کتاب «اتحادیه کشورهای وارث تمدن ایرانی؛ از پیشنهاد تا پویش» با موضوع همگرایی بین ایران و دیگر کشورهای حوزه تمدن ایران تاریخی منتشر شد.
نویسنده در پیشگفتار کتاب با اشاره به این که آرمان همگرایی بین مردمان کشورهای حوزه ایرانِ تاریخی که در اثر توطئههای استعماری از هم جدا شدهاند، اندیشهای قدیمی است و در طول سدههای گذشته، دغدغه بسیاری از ایران دوستان و اندیشمندان سرزمین ایران کنونی و کشورهای بیرون آن بوده است، چگونگی علاقهمندی خود به این موضوع را شرح داده و پیشینه شکلگیری ایده تشکیل اتحادیهای به نام «اتحادیه کشورهای وارث تمدن ایرانی» را با مخاطب در میان میگذارد.
بخش اول کتاب با هدف آشنایی با سابقه طرح «اتحادیه کشورهای وارث تمدن ایرانی» (با نام اختصاری اکوتا) تدوین شده است و نوشتههایی که رمضانی، در سالهای گذشته، برای ترویج اندیشه همگرایی منطقهای و تشکیل «اتحادیه کشورهای وارث تمدن ایرانی» منتشر کرده را در هشت فصل آورده است.
در بخش دوم فعالیتهایی که از سال 1382 تاکنون برای ترویج همگرایی و تشکیل «اتحادیه کشورهای وارث تمدن ایرانی» از سوی نویسنده یا با همراهی دیگر علاقهمندان صورت گرفته، در پنج فصل آورده شده است.
بخش سوم کتاب نیز به دیدگاه چهار تن از اندیشمندان به نام حوزه ایران فرهنگی که درباره این طرح اعلام نظر کردهاند، اختصاص یافته که سخنان دکتر میرجلالالدین کزازی، دکتر ناصر تکمیل همایون، استاد فریدون جنیدی و دکتر صفر عبدالله، ادیب و ایران شناس تاجیک را شامل میشود.
کزازی درباره شاخصهای ایران فرهنگی میگوید: «سنجه اول نوروز است که درفش ایرانی است؛ هر کجا نوروز باشد، میتوان گفت که فرهنگ ایران به آنجا راه یافته است و سنجه دیگر «زبان پارسی» است که از کاشغر در چین تا قیروان در مراکش و بخش باختری این کشورها را دربرمیگیرد؛ کشورهایی که هرگز بخشی از ایران سیاسی نبودهاند؛ اما ادب پارسی به آنجا راه یافته است. در سنجش با چند سال پبش، امروز بهتر میتوان برای تحقق آرمان همپیوندی میان کشورهای ایران فرهنگی کوشید چرا که ایرانیان این زمان ایرانیترینند و جشنهایی که امروزه گرفته میشود پیشترها به اینگونه برگزار نمیشد.»
تکمیلهمایون نیز به این مساله اشاره کرده است: «هر کس به ایران علاقهمند است برای صلح و پیشرفت ایران و مردمان هر یک از این کشورها برای صلح و پیشرفت کشورشان و در نهایت دولتمردان همه این کشورها برای صلح و پیشرفت مشترک منطقه و مردمانشان به تشکیل اتحادیه کشورهای وارث تمدن ایرانی کمک کنند. بیتردید تشکیل این اتحادیه در ایجاد صلح جهانی و دوستی ملتها نقش برجستهای خواهد داشت و به بسیاری از خصومتها و دشمنیها و نابود کردن انسان و انسانیت پایان خواهد داد.»
در بخش نتیجه هم از شخصیتهایی چون علامه محمد اقبال لاهوری (پاکستانی)، محمود افشار یزدی، پرویز ناتل خانلری، اقرار علیاف (آذربایجانی) و لایق شیرعلی (تاجیکستانی) به عنوان گذشتگانی که هر یک در کشورهایشان دل مشغول همگرایی مردمان حوزه ایران فرهنگی بودهاند یاد شده و از دکتر چنگیز پهلوان، داریوش فرهود، سیدجواد طباطبایی و عبدالغفور آرزو، فرهیخته و سیاستمدار افغانستانی، به عنوان دیگر اندیشمندان ایران دوستی که در این راه عاشقانه می کوشند، نام برده شده است.
کتاب «اتحادیه کشورهای وارث تمدن ایرانی؛ از پیشنهاد تا پویش» از سوی نشر فرهنگ صبا در 151 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و قیمت 20 هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما