آیین امضای تفاهمنامه به مناسبت بزرگداشت هفتهکتاب و کتابخوانی برگزار شد
حسینیپور: ظرفیتهای خوبی در شهر تهران برای کتاب و کتابخوانی وجود دارد
نیکنام حسینیپور، مدیرعامل موسسه خانهکتاب گفت: ظرفیتهای خوبی در شهر تهران برای کتاب و کتابخوانی وجود دارد چراکه بیش از 70 درصد ناشران ایرانی در تهران متمرکز هستند.
سعید اوحدی رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران با اشاره به ظرفیت سازمان متبوع خود با دارا بودن بیش از 300 کتابخانه گفت: این کتابخانهها بیش از 2 میلیون عضو و 10 میلیون عنوان کتاب را در خود جای داده که میتواند ظرفیت قابل توجهی برای ترویج کتاب و کتابخوانی باشد.
وی با بیان اینکه آموزهها، آموزههای دین اسلام نیز ترویج کتاب و کتابخوانی را مورد توجه قرار دادهاند افزود: ارزشگذاری به کتاب جایگاهی است که در آموزههای دینی ما جایگاه ویژهای دارد و این سوال مطرح میشود که کدام دین و آئین چنین نگاهی را به کتاب داشته که در آن حضرت علی (ع) میفرماید اگر کسی کلامی را به من بیاموزد من را بنده خود کرده است و این نشاندهنده جایگاه بزرگ آموزش و کتاب و کتابخوانی در دین ماست.
اوحدی با بیان اینکه بدون دانشافزایی توسعه رخ نمیدهد ادامه داد: مسیر علمآموزی بسترش کتاب است و مگر میتوان بهغیر از این از توسعه سخن گفت. البته حال کتاب در کشور ما با توجه به گسترش فضای مجازی خوب نیست و مطلوب این بود که فضای مجازی برای ترویج کتاب و کتابخوانی استفاده میشد.
به گفته رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، درباره سرانه مطالعه در کشور آمارهای متناقضی از سوی نهادهای مختلف بیان میشود و این در حالی است که آمار سرانه واقعی کتاب 6 تا 7 دقیقه را نشان میدهد که قابل تأمل است.
نیکنام حسینیپور، مدیرعامل موسسه خانهکتاب در این نشست با اشاره به اینکه حضور سعید اوحدی در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران فرصتی برای شهر و شهرداری و ایجاد تحول در آن است گفت: ظرفیتهای خوبی در شهر تهران برای کتاب و کتابخوانی وجود دارد چراکه بیش از 70 درصد ناشران ایرانی در تهران متمرکز هستند. البته این توسعه نامتوازن است و باید پراکندگی آن در همه استانها وجود داشته باشد با این وجود این ظرفیتی است که برای شهر تهران وجود دارد. همچنین به همین نسبت از 18 هزار نفر اهالی قلم، 7 هزار نفر به شهر تهران اختصاص دارند و با وجود بیش از 300 کتابخانه متعلق به سازمان شهرداری تهران میتوان برنامههای خوبی را برای تقویت کتابخانهها، خرید کتاب و ... برگزار کرد.
دبیر بیست و ششمین هفته کتاب با تاکید بر بازبینی برخی فعالیتها در حوزه کتاب و کتابخوانی گفت: در سال 96 حدود صدهزار عنوان کتاب به چاپ رسید که 60 هزار عنوان آن چاپ نخست است و این نشان میدهد که ما در تولید محتوا مشکلی نداریم اما در توزیع موانعی داشتهایم. در حالی که 14هزار ناشر در کشور فعالیت میکنند ما هزار و 500 کتابفروشی داریم و این در مقایسه با آمار کتابفروشیها در خارج از ایران قابل مقایسه نیست چون در آنجا آمار کتابفروشیها بسیار بیشتر از ناشران است.
وی با تاکید بر راهاندازی ویترین کتاب و دسترسپذیری آسانتر مخاطبان به این رسانه عنوان کرد: تقارن هفته کتاب با هفته وحدت میتواند به فال نیک گرفته شود و موجب همافزایی سازمانهای متولی برای افزایش سرانه مطالعه باشد چراکه دنیای مجازی امروزه همه زندگی را تحت تاثیر قرار داده و در این شرایط ترویج کتاب و کتابخوانی کار سهل و ممتنعی است که امید است با همکاری موسسه خانهکتاب و استفاده از ظرفیتهایی چون سازمان فرهنگی و هنری شهرداری بتوانیم شهر تهران را به عنوان شهر فرهنگی در جهان اسلام معرفی کنیم.
