسیار خوب سازمانها و نهادهای کاشان در سالهای اخیر گفت: تشکلها، سازمانها و نهادهای مختلفی در طول سالهای گذشته تلاش کردند برنامههای ترویج کتاب را دنبال کنند و در این زمینه کاشان همواره در برنامههایی مثل جام باشگاههای کتابخوانی یا روستاهای دوستدار کتاب، نماینده داشته است.
وی افزود: در این زمینه کتابفروشان و ناشران نیز به شکل گسترده در زمینه برنامههای کتابخوانی فعالیت کردند و همکاری همه آنها در کنار یکدیگر موجب رشد و توسعه و انتخاب کاشان به عنوان پایتخت کتاب شد.
مصطفی جوادی مقدم؛ مدیرفرهنگ و ارشاد اسلامی کاشان نیز در سخنانی، عنوان کرد: برنامهریزی برای فعالیتهای کتابی در طول سالهای اخیر بسیار خوب بوده است و کار ما نه تنها به پایان نرسیده است، بلکه کارهای اجرایی ما تازه شروع شدهاند.
وی تاکید کرد: کاشان ظرفیتهای بسیار خوبی دارد و با تجمیع ظرفیتهای فرهنگی دولتی و خصوصی میتوانیم به صورت مستمر و مثمرثمر در این زمینه فعالیت کنیم.
محمود آموزگار؛ رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران نیز از طرح پایتخت کتاب به عنوان یکی از موثرترین برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نام برد و گفت: این برنامه را میتوانیم از موثرترین و مفیدترین برنامهها در حوزه کتاب نام ببریم که میتواند به پویایی طرحهای مختلف کتابی کمک کند.
وی افزود: طرحهای استانها و شهرستانها در طول دورههای مختلف توانست کتاب را در مقابل دید عموم قرار دهد و مردم بیشتری در معرض کتاب قرار گیرند و این از ویژگیهای پایتخت کتاب است.
لزوم الگوسازی برای استانهای دیگر
در بخش دیگر این مراسم، همایون امیرزاده؛ مشاور معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز درباره ظرفیتهای موجود در کاشان، گفت: به دنبال وجود ظرفیتهای فرهنگی گستردهای که در کاشان وجود دارد و با برنامهریزیهای مدون و دقیق امروز پایتخت کتاب ایران شده است و این جایگاه ملی فقط به مردم کاشان اختصاص ندارد، بلکه ما نیز این جایگاه را از آن خود میدانیم.
وی افزود: برنامه ما در طرح این است که فرهنگ کتابخوانی را در قالب برنامههای مختلف در یک شهر دنبال کنیم و تمام اجزای مختلف یک شهر از نهادها و سازمانها تا بخشهای دیگر درگیر این کار شوند تا به نتیجه برسند.
امیرزاده با بیان اینکه باید برای الگوسازی برنامهها تلاش شود، عنوان کرد: دستاندرکاران و فعالان این حوزه باید توجه داشته باشند که برنامههایی منسجم و منظم داشته باشند که قابلیت الگوپذیری داشته باشد تا دیگر شهرها و استانهای مختلف از این برنامهها الگوبرداری کنند.
سخنگوی سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تاکید کرد: باید به گونهای برنامهریزی کرد که این کارها و فعالیتها به عنوان یک جریان فرهنگساز در منطقه و محدوده جغرافیایی استفاده شود، از سوی دیگر برنامهها استمرار داشته باشد و فقط در یک محدوده زمانی خاص نباشد.
همچنین در پایان این مراسم از کتاب «کاشان پایتخت کتاب ایران» شامل برنامههای ترویج کتابخوانی در شهرستان کاشان رونمایی شد.
نظر شما