ساعد باقری که نخستین سخنران این نشست بود با اشاره به ویژگیهای ادبی فاضل نظری گفت: تولد کتاب «اکنون» را به فاضل نظری تبریک میگویم. من مدتهاست دنبال بهانه و فرصتی میگشتم که به واسطه آن درباره تقوای نقد و جایگاه شعر فاضل نظری صحبت کنم.
وی ادامه داد: فاضل شاعری است که توانسته نظر عام و خاص را به خود جلب کند. در اینجا میخواهم به مخاطبان خاص شعر بگویم که من مشکلی را در نقد و بررسی ادبیات امروز میبینم و آن نبود تقوای نفس است. امروز مخاطب عام آثار فاضل نظری را دیده، دریافته و با آن ارتباط برقرار کرده است و میتوان گفت اقبالی که مخاطب امروز به فاضل نظری دارد، ویژه و خاص است.
این شاعر پیشکسوت با گلایه از صحبتهای برخی شاعران گفت: در میان مخاطبان خاص شعر و دوستان شاعرم حرفهایی زده میشود که متاسفانه چندان جالب نیست و امروز همهجور حرفی زده میشود جز حرفی که به کار آید. من نمیخواهم پاسخ عدهای را بدهم اما خواست من این است که این دوستان رگ و ریشه را جستوجو کنند. این افراد به جای مطرحکردن چهار کلام حرف حساب به حواشی میپردازند. مثلا عدهای میگویند که شعرهای فاضل نظری، شعرهایی عاشقانه با یکسری المانهای تکراری است.
وی افزود: من هربار که با دوستان خودم بحث کردم متوجه شدم که این نقدها طبیعی نیست آنها از این همه سودی که به شعر میرسد چشمپوشی میکنند و این یعنی به خودمان و بدنه شعر لطمه خواهید زد.
وی ادامه داد: این داستان را تعریف کردم تا تقوای نقد عنایت سمیعی را برای شما بگویم. بعد از صحبتهای من عنایت سمیعی گفت که مراسم اختتامیه را یک هفته عقب بیاندازیم و به او وقت بدهیم تا دوباره آثار نهایی را بخواند. او بعد از یک هفته آمد و گفت که انتخاب اول من کتاب فاضل نظری است و من سر تعظیم فرود میآورم در مقابل چنین شخصیت فروتنی.
این شاعر پیشکسوت در ادامه با اشاره به خاطرهای دیگر از سیدرضا سیدحسینی اظهار کرد: سیدرضا سیدحسینی من را در سازمان دید و از من پرسید که فاضل نظری کیست؟ به او گفتم که فاضل شاعری جوان و با استعداد است بعد از آن سیدحسینی نامهای نوشت و به من داد تا به فاضل بدهم. حال سئوال من این است که آیا دوستان سیدرضا سیدحسینی را نیز به این متهم میکنند که نگاه کهنه دارد؟ سیدرضا سیدحسینی در آن نامه معتقد بود که نام فاضل نظری در کنار سه، چهار شاعر انگشتشمار کشور ثبت خواهد شد.
وی افزود: گاهی میگویند که فاضل نظری که از سبک هندی نو استفاده میکند اما من معتقدم که فاضل از همه امکانات زبان و همه امکانات شعری مثل سبک هندی استفاده کرده است. فاضل نظری شعر عاشقانه دارد اما در آن ستایش کرامات، عدالت، گذشت، فداکاری، قناعت، درستی و صداقت است. آیا این شعر اجتماعی نیست؟
باقری با اشاره به نگاه اجتماعی فاضل نظری گفت: یک نگاه ویژهای در شعرهای فاضل نظری وجود دارد که اگر نگوییم او شعر اجتماعی مینویسد باید بگوییم که او نگاهی اجتماعی در شعرهایش دارد. از طرفی یک غزل از او پیدا نمیکنید که زیست دینمدارانه و قرآن در آن نمایان نباشد. فاضل گنجی است که کملطفی به آن بیمناک است.
وی ادامه داد: دوستی میگفت که اگر مجری تلویزیونی شعر مرا را نیز تبلیغ کند آن کتاب 500 هزار نسخه میفروشد و من در جواب به او گفتم که تو یک شعر خوب بنویس و من قول میدهم که بست جلوی در صداوسیما بنشینم تا کتاب تو را نیز تبلیغ کند! یا فرد دیگری میگفت که خواندن سه، چهار غزل از فاضل نظری لذتبخش است و بعد از آن تکنیک او لو میرود و دیگر جذابیتی ندارد، من به آن دوست گفتم که مگر تکنیک لو نرفته است، تو یک غزل مانند فاضل نظری بنویس.
سراینده سرود ملی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اهمیت توجه به فاضل نظری گفت: آنچه که برای ایران افتخار رقم زده است کلمه است. باور کنید فروش 500هزار نسخهای از یک شاعر شعبدهبازی نیست و من امروز نگران مقاومتهای بیهودهای هستم که در مقابل این شاعر میبینم. فاضل نظری میداند که در پایان شعر است که میماند بنابراین خودش را به هیچ دسته و گروهی وصل نمیکند.
وی در پایان گفت: آرزو میکنم که فاضل نظری به حقش برسد، که حق او حق شعر ایران است، امیدوارم که جامعه ایران نسبت به این گنج ارزشمند بیاعتنا نباشد.
بهاالدین خرمشاهی که تنها نیم ساعت پیش از شروع مراسم متوجه برگزاری آن شده بود با حضور پشت تریبون گفت: فاضل پدیدهترین شاعر روزگار ماست وقتی که کتابهایش را میبینم متوجه میشوم که چرا چندین بار این آثار چاپ شده است. وقتی شعرهای او را خواندم آرزو کردم که وی را ببینم و خدا را شکر که این سعادت نصیب من شد. او تازه یکسوم از عمرش را طی کرده و من مطمئنم که او در آینده معجزات بسیار در شعر خلق خواهد کرد.
محمد صالحاعلا نیز در صحبت کوتاهی گفت: من فاضل نظری را تا امروز ندیده بودم اما کلماتش را دوست دارم. بعضی اسمها حس و حال خوبی به انسان میدهد و اسم فاضل نظری نیز یکی از این اسمهاست. صحبت من این است که کاش ما دست کم یک فاضل نظری دیگر هم داشتیم.
فاضلنظری که خود آخرین سخنران جشن امضای کتاب جدیدش بود گفت: خیلی حرف برای گفتن ندارم، با اینکه دلم میخواهد خیلی حرف بزنم. حس میکنم همه چیز دارد زود تمام میشود بغضی مرا گرفته اما پنهانش میکنم. فکر میکنم که آدم زمانی باید خداحافظی کند که آرزوهایش برآورده شده باشد بیشتر آرزوهای من برآورده شده و تنها چند آرزو مانده که یکی از ارزشمندترین آنها فرج آقا امامزمان (عج) است.
وی در پایان گفت: عزیزان در این نشست محبت داشتند و بسیار از من تعریف کردند متاسفانه محبت شلاقی است که جایش روی آدم نمیماند به همین دلیل به خودم یادآور میشوم که لطف دوستان را باور نکن. به همین دلیل دایم فکر میکنم که یک قدم مانده است. من بهترین جایزههای عمرم را از مردم گرفتهام و بیشترین چیزی که به من انگیزه میدهد شما مردم هستید.
در پایان این مراسم با حضور شخصیتهای برجسته حاضر در سالن از دفتر «اکنون»، جدیدترین اثر فاضل نظری رونمایی شد.
نظرات