محمدجواد مرادینیا؛ مدیر کل اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اعلام این خبر گفت: با توجه به اینکه صدور مجوز نشر به مولفان به شکل ناشر-مولف جایگاه قانونی ندارد، تا اطلاع ثانوی صدور این نوع مجوز متوقف شده است.
وی افزود: حدود 15 سال پیش صدور مجوز به مولفان به صورت موردی و غیررسمی برای افرادی در نظر گرفته شد که فقط یک اثر داشتند و احیاناً ناشری هم برای چاپ و نشر کتاب خود پیدا نمیکردند، لذا برای کمک به این نویسندگان اجازه داده شد که استثنائاً کتاب را خودشان چاپ کنند.
مرادینیا با بیان اینکه این موضوع چند سالی است رویهای برای سوءاستفاده برخی افراد شده است، گفت: روزانه در اداره کتاب با افرادی روبهرو هستیم که برای درخواست مجوز کتاب خود در قالب ناشر-مولف اقدام میکنند، افرادی که گاهی در سال بین ۵ تا ۵۰ عنوان کتاب با این مجوزها منتشر میکنند، یعنی در واقع نقض غرض شده و هدف اولیه گم شده است.
وی تاکید کرد: اکنون روند صدور مجوز کتاب برای مولف–ناشرها متوقف شده است تا بررسی بیشتری در این زمینه انجام و تصمیم صائبتری گرفته شود.
مدیر کل اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه رسیدگی به وضعیت صدور مجوز برای این گروه در دستور کار قرار گرفته است گفت: ناشران برای ورود به کار نشر صلاحیتهای حرفهای و صنفیشان سنجیده و ارزیابی میشود و در برابر حقوق اشخاص حقیقی و حقوقی مسئولیت پذیر میشوند اما درباره ناشر مولفان وضعیت اینگونه نیست.
مرادی نیا گفت: در این میان یکی از سرنخهای پدیده کتابسازی و سرقت ادبی را میتوان در پدیده ناشر-مولف جستجو کرد.
وی تاکید کرد: علاوه بر اینها؛ اینکه شخصی بدون احراز صلاحیت حرفهای نسبت به چاپ کتاب اقدام کند، قابل قبول نیست، زیرا کتابهای اینچنین معمولا از استانداردهای لازم برخوردار نیستند. به همین دلایل فعلا صدور این مجوزها متوقف شده است تا بررسی بیشتری روی موضوع صورت پذیرد و راه بر هر گونه سوءاستفاده احتمالی نیز بسته شود.
نظرات