مرتضی میردار، مدیر بخش تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه پیامبر ما پیامبر کتاب قرائت و خوانش است گفت: متاسفانه شرایط فعلی ما با اندیشه متعالی پیامبر فاصله دارد البته ما در مرکز اسناد انقلاب اسلامی طی 20 سال گذشته 1126 عنوان کتاب در فقر تولید کردهایم که شامل سند، خاطره و کارهای پژوهشی است و اثربخشی آن را در ارجاعات محققان به این آثار میتوان مشاهده کرد. بنابراین تلاش ما در این مرکز با توجه به کمبود امکانات پیگیری پروژههای پژوهشی و کارهای تولیدی است.
اصغر احمدی، سرپرست موسسه آموزشی علمی و کاربردی شهرداری تهران نیز در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه درباره کتاب صحبتکردن مانند حدیث عشق نامکرر است و از هر زبان تازگی دارد گفت: اگر فقط معجزه پیامبر را کتاب بدانیم برای برجستهکردن این رسانه کافی است با اینکه کتاب کانون علم است اما کماکان ما بر سر انتخاب دوگانه علم یا ثروت هستیم چون جایگاه این رسانه را جدی نگرفتهایم در حالی که کتاب نخ تسبیح و شیرازه علم و تربیت است و اگر کتاب را از علم بگیریم چیزی از آن باقی نمیماند.
وی با تاکید بر اینکه کتاب خلاقیت ما را بازتولید میکند به انواع مصرف این کالای فرهنگی اشاره کرد و افزود: ما میتوانیم کتاب را مصرف انفعالی کنیم بدون اینکه تاثیر در ما داشته باشد و یا اینکه مصرف ارتباطی از آن داشته و پیام خود را از طریق آن منتقل کنیم اما مصرف خلاقانه بر این دو مقدم است چراکه نه انفعالی است و نه پیام میدهد و تلاش میکند از دل کتاب تولیدات دیگری مانند مقاله و کتاب داشته باشد.
احمدی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه گفتمان کتابخوانی به سه عنصر نیاز دارد گفت: از نظر ذهنی لازم است که به کتاب و کتابخوانی احترام بگذاریم و براساس تعالیم دینی به آن توجه کنیم. از سوی دیگر باید از نظر قانونی زمینههای تشکیل گفتمان کتاب به وجود بیاید و در مرحله پایانی زمینههای عملیاتی شدن آن فراهم شود.
محمد حسنزاده، رئیس انجمن ارتقای کتابخانههای عمومی کشور نیز در بخش دیگری از این نشست با بیان اینکه هزاره کنونی هزاره دانش است و انسان از مرحله فیزیک به معنویات عبور کرده گفت: اکنون در عصر دانش ناگفتهها میتواند با ابزار دانایی مورد بررسی قرار گیرد که در راس آنها مکتوبات است که انسان را برای تعامل و انتخاب آزاد میگذارد رسانهها نیز به دنبال این هستند که افکار انسانها را شکل بدهند و در این میان کتابها درب دانایی را باز میکنند.
وی با تاکید بر قدردانی از کتابداران که کتابها را در دسترس مخاطبان قرار میدهند عنوان کرد: راههای زیادی برای دانستن وجود دارد و اگر پا را فراتر بگذاریم میتوانیم به منابع اطلاعاتی و دانشی بیشتری از کتابهای درسی دسترسی پیدا کنیم. متاسفانه سالها پیش درب کتابخانهها مدارس بسته شدند در حالی که با وجود مفهومی مانند کتابدار ـ معلم میتوانستیم آموزش و پرورش را شکل دهیم.
حسنزاده با اشاره به وجود بیش از 10هزار باب کتابخانه در کشور گفت: از این تعداد شهرداری تهران با 372 کتابخانه ظرفیت ویژهای دارد اما لازم به ذکر است که این 10هزار کتابخانه باید برای سیاستگذاری از بعد علمی، فرهنگی و دانایی مورد توجه قرار گیرند و به عبارت دیگر کتابخانهها باید در منظومه علمی و فرهنگی به لحاظ سیاستگذاری در جمهوری اسلامی جایگاه ویژهای داشته باشد از این منظر باید دید که موسساتی چون خانه کتاب به چه میزان حمایت میشوند.
این استاد دانشگاه با اشاره به تاسیس انجمن ارتقای کتابخانههای علمی گفت: تلاش ما این است که پیوند بیشتری میان مردم و کتابخانهها ایجاد کنیم.
در پایان این برامه تفاهنامههایی میان سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با موسسه خانه کتاب، موسسه آموزشی علمی ـ کاربردی شهرداری تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی و انجمن ارتقا کتابخانههای عمومی کشور امضا شد.
نظر شما